Poreklo prezimena, selo Brestovac (Bor)

2. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brestovac, opština Bor – Borski okrug. Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je pored reke, na stranama rečne doline, na levoj-prisojnoj i desnoj-osojnoj strani. Mesta na kojima je selo zovu se: Čoka Bunaruluj, Otašu Deud i Ogrez. Selo je pored reke, ali ga ona po pravilu ne plavi. Poplava od 1915. godine je retka pojava.

Vode i klima.

U selu postoje tri bezimena izvora sa kojih se pije voda. Voda se pije i iz bunara. Rečna voda se koristi za pranje i pojenje stoke.
Selo je u jednom udubljenju, zaklonjeno je brdima i u njemu nije mmnogo hladno. Vetrovi su košava, severac, južni i gornjak. Kišu donosi južni vetar, najjači je gonjak a najhladniji severac.

Zemlje i šume.

Selo ima dovoljno zemlje za obrađivanje po celom ataru. Najudaljenije je mesto Crni Vrh, oko 20 kilometara.
Zajedničke utrine i pašnjaka selo nema ali svaka kuća ima svoje popaše.
Seoske šume ima u Crnom Vrhu i Opštini – 2,5 kilometra ispod sela. Zemlje ima plodne svega jedna petina od celog seoskog atara.
U ataru sela mestimično se može naći nešto rude. Milićević je zapisao da „kod sela Brestovca, ispod Brestovačke Banje, Baron Herder je našao žicu gvozdene rude, one iste koja je u Majdanpeku, samo nema bakra i nije toliko bogata.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Podeljeno je na dva kraja – Palilula i Čoka Bunaruluj. Prvi je udaljen od sela oko 200 a drugi oko 400 metara. Palilula nema ulice dok su u drugom kraju kuće bez reda načinjene.
Kuće su u selu, kao i u pomenutim krajevima, podjednako udaljene jedna od druge i grupisane su po rodovima, pa se tako često grupe kuća zovu po porodičnim imenima.
Ima 5-6 kuća odvojenih od sela, na salašima. Kuće se pomiču na kose, usled mogućih poplava. Ranije je selo bilo samo u dolini reke i kuće su bile dosta zbijenije.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je oduvek bilo na ovom mestu. Nema selišta. Selo slavi ove slave: Markovdan, Mitrovdan, Jovanjdan, Aranđelovdan itd.
Predanja o postanku sela i poreklu njegovog stanovništva su vrlo skromna. Zna se samo o novim doseljenicima:

-Mikulovići, ne kaže se koju slavu slavu slave.
-Barbulovići, Sv. Petka.
-Čovikanovići, Sv. Petka.
-Ilići, Markovdan.
Oni su se doselili iz Krivelja ili Bora.
Ostale porodice:

-Popovići, Sv. Petka.
-Kržanovići, Mitrovdan.
-Trujkići, Đurđic i Alimpijevdan.
-Ruđići, Aranđelovdan.
-Bugarinovići, Jovanjdan
-Vučinići, itd (?)

Porodica Brestovljani u Zlotu doselila se iz Brestovca, zato se tako i zovu. Slave Jovanjdan.

IZVOR: Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.