Poreklo prezimena, selo Rdovo (Vladičin Han)

23. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rdovo, opština Vladičin Han, Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo planinsko selo sa svojim prostranima atarom zauzima visoki greben između dolina Radovske i Zebinske Reke, levih pritoka Južne Morave. Okolna naselja su Zebnice, Kukavica i druga. Pojedini krajevi atara imaju ove nazive: Tumba, Valjovska Čuka, Vlainja, Venci, Preslap, Čuka, Popov Dub, Ajkova Čuka, Selište, Staro Selo, Gredak, Kućište, Piskavica, Bačkalo, Mečkara, Kruška i Ćupački Rid.

Vode.

Stanovnici se snabdevaju vodom sa izvora i iz nekoliko bunara – u Donjoj Mahali.

Tip sela.
Rdovo je selo izrazito razbijenog tipa. Postoje mahale i pojedine usamljene kuće. Mahale su: Gornja i Donja, Staro Selo i Šopovo. Mahala Staro Selo obiluje dobrom vodom, dok Donja Mahala u tome oskudeva. U selu je 1959. godine bilo 59 domova.

Starine i prošlost.

Opšta je tradicija, da je nekada ovaj kraj levo od Južne Morave na planini Kukavici i oko nje bio naseljen starim stanovnicima „od pravoslavne vere“. Iza toga, zbog nekih događaja, a pojedini meštani kau zbog čume, nastao je „pustosel“. Tada jedino nije nastradalo selo Kostomlatica u okolini Vladičinog Hana.
U Rdovu postoji potes Staro Selo. Tako se zove i jedna mahala, koja se i danas nalazi tamo. U Starom Selu je i mesto Zidine. Sadašnji meštani smatraju, da je na Starom Selu bila kuća „od prednjeg srpskog naroda“.
Posle pomenutog „pustosela“ počela su da se osnivaju nova naselja. Rdovo je osnovano u drugoj polovini XVIII veka. Prvi doseljenik je bio neki Deda Stanko. Od njega se namnožio rod Deda Stankovi ili Girci. Zvbog toga za njih neki kažu da su „starosedeoci“. Ukoro posle njih je došao predak današnjeg roda Deda Ilijini. Kanije su se naselili i preci ostalih rodova.
Seoska slava u Rdovu je Spasovdan.
U narodu se govori, da je nekada na planina iznad Rdova bila pod borovom šumom. U dolinama potoka sada se nalaze zatrpana, a neka i ugljenisana, borova stabla. Na pomenutoj planini sada nigde ne raste borova šuma.
Na planini Kukavici, oko vrha Vlainja, do balkanskih ratova, leti su napasali ovce i konje stočari u narodu zapamćeni kao Ašani. Jedan takav Ašan se poslednji put pojavio sa stokom oko 1920. godine.
U Rdovu i susednom Zebincu podalje od kuća su podignute stočarske zgrade – „trla“. U njima meštani skupljaju slamu i seno. Od vršidbe i kosidbe i cele zime, do Blagovesti u trlima je stoka. Od tada do berbe useva i sena stoka boravi na drugim mestima atara, gde nema njiva i livada.

Poreklo stanovništva.

U Rdovu žive ovi rodovi:

-Deda Stankovi ili Girci, jesenja Bogorodica, su prvi doseljenici u selu. Odakle su došli, ne zna se.
-Deda Ilijini, Nikoljdan, potiču od pretka Ilije, koji se doselio odnekuda pre 170 godina.
Potomci su mu: Mile, 48 godina – Mladen – Mihajlo – Stamenko – Petko, čiji je otac Ilija. Ovaj rod ima jednu krušku zvanu „panađurka“. Ona potiče iz vremena od njihovog pretka, Petka.
-Šopovi, Nikoljdan i Spasovdan, žive uglavnom u Starom Selu. Rod je osnovao predak Deda Zdravko, poreklom iz Mosulja u Bosiljgradskom Krajištu. On je tamo ubio Turčina i sa bratom pobegao u selo Suvu Moravu kod Vlasičinog Hana. Tamo „nisu mogli da čuvaju stoku“ pa su prešli u selo Kukavicu U Kukavici je ostao njegov brat a Zdravko je u prvoj polovini XIX prešao u Rdovo. U rodu Šopovi zna se ova geonologija; Stanojko, 60 godina – Pavle – Ilija – Zdravko.
-Ded Kostini, Nikoljdan i Spasovdan, potiču od pretka Koste. On se rodio sredinom XIX u selu Mijakovcu u Poljanici. Kao dete došao je kod tetke u Gornje Jabukovo gde je odrastao, pa potom prešao kao sluga u Rdovo. Tu se oženio i osnovao osnovao rod.
-Đorđevići, jesenja Bogorodica, su došli iz Donjeg Jabukovca. Tamo su pripadali rodu Leštarci.
-Mihajlovići, Sv. Petka. Osnivač roda je bio Milan. On se rodio u Petrovcu u Gornjoj Pčinji. Odatle je došao na zanat u Vladičin Han da bi se potom „prizetio“ 1923. godine i prešao u Rdovo.
-Stankovići, Sv. Petka, su skoro doseljeni iz susednog Zebinca. Ne zna se odakle su tamo doseljeni.

Iseljenici.

Posle Drugog svetskog rata Jovići iz Rdova su kolonizovani u bačkom mestu Karavukovu.

IZVOR: Prema knjizi dr. Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.