Poreklo prezimena, selo Jablanica (Tutin)

27. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jablanica, opština Tutin. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Jablanica

 

Selo se deli u dva dela: Gornju i Donju Jablanicu. Gornja Jablanica je u izvornoj čelenci Jablaničkog Potoka, a Donja na zaravni iznad njegovog korita. Naselje je na prisojnoj strani, a na osojnoj su prostrane bukove šume Dolovi. Delovi ataru su: Dobrelj (šuma), Šljivak, Vukovače, Zajednica (njive), Udut, Dub, Selište, Lovine (livade).

I u Jablanici ima tragova ranijeg stanovništva: Crkvina kod Oraha i groblje na Dubu, sa kojega su ploče i krstače povađene, odnete ili izlomljene.

Ranije, pre 1880. g., ovde su živeli samo pravoslavni Srbi. Pominju se neki Stanići, koji su iseljeni. Sem toga, u današnjem groblju u Jablaničkoj Rijeci, koje je nastavak starog groblja, na jednom nadgrobnom spomeniku je zapisano „Neđeljko Komatović umro 1858. g.“ To znači da su ovde u to vreme živeli i Komatovići. Od tog starijeg stanovništva su ostali:

 Pantovići (3 k., Sv. Vasilije) i oni doseljeni iz sela Dragočeva. Muslimanski rodovi su došli kasnije:

– Osmanovići (4 k.) iz Baća, koji su rod tamošnjim Murićima.

– Karimanovići (3 k.) iz Jezgrovića, a tamo iz Krnjina (donji Ibar).

– Pljakići (3 k.) iz Izroka i Batraga kod Mojstira.

Noviji srpsko-pravoslavni doseljenici su:

– Jeremići (7 k., Sv. Đorđe i Sv. Pantelija).

– Jakovljevići (4 k., Petkovdan). Ova dva roda su iz Brnjaka. Muslimani su se naselili na zemlju otseljenih Srba posle 1880. g., a pravoslavni Srbi su kupili imanja onih muslimana koji su odlazili u Tursku i Novi Pazar 1920. godine.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.