Poreklo prezimena, selo Binovce (Surdulica)

9. decembar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Binovce, opština Surdulica – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Binovce leži na granici Masuričkog Polja sa istoka i grebena Cerovca sa zapada.

Vode.

Kroz selo protiče Binovska Reka, leva pritoka Vrle. Meštani koriste vodu za piće iz bunara. U selu postoji i jedna „slaba česma“. Na ataru je izvor Trepešnica.

Zemlje i šume.

Granica atara vodi preko potesa, koji nose ove nazive: Zabel, Oskoruša, Sugi Rid, Put, Potok, Golema Dolina, Padina, Pržar, Vuči Vir, Taši Rid, Golčino Drvo, Binovska Reka, Trepešnica, Kalabovski Potok, Krajinovac, Vrla Reka i Jaovac. Unutrašnji delovi atara zovu se: Fidan, Podište, Miljak, Golemi Čukar, Lojze, Sredobrdina, Široka Ornica, Kiselica, Gropa, Melište, Žabljak, Konjski Put, Midža Alima Livade, Odžine Padine i Ametov Potok.

Tip sela.

Binovce je selo zbijenog tipa. Deli se na mahale: Donja, Gornja, Preko Reka i Ciganska Mahala. Prve tri mahale naseljene su Srbima.

Binovce je 1952. godine u svom sastavu imalo ukupno 107 domaćinstava.

Postanak sela, starine i prošlost.

I u ovom selu postoji predanje da su tu najpre živeli Srbi. Kasnije su njihovo selo, koje je imalo drugo ime, unišili Turci i stanovnike raselili. Turci su došli sa istoka preko Čemernika. Pomenuti događaj desio se u isto doba kada je uništen stari srpski manastir u susednom Alakincu. Potom su Turci preko ovdašnjeg razorenog sela Konjskim Putem otišli dalje na Kosovo.

Po raseljavanju Srba doselili su se muslimani. Oni su osnovali današnje naselje. Sadašnji stanovnici misle da je ime sela tursko. Muslimanski stanovnici Binovca, najpoznatiji je bio neki Raman-bina, kako se navodi, „govorili su turski“. Moguće je da su oni bili poturčeni Arbanasi ili neki muhadžiri, koji su došli negde sa severa. Binovski muslimani 1878. godine brojali su oko 17 kuća. Tada je u selu zatečeno još 10 ciganskih i tri srpske porodice. Oni su radili kao sluge i čifčije kod muslimana. Po imenu se znaju ove muslimanske porodice koje su živele u Binovcu: Džepovci, Raimovi, Alitovi, Destanovi, Tafovi, Seljak, Pejčini, Mula Ramini i Odžini. Pomenute godine sa turskom vojskom iselio se jedan deo binovskih muslimana. Preostali muslimani iselili su se 1885. godine. Svi su otišli u Kumanovo. Njihovu zemlju tada su kupili doseljeni Srbi.

Za vreme Turaka u Binovcu je postojala džamija. Nalazila se u sredini sela na mestu koje se danas zove Džamija.

Cigani imaju posebno groblje, jugozapadno od sela. Po pričanju, izgleda da je nekada u Binovcu postojala crkva kod sadašnjeg groblja.

Na potesu Sredobrdina postavljen je krst.

Seoska  slava od 1878. godine je trećeg dana Duhova.

Sastav i poreklo stanovništva.

Sada u Binovcu žive Srbi i muslimanski Cigani. Prvi broje 77, drugi 30 domova.

Srpski rodovi.

Rodovi zatečeni u selu prilikom oslobađanja od Turaka:

-Golouvci, Jovanjdan. Osnivač roda bio je deda Nikola.On je 1878. godine zatečen kao ovčar kod muslimana. Poreklom je iz Toplog Dola u okolini Bosilegrada.

-Grga, Aranđelovdan, su bili „turski momci“. Ne zna se njihovo poreklo.

Rodovi doseljeni 1878. godine i kasnije:

-Klisurci, Savindan, su doseljeni iz Klisurice kod Vranjske Banje. Dalje poreklo im je iz Gornje Pčinje.

-Lukovci, Sv. Petka, su doseljeni iz Lukova iznad Vranjske Banje. Tamo imaju rođake, koji su starinci.

-Jankovići, Spasovdan, su doseljeni iz Toplog Dola u izvorištu Vrle.

-Letovištani i Miljkovci – Aranđelovdan, su se doselili iz Letovišta u Grdeličkoj Klisuri.

-Jovići, Aranđelovdan, su doseljeni iz Ostrovice u okolini Vladičinog Hana.

-Nešini, Aranđelovdan, i:

-Padištanci, Nikoljdan, su doseljeni iz Moštanice.

-Džoganci,  Aranđelovdan, su doseljeni iz Donjeg Trebešinja kod Vranja gde imaju istoimenih rođaka. Tamo su doseljeni iz Goločevca u Gornjoj Pčinji.

-Levorečani, Aranđelovdan, su doseljeni iz Leve Reke iznad Vranjske Banje.

-Vlasi, Jovanjdan, su doseljeni iz Preobraženja kod Vranja. Tamo su se zvali Mišići ili Biljarci i tamo su došli iz Donje Belice kod Struge. Znaju za ovu genealogiju: Jordan, 66 godina – Mihajlo – Trajko – Miša – Kosta. Kosta se doselio iz Donje Belice u Preobraženje a njegov unuk Trajko je došao u Binovce.

-Krivofejci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Krive Feje.

-Perinčani, Nikoljdan, i:

-Šašinci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Gložđa kod Bosilegrada.

-Stančići, Nikoljdan, su doseljeni iz Ljubate kod Boslilegrada.

-Romanovčani, Nikoljdan, su doseljeni iz Gornjeg Romanovca. Tamo su pripadali rodu Pavlovi.

-Kržinčani, Nikoljdan, su doseljeni iz Kržinaca u Grdeličkoj Klisuri. Tamo su živeli u mahali Belovce.

Cigani:

U Binovcu ima 30 porodica muslimanskih Cigana. Dele se na rodove:

-Burinci, Šainovci, Salijovci i Demirovci.

Ovde žive još od turskog doba. Ranije su bili klinčari i poljski radnici. Sada su napustili klinčarstvo; među njima ima dva kovača.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. hjasha

    Doselenici u Kumanovu is tog sela govore Albanski. Za vas su turci. Oni znaju da u Binovce nije bilo Turaka ni Srba u 1878 godinu. Stariji su govorili o tome.