Порекло презимена, село Јабланица (Тутин) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Јабланица, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приреди Порекло становништва села Јабланица, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приреди Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Јабланица (Тутин)

Порекло презимена, село Јабланица (Тутин)

Порекло становништва села Јабланица, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Jablanica

 

Село се дели у два дела: Горњу и Доњу Јабланицу. Горња Јабланица је у изворној челенци Јабланичког Потока, а Доња на заравни изнад његовог корита. Насеље је на присојној страни, а на осојној су простране букове шуме Долови. Делови атару су: Добрељ (шума), Шљивак, Вуковаче, Заједница (њиве), Удут, Дуб, Селиште, Ловине (ливаде).

И у Јабланици има трагова ранијег становништва: Црквина код Ораха и гробље на Дубу, са којега су плоче и крстаче повађене, однете или изломљене.

Раније, пре 1880. г., овде су живели само православни Срби. Помињу се неки Станићи, који су исељени. Сем тога, у данашњем гробљу у Јабланичкој Ријеци, које је наставак старог гробља, на једном надгробном споменику је записано „Неђељко Коматовић умро 1858. г.“ То значи да су овде у то време живели и Каматовићи. Од тог старијег становништва су остали

– Пантовићи (3 к., Св. Василије) и они досељени из села Драгочева. Муслимански родови су дошли касније: – Османовићи (4 к.) из Баћа, који су род тамошњим Мурићима.

– Каримановићи (3 к.) из Језгровића, а тамо из Крњина (доњи Ибар).

– Пљакићи (3 к.) из Изрока и Батрага код Мојстира.

Новији српско-православни досељеници су:

– Јеремићи (7 к., Св. Ђорђе и Св. Пантелија).

– Јаковљевићи (4 к., Петковдан). Ова два рода су из Брњака. Муслимани су се населили на земљу отсељених Срба после 1880. г., а православни Срби су купили имања оних муслимана који су одлазили у Турску и Нови Пазар 1920. године.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top