Порекло презимена, насеље Трговиште (Трговиште)

31. децембар 2016.

коментара: 4

Порекло становништва насеља Трговиште, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Напомена: У књизи је обрађено само „Порекло становништва“

Порекло становништва.

Порекло родова:

Родови су:

-Вукашиновци су први досељеници. Старину не знају. Име су добили по претку из трећег појаса. Куће су им најпре биле у Село Махали; после су основали Вукашинску Махалу. Три породице овог рода иселиле су се 1912. године у Славујевце код Прешева.

-Френци такође спадају у прве досељенике. Имали су неког познатог претка Стојиљка. За Френце се прича да су се слабо множили и њихова породица се 1947. године иселила у Каравуково – Бачка. Френци су најпре живели у Село махали, потом су прешли у махали Жабљак. За човека нерадника данас се у Трговишту каже „ухватила га френска мрза“. Ово је остало по припадницима рода Френци, који су имали најбољу  земљу али, због нерада, били су јако сиромашни. Славили су Аранђеловдан. По њима је у Трговишту остао топографски назив Френски Рид.

-Долинци не знају за своје порекло. Најпре су живели у Село Махали, па су после основали Долинску Махалу. Од рода Долинци  једна породица 1946. године иселила у Банат.

-Тиквинци се рачунају међу прве досељенике овог места. Најпре су живели у Село Махали па после основали Тиквинску Махалу. У њиховом роду био је предак Паул, који је доста стоке. Једном су у Трговиште дошли Турци, који су му „заграбили стоку“.

-Драсинчани су најпре живели у Село Махали, па су основали посебну Драсинску Махалу. Деле се на:

-Митрине и Марковце. Од првих има исељеника у Матејчи код Куманова и у Славујевцу код Прешева. Драсинска Махала се звала Еминска по неком „Турчину буљубаши“; он је у овој махали најпре населио неког свог слугу.

-Гајини. Куће су им у Село Махали. Не знају за своје порекло.

-Ковачевци потичу од претка Стаменка, који се доселио пре око 150 година из Ораховца код Прешева. Њихови појасеви уназад: Илија, 85 година – Спасо – Филип – Стаменко, оснивач рода. Стаменко је у Трговишту имао три сина: Златана, Стевана и Филипа. Од Златана потичу три, од Стевана пет а од Филипа двадесет породица. Куће су им распоређене у више махала, а највише их има у Ковачевској. У почетки Ковачевци су живели у Село Махали, па се Стаменкови синови одатле „растикали“ у нове махале. Назив Ковачевци добили су по сину Стаменковом – Филипу, који је био ковач. Од рода Ковачевци има исељених породциа у јабланичком срезу, Маминцу код Прешева – Ристини, Умин Долу и Новом Селу код Куманова.

-Бучи Ридци су огранак рода Ковачевци.

-Манџини су огранак рода Ковачевци. Имају исељеника у Србији.

-Королеји су пореклом из Рељана код Прешева. Куће су им у махали Шаинска Ливада. Махала се зове Шаинска по томе јер су се становници „раније водили по Шаинце“; после су Турцима дали канту меда па их пребацили „да се воде под Трговиштем“. Имају исељеника у Србији.

-Чарда су досељени однекуда када и Королеји. Имају исељенике у Србији.

-Јованови не знау за своју старину. После 1878. године неке породице су се иселиле у Србију.

-Вргинци су пореклом „од Ћустендилско“. Једна њихова породица иселила се у Славијевце код Прешева.

-Дере-Легац су род са Вргинцима. Неки исељеници су „избегли“ у Србију.

-Банда или Милошевићи не знају за своје поррекло.

-Дебелоосојчани су пореклом из Црцорије код Криве Паланке. Њихова махала се раније звала Кајсторска. Овде живе од пре 135 година: Петко, 44 година – Анта – Јањо – Стеван, доселио се Стеваново отац. Стеван је био мутавџија. Имају исељеника у Србији и Матејчи код Куманова.

-Тукарци су пореклом из Градеца – „Паланечко“.Они „зановетају по паланачки“ – кажу  „туку туку“ и по томе су добили име.Сада се зову и:

-Станковићи. Овде живе од пре око120 година. Преци су им дошли у Трговиште као зидари а тим занатом се бави и данас. Куће су им у махали Жабљак.

-Тасини не знају за своје порекло. Куће су им у Село Махали.

-Стојкови не знају за своје порекло. Имају исељенике у Србији.

-Средњориђани или Стошини не знају за своје порекло. Имају исељеника у Летевици код Прешева.

-Лука-Падинци не знају за своје порекло. Имају исељеника у Новом Селу код Куманова.

-Ђурчици не знају за своје порекло. Имају исељеника у Србији.

-Велковци. За њих кажу да су Цигани Ђорговци. Живе упосебној махали, која се зове Циганска и налази се на левој обали Пчиње. Оснивач рода звао се Велко. Баве се свирањем. Кућна слава им је Ђурђевдан. Једна њихова породица се иселила у Кратово.

Слава свих становника у Трговишту је Аранђеловдан. У Трговишту је 1939. године је изграђена црква, на десној обали Пчиње, која није овећена. На атару се налазе два крста за литију; један је Св. Марко а други Св. Арханђео.

Исељени родови.

-Присојци су се иселили у Доњи Козји Дол.

После 192. године иселили су се ови родови:

-Стојкови су у Матејчи код Куманова.

-Денковци су у великом Рајинцу код Прешева.

-Стојкови и Станојеви живе у Летовици код Прешева.

-Антеви живе у Рапољцу код Куманова.

-Ристини живе у Маминцу код Прешева.

-Милошеви и Стојмен живе у Големом Долу код Прешева.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Milos

    Ovako imam primedbu na poreklo prezimena u trgiviste.
    Moji preci su Japonci, oni su medju prve 4 familije naselile trgoviste.
    Oni su dosli iz pec.
    Lose vam informacije i netacne.

    • Милодан

      Милош!

      Што у књизи пише то је овде верно пренето. Да ли су те информације лоше и нетачне – НЕ ЗНАМ!

      Поздрав!
      Милодаан

  2. Milos

    Ok.
    Samo kazem da nisu tacni ti podaci.
    Postoji knjiga sa pravim podacima.
    Postaje jos familije koje su prve naselile Trgoviste neke cu da nabrojim:Klikurci, kusaci, japonci, kovacevcani, vukasinci…
    Mozda sam neke ispustio.
    Pozdrav!

    • Милодан

      Милош!

      Ако постоји друга књига – а она се налази у библиотеци ДСР “Порекло” није никакв проблем да се порекло родова допуни овом тексту. Само је потребан назив-наслов књиге и назив писца, што би требало да ми доставите – и ја ћу то урадити.

      Поздрав!