Poreklo prezimena, selo Leskovik (Bela Palanka)

19. april 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Leskovik, opština Bela Palanka – Pirotski okrug. Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Geografsko topografske prilike.

Selo leži na temenu blago nagnutom, severozapadu okrenutom, odseku Nišavske terase od 50-60 metara. Tu je terasu, na zapadu, prosekla dolina Kladančina, koja se spušta sa Maćinog Trapa – najviše Nišavske terase, od 200 (460) metara. Najivše kuće naselja uzlaze sa gornje ivice terase, na kojoj je selo, na donje, najniže padine Maćinog Trapa.

Vode.

Meštani se vodom služe sa Seoske Česme, izvora i pet bunara dubokih od 13 do 30 metara. Dva bunara duboka 20 metara potuno su presušila. Izvori u ataru su: Leskovac, Gabrin Leštak i Kladančina.

Granice atara, zemlje i šume.

Granice atara povučene su na mestima: Nišava, Dolčak, Ogranja i Pločar – sa Dolcem; Kladančina, Livađe, Nerezina, Raskrsje i Levčica – sa Laništem; Leskovac, Tupanar, Granica, Rasputinje, Maćin Trap i Rovina – sa Tamnjanikom.

Topografski nazivi obradivih površina su: Rovina, Dolčak, Ogranja, Kladančina, Maćin Trap, Livađe, Rasputinja, Granica, Leskovac i Jerebičko Trnje. Utrina je na mestima: Ornica, Raskrsje, Levčica i Branište. Šume obuhvataju: Tupanar, Krljino Branište, Nerezinu, Guberaču i Njivče.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa, ali ima nešto rezređene kuće i ivičnim delovima. Razlikuju se ovi krajevi: Raščinci, Krljinci i Sredselo.

Starine u selu.

U potesu Livađe nalaze se delimično održane zemunice. Meštani smatraju da zemunice potiču od nekog ranijeg naselja, koje je bilo na tom mestu. Naselje ima obrok Sv. Nikole, koje je selo podiglo 1900. godine.

Poreklo stanovništva.

Doseljenici su:

-Petkovci prvi (Petkovići), Stevanjdan, su iz Pasjače kod Niša. Naselio ih „spaija Šaćir“.

-Miloševci (Miloševići), Nikoljdan, su iz Dolca, Naselio ih, kao i Petkovce, „spaija Šaćir“.

-Petkovci drugi (Petkovići i Živkovići), Aranđelovdan, su iz Gornjeg Rinja. Došao Petko kao sluga kod Rajkovaca „u tursko doba“.

-Rajkovci (Rajkovići), Aranđelovdan, ne znaju za svoje poreklo. Ima ih odseljenih u Ravni Sol.

-Tričkovci (Tričkovići), Aranđelovdan, ne znaju za svoje poreklo.

Selo ima svoje groblje.

Seoska preslava i zavetina je Sv. Nikola.

IZVOR: Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.