Poreklo prezimena, selo Stropsko (Vranje)

12. septembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stropsko, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo leži u dolini Neradovske Rečice u neposrednoj blizini Dubnice.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz bunara. Dalje od naselja izbija izvor Ćumk.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa oko kuća su: Krivanov Kamen, Srednji Rid, Čivlak (sada su tu vinogradi), Ćumka, Reka i Peščana. Meštani imaju potese i na planini Karpini. To su: Plavilo, Leštar, Golič i Dlagi Rid.

Tip sela.

Zbog svog položaja Stropsko je selo zbijenog tipa. Pruža se od severa ka jugu i u tom pravcu se deli na Gornju, Lažojsku, Jazovsku i Donju ili Krševljansku Mahalu.

Stropsko je 1951. godine imalo 36 domaćinstava.

Postanak sela i starine.

Na pojedinim mestima u sadašnjem selu stanovnici su nalazili ostatke od nekadašnjih kuća a na jednom mestu su pronašli „staro đubre“. Po predanju ti ostaci potiču „od neko prednje selo, koje je pomrlo i izgubilo se“.

Na mestu gde su vinogradi stanovnici su otkopali 20 grobova. Grobovi su bili po dnu i sa strane obloženi ciglama. Neki meštani pretpostavljaju da su se u tim grobovima sahranjivali Rimljani.

Današnje Stropsko spada u mlađa naselja. Osnovali su ga srpski doseljenici, koji su dolazili na čiflik-sahibijsku zemlju. Osnivači sela bili su preci današnjeg roda Lažojci. Oni su u Stropsko došli pre oko 90 do 100 godina. Posle njih doselili su se Jazovci, Mandžunci i dr.

U Stropskom postoji crkva Sv. Petka. Sagrađena je nekoliko godina pre oslobađanja od Turaka. Odobrenje da se gradi crkva dao je neki Abdula-beg, koji je tada imao zemlju u ovom selu. On je savetovao meštanima „crkva da bude dliboko u zemlji i da se pokrije slamom“ – što je i urađeno.

Pre oslobađanja vlasnici Stropskog bila su tri Turčina – Abdula-beg, Suleman i Zaim. Oni su živeli u Vranju, dok su se u ovom selu nalazili njihovi ambari i koševi.

Do pre 50 godina stanovnci su imali groblje u Donjem Neradovcu. Sadašnje groblje nalazi se oko crkve. U Stropskoj postoje dve zajedničke slave; na dan prvog petka posle Vaskrsa i na Petkovdan – Sv. Petka (što je crkvena slava). Na dan prve slave priređuje se veliki sabor.

Poreklo stanovništva.

Svi stanovnici potiču od doseljenika.

Rodovi po starosti doseljavanja su ovi:

-Lažojci, Aranđelovdan, su najpre živeli u Gornjem Neradovcu gde imaju istoimenih rođaka. Iz Gornjeg Neradovca u Stropsko su se doselili osnivači roda Nedeljko i Ceko. Nedeljko je ded današnjih stanovnika: Rista, 64 godine – Stoja – Nedeljko, umro oko 1910. godine.

-Jazovci, Đurđic. Njih je deda Ceka, predak u rodu Lažojci „soterao u kola“ iz Donje Otulje. U ovom rodu, prilikom doseljenja „deca su bila sitna kao jazavci“ po čemu su dobili rodovsko ime. U Donjoj Otulji rođaci su im Simonovci. Dalje poreklo im je iz Poljanice.

-Saglamci, Nikoljdan, su iz Gornjeg Šapranca kod Vranja, gde imaju istoimenoh rođaka.

-Lučanci, Aranđelovdan, su dobili prezime po selu u Preševskoj Crnoj Gori odakle su se iselili posle 1878. godine.

-Mandžunci, Đurđic, su doseljeni iz mahale Dukinac u susednom selu Dubnici. Tamo su pripadali rodu Dukinci, čije je porekle iz Stajevca u Gornjoj Pčinji.

-Neknjorci, Nikoljdan, su doseljeni iz Laprdinca posle 1878. godine. Tamo su pripadalu rodu Rajkovci, čije je poreklo sa Kosova. Ovde su najpre bili čifčije na imanju Tase Stajića iz Vranja.

-Banjani, Mitrovdan, su doseljeni 1910. godine iz Vranjske Banje.

-Ljubanci, Nikoljdan, su doseljeni iz Krševice, gde imaju rođake. Iz Krševice se preudala u rod Jazovci majka, koja je dovala dva sina. Od jednog su Ljubanci, dok se drugi sin kasnije prizetio u Dubnici.

-Stojmenovi, Aranđelovan, su doseljeni iz Gornjeg Neradovca. Tamo su se zvali Penini i nekada bili rod sa Lažojcima.

-Krševljani, Nikoljdan, su doseljeni na kupljenu zemlju 1914. godine iz Krševice. Tamo imaju rođake – Petrićevićevi.

-Guta, Nikoljdan, su doseljeni 1939. godine iz Bogdanovaca.

Iseljenici:

-Jazovci, jedna porodica se prizetila u Dubnici.

-Krševljani, jedna porodica se pizetila u Gornjem Neradovcu.

-Stropljanci žive u Zlatokopu.

-Preperci žive u (Donjem) Pavlovcu.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.