Poreklo prezimena, selo Milivojce (Vranje)

12. septembar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Milivojce, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo leži u podnožju planine Karpine, na dosta izrovljenom zemljištu. Susedna naselja su: Dubnica, Katun i Beli Breg.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz jedne česme i četiri bunara. Iznad sela izbijaju slabiji izvori Marin Dol i Golem Leštar.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi za potese na planini su: Lebovac, Kratki Dol, Burdukov Čukar, Srednji Čukar, Korube, Kovanica, Golemi Šip i Jazbine. Topografski nazivi za potese u niziji su: Selište, Rid, Strana i Čolina Češma.

Tip sela.

Milivojce je selo zbijenog tipa i podeljeno je na dve mahale – Gornju ili Gajinsku i Donju ili Stošinsku.

Milivojce su 1951. godine imale 38 domaćinstava.

Postanak sela i starine.

Potes Selište leži oko 300 metara jugozapadno od Milivojca. Na Selištu „neki put bilo selo od prednji narod“. Tamo su sada njive, šljivaci i bašte. Od starog naselja ranije se poznavao bunar i „zidine od kuća“. Pored Selišta je mesto Crkvište. Tu se poznaju ostaci od temelja neke stare zgrade. Današnji stanovnici uvereni su da je na pomenutom mestu postojala crkva posvećena Sv. Đorđu. Ova crkva pripadala je starim stanovnicima, koji su živeli u Selištu. Svake godine na Đurđevdan današnji meštani kod ovog crkvišta „svete maslo“.

Sadašnje Milivojce osnovali su braća Stoša i Veličko, doseljeni iz susedne Dubnice. Tamo su pripadali rodu Jovinci. Dalje poreklo ime je iz sela Okruglice u Poljanici. Od jednog brata potiče današnji rod Stošini a drugog brata je rod Gajini. Osnivanje sela izvršeno je pre oko 120 godina. Groblje sela Milivojca nalazi se u Dubnici. Do 1878. meštani Milivojca nisu imali svoju zemlju već su radili na zemlji pojedinih muslimanskih vlasnika čiji su se glavni čiflici nalazili u susednom Katunu. Vlasnici zemlje pred kraj turske vladavine bili su neki beg i neka žena Turkinja, sada u narodu zapamćena kao Kada. Pomenute godine zemlju su otkupili meštani od iseljenih čiflik-sahibija.

Poreklo stanovništva.

U Milivojcu su ovi rodovi:

-Stošini, Nikoljdan. Osnivač roda Stoša je predak trećeg pojasa. Stoša jeimao pet sinova od kojih su se namnožile današnje porodice. Već je rečeno o njihovom poreklu.

-Gajini, Nikoljdan, su dobili prezime po udovici gaji, koja je bila žena osnivača Velička: Trajko, 63 godine – Jovan – Janja – Veličko. I Veličko je imao pet sinova od koji su se namnožile današnje porodice. Ranije je rečeno njihovo poreklo.

-Đorđijani, Sv. Đorđe, žive u Stošinoj Mahali. Doselili su se 1878. godine iz Stajevca u Gornjoj Pčinji.

Lebovac.

Lebovac su dva pusta selišta na grebenu Karpine, u neposrednoj blizini Novobrdske Krive Reke. Ova selišta, zvana Gornji i Donji Lebovac, sada pripadaju Srbima iz podplaninskih sela Milivojca, Dubnice i Pavlovca. Oni tamo imaju nešto njiva, a u toku maja i juna na Lebovcu se napasaju volovi. Prilikom oslobađanja od Turaka 1878. godine Gornji i Donji Lebovac bili su zatečeni kao malo arbanaško naselje; na svakom današnjem selištu imalo je po 5 do 6 porodica (Asanovi, Miftarovi i dr) tada iseljenih u oblasti južno i jugozapadno od Ristovca. Sada se poznaju ostaci porušenih kuća; ranije su se mogli videti i ostaci groblja. Arbanaško naselje Lebovac imaloje srpsko ime. Pre dolaska Arbanasa tu su živeli Srbi. Posle iseljavanja Arbanasa selište Lebovac država je dodelila stanovnicima iz (već) pomenutih mesta. Na Lebovcu izbijajuizvori Zakukana Češma i Žuto Kladenče. Oko izvora leti se podižu stočarski stanovi u kojima žive stočari pomenutih sela čuvajući volove.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ivica Antić

    Molio bih im kretora ove stranice da ga personalno tužim za širenje neistina…rodjen sam u tom selu osim nekih nasumice ili delimično proučenih stranica i imena pojedinih mesta nalupao-la se gluposti…gde je opis sela pre prvog svetskog rata…ako mu hvale dokumenta može me kontaktirti Ivica 653336188