Poreklo prezimena Krnjaja

22. septembar 2016.

komentara: 0

[toggle title=”TESTIRANI KRNJAJA NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Krnjaja

Haplogrupa: I2a Dinarik Jug

Poreklo: Žegar (Obrovac, Dalmacija)

Krsna slava: Sveti Jovan (20. januar)

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Krnjaja matično je vezano za Žegar u severnoj Dalmaciji (kod Obrovca), a posebno za zaselak Nadvode. O ovom prezimenu pisao je Aleksandar Bačko u knjizi “Žegar”:

Porodica Krnjaja u Nadvodi slavi sv. Jovana (20. januara po novom kalendaru). Sredinom 20. veka Krnjaja je u Nadvodi bilo 6 domaćinstava sa ukupno 37 ukućana. Iste godine je zabeleženo još 1 domaćinstvo sa 8 ukućana u «Žegaru».
Krnjaja je sredinom 20. veka bilo u više mesta u okolini Gline, a najbrojniji su bili oni u mestu Buzeta (48 u 9 domaćinstava). Prezime Krnjajić, izvedeno od osnove Krnjaja, u istom periodu je bilo zastupljeno na Baniji, najviše u Obljaju Malom kod Gline, 11 domova sa 64 ukućana, kao i po većem broju slavonskih mesta. U Osijeku je 1948. godine živeo 1 nosilac prezimena Krnaić. Godine 1915. su Krnjajići predstavljali brojan rod i u Lici, ali su do 1948. godine gotovo nestali. Za vreme Prvog svetskog rata bilo ih je ukupno 20 domaćinstava u Lici, i to: 12 domova u Melinovcu kod Ličkog Petrovog Sela, 3 u Mogoriću, 2 u Željavi kod Ličkog Petrovog Sela i po 1 u Mutiliću, Ličkom Petrovom Selu i Udbini. U popisu iz 1712. godine je u Udbini zabeleženo 1 domaćinstvo Krnjajića, odnosno porodična zadruga sa 13 ukućana. Oni su doseljeni iz severne Dalmacije, što svakako važi i za druge Krnjajiće po Lici. Banijski i lički Krnjajići i Krnjaje slave sv. Jovana, kao i svi Krnjajići u zapadnoj Slavoniji, koji su krajem 19. veka živeli u 4 parohije. Krnjajići i Krnjaje na Baniji, u Lici i u Slavoniji, bez izuzetka, predstavljaju jedan rod i srodni su sa svojim prezimenjacima u Žegaru.
I po Bosni je krajem 19. veka zabeležena porodica Krnjajić u većem broju naselja. Tada su Krnjajići sa slavom sv. Jovan živeli u parohijama: Banja Luka, Božići, Draksenić i Međeđa kod Bosanske Dubice. Krnjaići sa istom slavom su 1884/86. godine zabeleženi u parohiji Bosanska Kostajnica, kod Bosanske Dubice. I ovde su u pitanju srodnici žegarskih Krnjaja.
Svi napred navedeni Krnjajići i Krnjaje su se proširili, po svemu sudeći, iz severne Dalmacije. Kao što je napred navedeno, jedan ogranak ove porodice se naselio u Lici već početkom krajem 17. ili 18. veka (pre 1712. godine), dok su ogranci na Baniji i u Slavoniji morali biti nešto kasnije preseljeni. Krnja(j)ići u severnom delu Bosanske Krajine, svakako predstavljaju ogranak blizak banijskim Krnjajićima. Samo prezime Krnjaja najverovatnije dolazi od nekakvog nadimka sa osnovom «krnj», mada je zabeleženo i (zaštitno) lično ime Krnja.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.