Poreklo prezimena, selo Vrapče (Tutin)

27. decembar 2015.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Vrapče, opština Tutin. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u izvorišnoj čelenci potoka, potlavito na prisojnoj strani ispod Vrapčanskog Brda. Na osojnoj strani je šuma, livade i u njima jedna kuća. Vode u selu ima gotovo svuda.: Lanin Potok, Česma (u selu), Vodica, Firovi, Siga, Ramova Voda. Pojedina mesta u seoskom ataru su: Selo, Lanin Potok, Orašak, Kopalište, Sinđina Njiva, Dobrelj, Senokos, Kolibišta, Tanaskovo Selište, Selište, Bojovo Selište, Duvarine, Milošev Do.

Sem ovih topografskih naziva, na ranije stanovništvo potsećaju groblja i crkvine iz raznih vremena. Najveće je i najinteresantnije „Grčko groblje“ na Vrapčanskom Brdu. Na grobovima su ogromne obrađene ploče od stena donetih iz Crnog Vrsa. U sredini toga prostranog groblja, gde je bila crkvica, postoji i sada debela na sredini izdubena ploča, ostatak postolja Sv. trpeze. Sudeći po prostranstvu i položaju, ovo srednjevekovno srpsko groblje služilo je za dva tri okolna sela. U toku Drugog svetskog rata i posle njega, seljaci su vadili i razbijali nadgrobne ploče i od njih pravili kuće, tako da se sada tu vide samo rupe i dva tri groba. Drugo staro groblje je na Vrljikama ispod sela; tu su bili i ogromni hrastovi, koji su od starosti pali. Na Završi iznad sela jedno mesto se zove Crkvina, gde se vide temelji i oko njih rupe od grobova.

Stanovništvo Vrapče se nekoliko puta smenjivalo. Do 1880. g. ovo selo je bilo naseljeno Srbima pravoslavne vere. Oni su se tada iselili u Toplicu i donji Ibar (Oštraće). To su bili

– Buleci,

– Lješevići,

– Račići,

– Mihailovići i

– Borisavljevići.

Ova dva poslednja roda su naseljena u Drenskoj opštini (donji Ibar). Od Srba je ostalo samo jedna kuća

– Radovanovića (Sv. Mrata).

Sva druga bratstva, muslimani, naseljavali su kasnije. Uselili su se u kuće otseljenih Srba. U ove dolaze:

– Pljakići (Ugljani) (6 k.), doseljeni iz obližnjeg sela Izroka.

– Goružde (6 k.), došli iz sela Jablanice kod Rožaja i naselili se na utrini.

– Džakovci (2 k.), iz Ribarića.

– Jusići (4 k.), iz sela Župe u Štavici.

– Tahirovići (3 k.), iz Ribarića. Ovi su starinom iz sela Vokše (okolina Đakovice); imali su dućan u Ribariću, pa se odatle doselili ovamo na opustelu zemlju posle 1880 g.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Andrija

    Poštovani,
    Selo u koje su se odselili zove se Ostraće. Takođe u Vrapču su živeli Komatovići (vi ste predvideli da su živeli u Jablanici, moguće da su i tamo živeli neki njihovi rođaci) , od kojih se jedan zvao Radonja i koji se takođe odselio u Ostraće.Imao je jos 2 brata, od kojih je jedan otišao ka Podgorici, a jedan je ostao tu i primio islam.

    • Vladimir

      Andrija, imete li prestavu odakle su dosli ovi stanovnici u Vrapče. Moji su L(LJ)eševići i znam da su došli iz Vrapča u Ostraće, a i čitao sam i ovu knjigu dr Milisava Lutovca.

  2. Andrija

    Skoro sam siguran da smo poreklom Kuci, ali i ja pokusavam da to otkrijem, ako budem nesto otkrio, javicu se. Pokusacemo preko crkvenih knjiga,ili nesto slicno.

  3. nail

    Nije pomenuta srpska porodica Kovacevic.jos uvijek zive u Vrapcu.

  4. milanko

    vladimire, i andrijada li ste saznali odakle su ljesevici dosli u vrapce.