Poreklo prezimena, selo Gornja Koritnica (Bela Palanka)

1. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Koritnica, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA,    ANTROPOGEOGRAFSKA   ISPITIVANJA,  BEOGRAD, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Gornja-Koritnica

 

Položaj i tip.

Selo leži na obema stranama Koritničke Reke neposredno ispred Ždrela, na mestu gde dolina Ludoga Dola ulazi u Koritničku Reku i ono ima koritast položaj. Snabdeva se vodom sa Koritničkih Vrela i izvora. Glavni su izvori: Mačin Kladenac, Zmejanci (D. i G. Koritnica), Aliver, Bulina, Kadina, Dunje, Kašinovica, Janićin Del, Pržnja, Boškovska i Milanovska česma, Školska česma i Slivje.

Granica seoskog atara sa Šljivovikom je na mestima: Stojanovo Lešje, Dubrava, Kadina, Kaluđerovica i Dajća. Sa Bežištem međa polazi od Stojanovog Lešja na Sokolicu, Goli Rid, Bežišku Kulu, Logor, Jovanovu i Boškovu Ornicu, Kln, Čekrkinu Livadu, Ćosin Vrtop, Đađinu Livadu, Ostru Baru, Ječmište i Rakoš. Topografska imena za obradive površine su: Ded, Golaš, Slatina, Stojansvo Lešje, Livade, Zabel, Ravnište, Daća, Beli Bret i dr. Utrina zahvata: Šljam, Sušila, Ridak, Oliverovu Livadu, Priplad i Ornicu. Šume su na Rakošu, Ječmištu, Iskruću, Lejinoj Strani i Proseku.

Deo sela oko Babušničkog druma je zbijen i ima ušoren drumski tip. Na mestu današnjeg druma za vreme Turaka prolazio je seoski put oko koga su bile rasturene kuće Boškovaca. Ostale su počele da se grade posle 1877. godine među prazninama ranijih kuća. Selo se širi po kosama iznad druma, između doline Ludoga Dola i Rujiča, a delom i prema Donjoj Koritnici. Seoski krajevi se razlikuju po „prekorima“ rodova: Markovska, Boškovska i druge „male“.

Poreklo stanovništva.

Starinci su:

— Boškovci (Boškovići, Ćirići, Đurići, Jocići, Jovanovići, 12 k., sv. Paraskeva). Mladen Jovanović je privodnjak od Pašalinaca, a Spasa Ćirić od Mladžinaca iz Bežišta; privodnjak je i Mihailo Ćirić iz Šljivovika. Ima ih otseljenih u Bojniku u okolini Lebana.

— Paždrinci (Mladenovići, Igići, Jocići, Cvetkovići; 15 k., sv. Nikola).

—-Treinci (Veljkovići, Veličkovići, Stojanovići; 10 k., sv. Nikola). Živojin Stojanović je privodnjak iz Krstinaca. Ima ih otseljenih u Niškoj Banji i Oreovcu.

— Markovci (Milovanovići; 13 k., sv. Nikola).

— Čekrkinci (Mitići; 5 k.., sv. Nikola).

Doseljenici su:

— Krstinci (Krstići; 10 k., sv. Nikola): iz Bogdanovca.

— Raminci (Nikolići; 4 k, sv. Nikola): iz Mokre.

Mačiici (Pavlovići; 3 k., sv. Dimitrije): iz Mokre.

—-Jovanovići, Citani, seoski pastiri iz Kostura (Grčka).

Seoska preslava je sv. Jeremija. Selo ima dva groblja. U jednom se sahranjuju samo Boškovci.

 

IZVOR :  SRPSKI  ETNOGRAFSKI  ZBORNIK, KNJIGA  LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA,  BEOGRAD,  1954.  Odabrao   i  priredio  saradnik portala   Poreklo  Vojislav  Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.