Poreklo prezimena, selo Stari Glog (Vranje)

9. novembar 2016.

komentara: 0

 Poreklo stanovništva sela Stari Glog, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo leži na visini od oko 1000 do 1200 metara, pretežno u dolini Gloške Reke, izvorišnog kraka Banjske Reke.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora i kladenaca. Oko sela i u samom naselju česti su manji izvori u kristalastim škriljcima. Glavniji izvori i česme zovu se: Studena Voda, Ajdučka Češma, Krši Mečka, Studeni Kladenac i dr.

Zemlje i šume.

Oko mahala i sela su potesi sa njivama, bujnom bukovom šumom i pašom. Oni su nam poznati pod imenima: Vitibor, Belo Kamenje, Petrova Gora, Bežaniske Kolibe, Gradište, Gaber, Spasina Rtina, Studena Voda i Srpska Ornica.

Tip sela.

Stari Glog je selo razbijenog tipa. Podeljen je na mahale, koje su jasno odvojene jedna od druge. Mahale nose imena: Reka (19 kuća), Šopovi (9) i Vitibor (6). Oko mahala se vide usamljene kuće, njih su sagradili skoro odeljeni zadrugari. U svakoj mahali nalaze se kuće jednog roda.

Stari Glog je 1953. godine imao ukupno 24 domaćinstava.

Postanak i ime sela, starine i prošlost.

Naziv Gradište odnosi se na „čkar“ u jugoistočnom delu sela. Tamo nema nikakvih ostataka od starina. „Pričav ljudi stari“, da su na Gradištu „neki šanci bili kada su vladali Rimljani“. Po Kanicu ovde se nalazi utvrđenje istog karaktera i vremena kao i ono u Prvoneku. Blizu ranije srpsko-turske granice postoji mesto Selište. Tu su bile prve kuće današnjih rodova. Oko sredine XIX veka stanovnaci sa Selišta prešli su da žive u potesima gde su do tada imali stočarske kolibe. Preko Selišta vodio je „Carski Put“.

Današnji stari Glog osnovali su doseljenici iz susedne Gornje Pčinje. Kao osnivači računaju se preci rodova Ristinih i Vitiborci. Osnivanje sela bilo je na prelazu iz XVIII u XIX vek.

Sadašnja crkva posvećena Sv. Aranđelu, je u donjem delu naselja, pored Banjske Reke. Sagrađena je pre oko 50 godina, na mestu gde je postojala stara crkvina. Na dan crkvene slave u Starom Glogu priređuje se veliki sabor.

Na potesu Ajdučka Češma boravili su naši hajduci. To je bilo, kako se priča, u doba „kada je Karađorđe oslobodio Srbiju“. Tada su se u Vranjskom Pomoravlju pojavili mnogi srpski hajduci i u oblasti nastala je „velika pljačka“ i nesigurnost.

Naziv „Stari“ naselje je dobilo za razliku je dobilo za razliku od Novog Gloga, koji se nalazi u Gornjoj Pčinji.

Seoska slava je Spasovdan.

Groblje leži u reka Mahali.

Poreklo stanovništva.

Kako je pomenuto, svi seoski stanovnici su doseljeni.

Rodovi su:

-Ristini, Nikoljdan, žive u Reka Mahali. Prezime su dobili po Risti, pretku iz četvrtog pojasa. On se, zbog zuluma, „sas familiju“ doselio iz nekog sela u susednoj Gornjoj Pčinji. To je bilo pre oko 150 godina. Jefta, 56 godina – Toša – Stoša – Krsta – Rista, doseljeni osnivač sela.

-Vitiborci, Nikoljdan, žive u istoimenoj mahali. Doseljeni su i ziste oblasti kao i Ristini.

-Šopovi, Jovanjdan, žive u istoimenoj mahali. Doselili su se oko sredine XIX veka iz sela Prolesja ili Kozjeg Dola u Gornjoj Pčinji: Slavko, 41 godina – Dojčin, Anđelko – Živko, koji se doselio.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.