Poreklo prezimena, selo Dugi Del (Surdulica)

17. decembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dugi Del (po knjizi Dugi Deo), opština Surdulica – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Dugi Del se nalazi severno od Surdulice. Okolna sela su: Kijevac, Leskova Bara i Badžijevac.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz čestih ali slabih izvora i iz nekoliko bunara. Poznatiji su: Studeno Kladenče, Ambarovska Česma, Dininska Dolina i dr.

Zemlje i šume.

Potesi po granici atara imaju ove nazive: Frli Kamen, Kijevska Dolina, Oroigrište, Tumba, Reka, Dubnica, Piskaviče, Smilj i Katina Dolina. Unutrašnji delovi atara zovu se: Bektaševa Njiva, Rupe, Obrazdenica, Čukar, Ambarova Dolina, Selište, Dren, Bunar, Spainsko Gumno i Starčeve Trle.

Tio sela.

Dugi Del je selo razbijenog tipa. Sastoji se od mahala: Diminci, Padinari, Miljkovci, Ambarovci, Bogdanovci i Krstinčani.

Dugi Del je 1952. godine u svom sastavu imao ukupno 32 domaćinstva.

Postanak sela, starine i prošlost.

U jugoistočnom delu sela je potes Selište („to je malo mestište“). Njegova zemlja je sada pod njivama i livadama. U narodu se ne zna da li je u Selištu nekada postojalo naselje. Ostataka od starina nema. Pokraj Selišta je mesto Spainsko Gumno. Na potesu Raskrsje ranije su se viđale ploče od starih grobova. Danas je ta zemlja iskrčena i pretvorena u njive. Stanovnici Dugog Dela kazuju da je bilo groblje bilo „od prednji narod“.

Sadašnje selo osnovano je oko sredine XIX veka. Tada su osnovana i okolna naselja Leskova Bara i Bacijevac. Osnivači Dugog Dela bili su tri doseljene srpske kuće od kojih potiču rodovi Diminci, Nikolinci i Miljkovci. Oni su doseljeni iz krajišta. Posle njih doseljeni su i drugi rodovi („jedni povukli druge“). Prilikom oslobađanja od Turaka zemlja Dugog Dela pripadala je nekom muslimanu Asanu iz Surdulice. Njegova dva brata bili su vlasnici susednih sela Leskove Bare i Bacijevca. Srbi iz Dugog Dela obrađivali su zemlju pomenutog Asana kao čifčije. U ovom selu Asan je imao kuću i ambar. Njegova kuća i danas postoji u mahali Ambarovci – u kojoj stanuju Velinovići.

Selo slavi Spasovdan. Tada se priređuje sabor kod krsta.

Umrli stanovnici se sahranjuju u groblju susednog Kijevca.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Diminci, Sv. Petka. Osnivač roda deda Dimo doselio se oko sredine XIX veka iz Božice – mahala carica kod Bosilegrada: Veselin, 48 godina – Tasa – Velin – Dimo, koji se doselio. Dimov brat Pavle iselio se u Ralju u Srbiji, gde danas postoji njegov rod. Dimo i Pavle su u Božici „ubili Turčine“ pa se iselili.

-Nikolinci, Ilindan. Vreme doseljenja i mesto porekla je kao i kod prethodnog roda – Diminci. Osnivač roda bio je Nikola. On je u ovom selu naučio kako se gaji kukuruz.

-Miljkovci, Đurđevdan, doseljeni su sredinom XIX veka iz okoline Bosilegrada.

-Padinari ili Markovići, Mitrovdan, ne znaju za svoje poreklo.

-Bogdanovci, Đurđevdan, su doseljeni iz okoline Bosilegrada.

-Krstinčani, Aranđelovdan, su doseljenei iz nahale Dželepci u susednom Kijevcu. Tamo su bili starinci.

-Ambarovci, Đurđevdan i Aranđelovdan, su doseljeni iz Božice kod Bosilegrada.

-Velinovići, Đurđevdan i Aranđelovdan, su doseljeni iz Toplog Dola kod Bosilegrada.

-Filipovići, Jovanjdan, su doseljeni iz susednog Kijevca.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.