Poreklo prezimena, selo Donje Jabukovo (Vladičin Han)

26. novembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donje Jabukovo, opština Vladičin Han – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje se nalazi zapadno od Vladičinog Hana na temenu i stranama dveju dugačkih kosa pravca severozapad-jugoistok. Pomenute kose pružaju se levo i desno do Jabukovačke Reke, leve pritoke Južne Morave. Zemljište koje zahvata selo je planinsko.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca i iz nekoliko bunara, koji leti presušuju. Kladenci su: Tufegdžiski, Lijački, Rečinovac i dr.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa su: Suvo Drvo, Široka Padina, Markov Laz, Zla Dolina, Pobijen Kamen, Žežnica, Lijač, Kun, Topila, Sokolača, Livadište, Livorova Njiva, Orlov Kladenac, Paraspur, Rašina Bara, Jabučica, Goli Čukar, Leskov Vrt, Breza, Lešje, Garina, Devojački Grob, Trpkovica, Stanci, Selište, Bačište i Milatkova Glava.

Tip sela.

Donje Jabukovo je selo razbijenog tipa.Podeljeno je na deset mahala ili krajeva. To su: Široka Padina, Lijač, Kun, Livadište, Trpkovica, Pavlova Padina, Milenkovci, Lešje, Jovin Rog i Breza. Kuće u mahalama su razbacane na različitim rastojanjima.

Donji Jabukovac je 1952. godine imao ukupno 102 domaćinstva.

Postanak sela.

U mahali Livadište meštani su iskopavali: „lonci, zgura, cigle, ćeramide i po neku staru paru“. Misli se da su tu živeli stanovnici koji su bili „tufegdžije“ – „pravili puške, zvonca i drugo“. Danas u selu postoji Tufegdžijski Kladenac.

Po predanju, Donje i Gornje Jabukovo su nekada činili jedno selo i zvalo se Jabukovo i delilo se na dve mahale – Donju i Gornju. U svakoj mahali živele su po četiri starinačke srpske kuće. Kada su ti stanovnci narasli onda se Jabukovo podelilo na dva posebna sela. Donje Jabukovo je u početku bilo zbijenog tipa i nalazilo se na Selištu ili Starom Selu – u sredini sela. Trla i kolibe ležale su dalje od kuća na više mesta u ataru. Kasnije su se odeljeni zadrugari nastanjivali po kolibama i tako je naselje postalo naselje razbijenog tipa.

Seoska slava je Sv. Nikoa prolećni. Tada se priređuju dva sabora oko krstova. Krstovi se nalaze na dva rida.

Poreklo stanovništva.

Za starince se smatraju ovi rodovi:

-Milenkovci, Nikljdan;

-Trenčinci, Aranđelovdan i Nikoljdan;

-Leštarci, Aranđelovdan i:

-Klinčari, Sv. Petka i Sv. Jovan. Poslednji rod deli se na manje grupe:

-Lijačovci, Pavlo Padinci i dr. Od roda Leštarci jedna grana se zove:

-Širo Padinci.

Doseljeni rodovi:

-Stojanovići, Nikoljdan, su doseljeni iz susednog sela Kukavice. Tamo imaju istoimene rođake.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.