Poreklo prezimena, selo Mečkovac (Vranje)

19. septembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mečkovac, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Mečkovac leži na granici kotlinskog dna na jugoistoku i planinske padine na severozapadu. Neposredno do Mečkovca su naselja Balinovac, Klašnica i dr.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz 15 bunara i sa jednog izvora-kladenca. U nekim bunarima voda leti presušuje.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa su: Veliki Rid, Mali Rid, Kalčine Zametine, Čavrljuga, Balabadžiska Livada, Zajednica, Spasina Njiva, Golema i Mala Kaluđerica, Bostanište, Dve Dubice, Čukar, Pobijen Kamen, Sinjuško i Umri Pas.

Tip sela.

Mečkovac je selo razbijenog tipa. Deli se na tri mahale – Spasinska, Levorečka i i Širokoridska. Mahale leže na temenima kosa i odvojene su suvim dolinama.

Selo je 1951. godine imalo ukupno 40 domaćinstava.

Postanak sela, starine i prošlost.

Oko 800 metara iznad sela leži potes Kaluđerica. Današnji stanovnici pričaju da su na pomenutom potesu iskopavali široke cigle, ćupove, stari novac („mangari“). Meštani kažu: „Ovde mora da su bile kuće neki put“. Sličnih ostataka i starina ima i na potesu Njivički, koji leži pored Kaluđerice. Stanovnici današnjeg roda Levorečani su tamo vadili kamen od starih zgrada i sa njim zidali svoje kuće.

U sredini Mečkovca nalazi se mesto Grobišta. Meštani su iskopavali kosti iz grobova nekih ranijih stanovnika. Neki misle da je to groblje „rimljansko“.

Prilikom oslobađanja od Turaka 1878. godine Mečkovac je zatečen kao malo čifčijsko naselje; u njemu su živele 3-4 srpske porodice koje su radile na imanju nekog Kadrije iz Vranja. Pomenute godine čiflijsko-sahibijsku zemlju otkupili su većinom doseljenici iz drugih planinskih sela. Od tada je ovo selo brzo napredovalo.

Današnji stanovnici imaju zajedničko groblje sa susednim Balinovcem.

Seoska slava je Spasovdan. Tada se „sveti maslo“ kod krsta u sredini sela.

Poreklo stanovništva.

Prilikom oslobađanja u Mačkovcu su zatečeni kao čifčije:

-Spasinci i Bešliko, Aranđelovdan. Za njih se ne zna da li starinci ili doseljenici. Spasinci imaju kumove u selu Katunu, južno od Vranja.

Po oslobađanju od Turaka doselili su se:

-Širokoriđani, Nikodan, su poreklom iz Zebinca u Grdeličkoj Klisuri. Rod su osnovali oko sredine XIX veka braća Stošo, Cvetko i Stevan. Oni su se najpre naselili u susednu Klašnicu, gde su imali posebnu mahalu (Širokoridsku). Godine 1878. su kupili u Mečkovcu „tursku zemlju“ i tu se naselili. Njihovi kumovi iz Zebinca naselili su se u susedno Ranutovo (Čifčici).

-Levorečani, Nikoljdan, su se doselili 1878. godine iz planinskog sela Leve Reke, istočno od Južne Morave. U ovom rodu se računa i jedan domazet („prizetko“) iz Obličke Stene. Levorečanima su rod istoimeni stanovnici u susednom Balinovcu.

-Strugačani ili Nedeljkovi, Nikoljdan, su doseljeni 1878. godine iz susedne Struganice. Dalje poreklo je, kako se smatra, iz okoline Struge.

-Ristini ili Deda Jankovi, Aranđelovdan. Vreme i mesto porekla je isto kao kao i kod roda Struganičani (Strugačani).

-Mitići, Sv. Đorđe – Alimpijevdan, su takođe iz Struganice. Osnivač roda, otac današnjih stanovnika u Mečkovcu je najpre bio sluga. Dalje poreklo im je iz okoline Struge.

-Stošići, Aranđelovdan, su se doselili iz susednog Ranutova. Tamo su pripadali rodu Ivanovci, čija je starina izgleda iz okoline Novog Brda.

Iseljenici:

-Batkinci su živeli u Mečkovcu za vreme Turaka kao čifčije. Iselili su se u Vranje i okolinu Leskovca. Poreklo ovog roda bilo je iz Krševice.

-Veselinovi su biči čifčije. Dve njihove porodice žive u Beogradu.

-Vučkovići su se iselili u Preševo.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.