Poreklo prezimena, selo Slatina (Bor)

16. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slatina, opština Bor – Borski okrug. Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Slatina-Bor
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Slatini

Položaj sela.

Selo se nalazi na Borskoj ili, kako je još zovu, Slatinskoj Reci. Sa leve strane reke je 204 a sa desne 139 kuća. Kad nadođe usled bujica, reka plavi pojedine kuće i odnosi ogradu, nanosi štete i seoskom imanju jer je njena voda, zbog ispiranja rude u Boru, puna pirita koji škodi rastinju. Osobito su se voćnjaci pored reke počeli naglo sušiti.

Vode i klima.

Pije se mahom bunarska voda, manje sa izvora. Bunara ima oko 200 a izvora tri, kod Žurkonja, kod Uroša Jankovića i kod Šćubeja.
U selu duvaju vetrovi – gornjak sa zapada, košava sa istoka i jugo sa juga.

Zemlje i šume.

Zemlje za obrađivanje ima u mestima: Đalu Mare, Valja Mare, Ogašu Baruluj, Dumbrava, Rukijevica, Otašu Mare, Kulma, Stari Vinogradi, Tilve, Grčava, Balu Kusakuluj…itd.
Ispaše za stoku nalaze se na mestima zvanim: Turska Livada, Asanovo Brdo, Tilve, Balu Mare, Dumbrava, Kopita, Malazija, Tapija, Topolje, Kalinik, Suvaja, Rukijavica…itd.
Šuma ima najviše na mestima: Kusak, Đalu Kusakuluj, Valja Satuluj, Kraku Kalinješće, Čoka Poci, Kraku Srbesku, Kraku Nikolči, Kraku Gorunješće, Ogašu Baruluj, Kučajna… itd.
U ataru Slatine, po potocima i u Borskoj Reci mogu se naći zrnca zlata. Zlato se ispira u Timoku od ušća Crne Reke pa do Dunava ali se taj posao slabo plaća. Više se pere u Crnoj Reci kod Slatine i u Jasikovoj Reci, koja izvire iz tri zlatonosna izvora.

Tip sela.

Slatina je selo zbijenog tipa. Ne deli se na mahale. Kuće su grupisane i čine celinu. Pojedini meštani imaju pojate van sela, u mestima zvanim; Grčava, Dumbrava, Kopita, Suvaja, Flam’ide, Kusak, Tilve, Stari Vinogradi, Čoka Popi, Valja Satulaj i Đalu Mare. Uz pojate su obično štale i torovi od slabog materijala i služe za zatvaranje stoke. Preko zime uglavnom pojate ostaju prazne, jer se narod sa stokom povlači u selo.

Ime sela.

U Srbiji ima više mesta sa imenom „Slatina“. Misli se da taj naziv sela proističe iz činjenice da u tim selima postoje slane bare ili mesta gde ima soli.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Najstarije porodice u Slatini su, po pričanju:
-Bogdanovići, koji su se doselili sa Kosova i;
-Nikolići su poreklom iz Rumunije.
Oni su najpre bili naseljeni na mestu zvanom Grčava, gde je, po pričanju, nekada bilo jezero, posle čijeg povlačenja ostala močvara, koja je kasnije isušena. Na Grčavi nisu mogli opstati, jer je oko nje bila velika šuma u kojoj su se krili hajduci, koji su ih stalno pljačkali.
Pre 50 godina doselili su se u Slatinu iz sela Luke – Srez krajinski:
-Jovanović Andreja;
-Petrović Milan i;
-Predić Stanoje.
Iz sela Dubočana, Srez krajinski:
-Paunović Stanoje;
-Jovanović Dimitrije;
-Jovanović P. Dimitrije;
-Jovanović P. Stanoje i;
-Jonović Preda.
Sv. Petku slave 62 kuće, Mitrovdan – 92, Đurđic – 37, Aranđelovdan – 48, Alimpijevdan – 4, Nikoljdan – 39, Sv. Vasilije – 2, Sv. Jovana Krstitelja – 27, Blagovesti – 9, Đurđevdan 3 i Veliku Gospojinu jedna kuća.
Seoska slava je Vaznesenje Gospodnje. Ranije se slavila kod opštine, pre 40 godina, a sada je svaki domaćin slavi kod svoje kuće.
Zavetina je Velika Gospojina. Ona se ranije održavala u crkvenoj porti a danas se narod okuplja u opštinskom dvorištu.
Groblje je na severozapadnoj strani sela.
Iz Slatine je bilo ljudi koji su na nekoliko godina pre 1833. godine bili u dosluhu sa crnorečkim obor-knezom Simom Nikolajevićem i spremali se za oslobođenje Crne Reke od Turaka. Tako na jednom mestu u svojim „Memoarima“ Stojan Coka Simić, najmlađi sin Sime Nikolajevića pominje ovo:
-U jedan praznički dan dođe našoj kući jedan čovek iz Slatine – zvao se Radovan – i donese za moga oca jedno pismo.
Poginulih i umrlih ratnika iz Slatine u ratovima 1912-1919. godine ima 109. Spomenik im još nije podignut.

IZVOR: Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.