Порекло презимена, село Јабланица (Тутин)

27. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Јабланица, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Jablanica

 

Село се дели у два дела: Горњу и Доњу Јабланицу. Горња Јабланица је у изворној челенци Јабланичког Потока, а Доња на заравни изнад његовог корита. Насеље је на присојној страни, а на осојној су простране букове шуме Долови. Делови атару су: Добрељ (шума), Шљивак, Вуковаче, Заједница (њиве), Удут, Дуб, Селиште, Ловине (ливаде).

И у Јабланици има трагова ранијег становништва: Црквина код Ораха и гробље на Дубу, са којега су плоче и крстаче повађене, однете или изломљене.

Раније, пре 1880. г., овде су живели само православни Срби. Помињу се неки Станићи, који су исељени. Сем тога, у данашњем гробљу у Јабланичкој Ријеци, које је наставак старог гробља, на једном надгробном споменику је записано „Неђељко Коматовић умро 1858. г.“ То значи да су овде у то време живели и Коматовићи. Од тог старијег становништва су остали:

 Пантовићи (3 к., Св. Василије) и они досељени из села Драгочева. Муслимански родови су дошли касније:

– Османовићи (4 к.) из Баћа, који су род тамошњим Мурићима.

– Каримановићи (3 к.) из Језгровића, а тамо из Крњина (доњи Ибар).

– Пљакићи (3 к.) из Изрока и Батрага код Мојстира.

Новији српско-православни досељеници су:

– Јеремићи (7 к., Св. Ђорђе и Св. Пантелија).

– Јаковљевићи (4 к., Петковдан). Ова два рода су из Брњака. Муслимани су се населили на земљу отсељених Срба после 1880. г., а православни Срби су купили имања оних муслимана који су одлазили у Турску и Нови Пазар 1920. године.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.