Pismo mitropolita crnogorskog Save Petrovića Dubrovačkoj republici 1771. godine

26. mart 2016.

komentara: 0

PIŠE: Goran Ž. Komar

PISMO MITROPOLITA CRNOGORSKOG SAVE PETROVIĆA DUBROVAČKOJ REPUBLICI (ili: Kako je vladika Sava Petrović „vrijeđao“ Dubrovnik?)

Shodno svome opredjeljenju za pružanje što većeg broja arhivskih dokumenata što je moguće širom krugu čitalaca, uvjereni da je najkorisniji cilj istorijske nauke da istorijsku istinu pruži narodu, naše Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku i ovom prilikom čitaocima uvaženog portala Poreklo donosi jedno pismo crnogorskog mitropolita Save (Petrovića) upućeno Dubrovačkoj republici.

Pismo je nastalo u drugoj polovini 1771. godine u periodu u kojem je Crnom Gorom upravljao Šćepan Mali i svakako je potaknuto i njegovim djelovanjem. Ovo pismo se čuva u Državnom Arhivu Dubrovnika. Ispisao ga je mitropolitov pomoćnik, ali na drugoj strani se vidi prepoznatljivi mitropolitov potpis.

Mitropolit se i ovim pismom tituliše kao arhiepiskop i mitropolit. U njemu upozorava Dubrovčane na eventualna davanja nepoznatim osobama u ime Rusije i na stvarnog predstavnika Rusije Orlova. Izražava nepokolebljivu vjeru u Rusiju. I ranije mitropolit je pisao Dubrovniku kazujući i podrazumjevajući njegove slovenske temelje: „ništo nije ostalo do vas kako jedan cvjet na vas svijet, što jošte može se serbska zemlja s vama pohvaliti. Zato ja imajući u vas uzdanicu isto kako u rod serbski, nadam se, da ću imati od vas pomoći jednakom mjerom“ (vidi: A. Ivić, Pisma crnogorskih poglavica..., Vjesnik…, 16, 1914, 227). Mitropolit Sava je ovo pismo spremio deset godina prije svoga upokojenja.

Detalj iz pisma 1771. godine sa Savinim potpisom i titulom
Detalj iz pisma 1771. godine sa Savinim potpisom i titulom

Presvijetloj i preuzvišenoj i svake časti i stime pristojnoj gospodi vlasteli dubrovačkoj

Ponuđa me ljubov vaša i znajuć vaše sastojanje da ste u sadašnja vremena kako ot protivnika Krsta tako i od Talijanacah u ne maloj muki, kako smo i sami:. No molim Višnjega Tvorca da bi s više bla(a)goslovio oružje rosinsko i vazvisio Krst: i našu slavensku ruku opet proslavio s onom slavom koju su imali naši i vaši stari: koji danas svi stenjemo i plačemo pod tiranski i mučiteljski jaram turski po vse dnevno ne mogu se s našom krvlju nasitit:. Sad vidim da njeki baruni i malo dobri ljudi idu karat vas gospodu da in dajete aspre i bl(a)go na ime rosinsko: Ja vas po prijateljski kako pastir cerkovni savjetujem d nikomu na ove strane ništa ne dajete bez pisma sijateljnjejšago grafa i raznih rosinskih orednov kavaljera Alekseja Orlova: Zašto će vi sve ponijet šteta: I neće vi bit ni u čem zahvaljeno: samo jedna ako bi koji s našijem pismom i našega Obštastva poša k visočajšemu dvoru rosinskomu ili gospodi rosinskoj, u takvo se vrijeme preporučujem kako dobroj gospodi da bi ima ot vas u potrebno vrijeme spomoženije. Zato ne biste izgubili no vi bi zahvaljeno bilo, i ot dvora rosinskago, i o rosinske gospode: kako ste i učinili mojemu s(ve)šteniku Teodosiju prošloga goda, za kojega vi puno zahvaljam.

Ne drugo nego ostajem punom i običnom stimom vašega p(presvijetle) p(reuzvišene) g(ospode) vlastele dubrovačke moijeh konšijeh i prijateljah:. Smireni arhiepis(ko)p i mitropolit černogorski, zetski, skenderinski, i primorski.

                                                                                                Savva Petrovič na službu

1771 noemvr 18

Va Černoj Gori

(na) Stanjeviće

I molim ve pišite mi ot novinah što se čuje: i u čem mogu zapovjedajte da ve služim

I pozdravlja ve vaš dobri prijatelj Teodosi Marković

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.