Порекло презимена, село Врапче (Тутин) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Врапче, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио с Порекло становништва села Врапче, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио с Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Врапче (Тутин)

Порекло презимена, село Врапче (Тутин)

Порекло становништва села Врапче, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у изворишној челенци потока, потлавито на присојној страни испод Врапчанског Брда. На осојној страни је шума, ливаде и у њима једна кућа. Воде у селу има готово свуда.: Ланин Поток, Чесма (у селу), Водица, Фирови, Сига, Рамова Вода. Поједина места у сеоском атару су: Село, Ланин Поток, Орашак, Копалиште, Синђина Њива, Добрељ, Сенокос, Колибишта, Танасково Селиште, Селиште, Бојово Селиште, Дуварине, Милошев До.

Сем ових топографских назива, на раније становништво потсећају гробља и црквине из разних времена. Највеће је и најинтересантније „Грчко гробље“ на Врапчанском Брду. На гробовима су огромне обрађене плоче од стена донетих из Црног Врса. У средини тога пространог гробља, где је била црквица, постоји и сада дебела на средини издубена плоча, остатак постоља Св. трпезе. Судећи по пространству и положају, ово средњевековно српско гробље служило је за два три околна села. У току Другог светског рата и после њега, сељаци су вадили и разбијали надгробне плоче и од њих правили куће, тако да се сада ту виде само рупе и два три гроба. Друго старо гробље је на Врљикама испод села; ту су били и огромни храстови, који су од старости пали. На Заврши изнад села једно место се зове Црквина, где се виде темељи и око њих рупе од гробова.

Становништво Врапче се неколико пута смењивало. До 1880. г. ово село је било насељено Србима православне вере. Они су се тада иселили у Топлицу и доњи Ибар (Оштраће). То су били

– Булеци,

– Љешевићи,

– Рачићи,

– Михаиловићи и

– Борисављевићи.

Ова два последња рода су насељена у Дренској општини (доњи Ибар). Од Срба је остало само једна кућа

– Радовановића (Св. Мрата).

Сва друга братства, муслимани, насељавали су касније. Уселили су се у куће отсељених Срба. У ове долазе:

– Пљакићи (Угљани) (6 к.), досељени из оближњег села Изрока.

– Горужде (6 к.), дошли из села Јабланице код Рожаја и населили се на утрини.

– Џаковци (2 к.), из Рибарића.

– Јусићи (4 к.), из села Жупе у Штавици.

– Тахировићи (3 к.), из Рибарића. Ови су старином из села Вокше (околина Ђаковице); имали су дућан у Рибарићу, па се одатле доселили овамо на опустелу земљу после 1880 г.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Коментари (4)

 • Andrija

  Poštovani,
  Selo u koje su se odselili zove se Ostraće. Takođe u Vrapču su živeli Komatovići (vi ste predvideli da su živeli u Jablanici, moguće da su i tamo živeli neki njihovi rođaci) , od kojih se jedan zvao Radonja i koji se takođe odselio u Ostraće.Imao je jos 2 brata, od kojih je jedan otišao ka Podgorici, a jedan je ostao tu i primio islam.

  Одговори
  • Владимир

   Андрија, имете ли преставу одакле су досли ови становници у Врапче. Моји су Л(Љ)ешевићи и знам да су дошли из Врапча у Остраће, а и читао сам и ову књигу др Милисава Лутовца.

   Одговори
 • Andrija

  Skoro sam siguran da smo poreklom Kuci, ali i ja pokusavam da to otkrijem, ako budem nesto otkrio, javicu se. Pokusacemo preko crkvenih knjiga,ili nesto slicno.

  Одговори
 • nail

  Nije pomenuta srpska porodica Kovacevic.jos uvijek zive u Vrapcu.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top