Poreklo prezimena, selo Struganica (Vranje)

25. septembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Struganica, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Struganica je malo planinsko selo. Leži na neravnoj padini, desno od Moštaničke Reke – pritoke Južne Morave. Okolna naselja su: Bojin Del, Klašnica, Moštanica i Gumerište.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz četiri bunara i izvora Studeni Kladenac. Dalje od sela izbija izvor Češmica.

Zemlje i šume.

Potesi po granici atara su: Šuplji Kamen, Konjska Glava, Leštar, Ostri Čukar, Krstati Dub, Jelen, Spasino, Čukar i Reka. Unutrašnji delovi atara nose ove nazive: Lojište, Plandište, Ograđe, Jesen, Suvi Dub, Staro Trlo, Selo, Cerak, Trševina, Rupe, Leštar, Solila, Ugari, Belica, Bogdanov Ora, Prisojinka i Padina.

Tip sela.

Struganica je selo razbijenog tipa. U selu su mahale: Košarska, Ćosačka i Zloverska. Međusobno odstojanje je veliko. Kuće u istoj mahali nisu grupisane.

Struganica je 1953. godine imala ukupno 27 domaćinstava.

Postanak, ime i starine u selu.

Na Gravištu, južno od sela, meštani su iskopavali velike zemljane ćupove.

Seosko groblje leži na zapadnom delu Struganice. Pored grobova sadašnjih stanovnika tu ima i starih, u narodu znanih, rimskih grobova. U njima su pokojnici, po pričanju, polagani sa glavom na istok.

Današnja Struganica osnovana je u isto vreme kada su osnivana i okolna sela – Klašnica, Bojin Del i Oblička Sena. To je bilo u drugoj polovini XVIII veka. Osnivači sela bila su dva doseljena brata – Peja i Krsto. U severnom delu Struganice je potes Selo. Tu su se nalazile kuće prvih osnivača današnjeg naselja. Njihovi potomci su napustili Selo i osnovali današnje mahale. Priča se, da su pomenuti osnivači bili iz okoline Struge u Makedoniji pa je zbog toga selo dobilo naziv Struganica.

Na mestu Rupe u severnom  delu sela meštani su nalazili „zidinke od kuća“. Tamo je živeo neki Toma Rupar. Njegovi potomci iselili su se u okolinu Leskovca.

Slava Struganice su Sv. Vrači.

Poreklo stanovništva.

U selu su ovi rodovi:

-Košarčani, Aranđelovdan;

-Lojištani, Aranđelovdan i:

-Ćosovci, Nikoljdan.

Gornji rodovi su se namnožili od dva brata, koji su bili osnivači sela. Kako je pomenuto, u narodu se smatra da je njihovo poreklo iz okoline Struge u Makedoniji.

-Zloverci, Nikoljdan, su grana istoimenog roda, koji živi u susednoj Klašnici. Dalje poreklo je iz Stajevca u Gornjoj Pčinji.

Iseljenici:

-Strugančani, Ristini i Mitići su se iselili u susedni Mečkovac. Tamo su prešli nakon oslobođenja od Turaka.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.