Poreklo prezimena, selo Ranutovac (Vranje)

25. septembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ranutovac (po knjizi Ranutovo), Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ranutovac leži na jednoj širokoj kosi i u dolovima oko nje. Nalazi se na sredini puta Vranje – Vranjska Banja.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz bunara i sa izvora-kladenaca.

Zemlje i šume.

Na granici atara leže potesi: Morava, Trojanka, Zadina, Rid, Ornica, Čavrljuga, Mladenov Kamen, Bresnički Rid i Dimin Most. Unutrašnji delovi atara zovu se: Čuka, Dlage Njive, Delovi (utrina), Spasine Košare, Šanci, Mišin Zabel (sada bez šume), Grnac, Slanište, Padina, Ornice, Logor i Meanište.

Tip sela.

Ranutovac je selo zbijenog tipa. Sastoji se od mahala: Čifčiska, Pločačaka i Dimin Most. Mahale se sastoje iz grupe srodničkih kuća.

Ranutovac je 1951. godina imao ukupno 68 domaćinstava.

Postanak sela, starine i prošlost.

Iznad Ranutovca je mesto Grnac. Tamo su meštani iskopavali velike ćupove, ćeramide, sekire i porušene zidove. Kamen od zidova nekima je poslužio za građenje sadašnjih kuća. Niko ne zna kakvo je naselje tu bilo. Ispod Ranutovca pokraj druma je mesto zadina, danas pod njivama. Ranije su se tu poznavali ostaci od kuća. U narodu semisli da je na zadini nekada postojalo naselje. Neposredno do Zadine jemessto Grobište, ranije sa pločama i krstovima. Neki misle da su ti grobovi tobož latinski. Današnji stanovnici postepeno su razneli nadgrobne ploče za svoje građevine.

Današnji Ranutovac nije mnogo star, kao naselje. Osnovan je u prvoj polovini XIX veka. Zbog toga je njegovo stanovništvo sve iz poznijeg vremena. Kao prvi osnivači računaju se četiri kuće od kojih su se namnožili rodovi: Čifčici, Pločaci, Ivanovci i Mišinci.

Zemlja Ranutovca za vreme turske vladavine u toku XIX veka pripadala je pojedinim čiflik-sahibijama naseljenim u Vranju. Prilikom oslobađanja 1878. godine najviše zemlje je imao Memet Kumbaradžija, potom Emin, Mustafa i dr. Zemlju prvog vlasnika obrađivali su pretežno pripadnici roda Pločaci.

Selo ima dve slave; Spasovdan i Vavedenje.

Groblje stanovnika Ranutovca nalazi se u Bresnici pokraj crkve.

Poreklo stanovništva.

U Ranutovcu su ovi rodovi:

-Čifčici, Nikoljdan, dele se na:

-Baba Bojkini, Veličkovi i dr. Rod je osnovao deda Rista, koji se doselio pre 125 godina iz sela Zebenica ili iz sela Garinja u Grdeličkoj Klisuri. Pomenuti Rista je u Ranutovcu imao sinove Kostu, Milenka, Iliju, Stoilka i Ristu – od kojih su se namnožile današnje porodice. Stojan, 95 godina – Stoilko – Rista. Njihovi stari kumovi su Širokoriđini u Mečkovcu.

-Jovanovci, Nikoljdan, su ranije činili jedan rod sa Čifčicima.

-Pločaci, Nikoljdan, potiču od nekog deda Riste. Ovde su se doselili iz susednog planinskog sela Bojin Dela. Tamo imaju istoimenoh rođaka. Dalje poreklo im je sela Ploče u Krajištu.

-Ivanovci, Aranđelovdan, potiču od pretka deda Ivana. Po jednom kazivanju zabeleženom u Vranju, izgleda da oni potiču iz okoline Novog Brda. U narodu se govori da Ivanovci već dugo vremena imaju samo tri kuće.

-Mišinci ili Surčini i Glavinci, slave Nikoljdan. Doseljeni su u XIX veku. Izgleda da su i oni iz okoline Novog Brda.

Iseljenici:

-Mišinci, jedna domazetska porodica živi u selu Binovac kod Vladičinog hana.

-Deda Stojkovci žive u planinskom selu Srneći Dol kod Vladičinog hana. Ima ih 18 kuća. Tamo su doseljeni iz Ranutovca u XIX veku.

-Stošići (grana Ivanovci) su prešli u Mečkovac.

-Ranutovčani, Margitinci, Stankovići i drugi žive u selu Strešku u Poljanici. Priča se da su iz Ranutovca pobegli zbog čume.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.