Poreklo prezimena, selo Vučadelce (Surdulica)

7. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vučadelce (po knjizi Vučidelci) opština Surdulica – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Vučadelce

Položaj i tip sela.

Ovo selo je sa leve strane Vrle Reke, visoko iznad strme i šumovite strane doline, na zaravni jedne šire kose, gde je zemljište obrađeno, pod livadama a mestimično ima i branika. Gornja Mala je na Valogu a ispod nje je Donja Mala, do koje su njive Govedarnici; između njih je groblje. Jedna je kuća u Bazovalu, niže ka reci. Kao mala u Vučidelce se računa blisko selance Mlađince, koje je posebno opisano.

Vode.

Izvori-kladenci su: Mali Kladenac u Gornjoj Mali, Baba-Stanikin Kladenac u Donjoj Mali i Studeni Kladenac.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume nalaze se na mestima zvanim: Mišino Branište, Ržani Valog, Dedina Livada, Konopljište, Ugar, Rupa, Ramnjak, Nedeljkovo Gumno, Đurčeve Njive, Vojinove Garine, Debeli Rid, Golemo Prisoje, Šiljegarnice, Bazovalo, Prslop, Žabina Bara i Baba-Velikina Dolina, Seoska šuma i paša je na mestima: Golemi Kamen, Zlodolska Padina, Madan, Razdolci, Mrtvica i Leštar.

U ovom selu ima 26, u Mlađincu 13, ukupno 39 kuća.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo selo zaselila su tri brata poreklom iz Bitvrđe. Izuzev Savića i Sinadinove, sve ostale porodice vode poreklo od ova tri brata, od kojih jedan nije imao potomke; to su:

-Stankovići (Petko, Đorđe i Petar); Mladenovići; Stojanovići, Marinković (Stanoje); Petrović (Rista), svi slave Aranđelovdan i žive i Donjoj Mali. Svi su poreklom iz Bitvrđe od jednog od dva brata, koji su imali potomke.

-Petkovići, Ilindan i Jovanjdan; Ilić (Dima) i Milovanović (Cvetan) – žive u Gornjoj Mali. Svi su oni potomci od pomenute braće, nisu se do skoro uzimali, a sada od pre kratkoga vremena to čine.

-Savići vode poreklo od deteta, koje je majka dovela, preudavši se u ovom selu.

-Sinadinovi ili Stanimirovi (Stanimirovići) su iz Toplog Dola, odakle imse doselio predak Sinadin (ded čoveku od 50 godina) pre 120 godina. On se oženio iz ovog sela i tako ovde ostao. Slave Mitrovdan i Sv. Petka.

Zajednička seoska slava su Sv. Trojice. Obe male posebno slave.

Poreklo stanovništva zaseoka-male Mlađince.

Položaj i tip zaseoka-male.

Ovo naselje je sa leve strane Vrle Reke, bliže gornjo-romanovskome Ridu a na zaklonjenoj ravni jedne kose, koja se lepezasto širi prema reci. Tu rađa pšenica, kukuruz i konoplja. Jedna kuća je udaljena na 5 minuta hoda od ostalih.

Od Vučidelica je odvojeno Zli-Dolom, koji je između kose Leganova i OstrogRida. Dolina je duboka, desna strana je strmija i gotovo sva pod šumom, a leva blagoga nagiba i po njoj ima njiva.

Vode.

Izvori (kladenci) su: Češma i Kladenci.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume su na mestima zvanim: Konjarnik, Livadica, Pčeničište, Paraspur, Boškov Požar, Golema Livada, Rupa, Lovči Rid, Golemo Ramnište, Turske Livade i Grotnik – gde je seoska šuma.

Postanak naselja i poreklo stanovništva.

Ovo naselje su zaselili doseljenici iz Bitvrđe. Od njih vode poreklo:

-Stevanovići ili Nikolići, Sv. Petka.

-Ilići, Nikoljdan – promenili slavu zbog bolesti. Ista su porodica sa prethodnima.

-Mladenović (Ilija), Jovanjdan. Ilići su mu braća od strica.

-Stanimirovići su  rod sa Ilićima, dva brata – jedan slavi Sv. Petku, drugi Jovanjdan.

Svi se oni još ne uzimaju među sobom.

Docnije su se doselili:

-Novoselci, a to su:

-Rogonja (Stojmen) je sa Vlasine, slavi Jovanjdan i;

-Stoilković (Novko), Sv, Petka. Ovog drugog je majka dovela, pošto se preudala u Gornje Romanovce, odakle je došao ovde na kupljeno imanje.

-Milovanović (Mijail), Jovanjdan, je iz Vučidelaca.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.