Poreklo prezimena, selo Poružnica (Sokobanja)

22. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Poružnica, opština Sokobanja – Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Poružnica

Položaj sela.

Poružnica se nalazi na južnom obodu banjskog basena. Selo leži u dolini Poružničke Reke. Kuće su pored Reke, ali se izvestan deo se penje uz desnu stranu doline, prema Resniku.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće uglavnom iz bunara.

Klima i komunikacije.

Meštanima najviše smeta južni vetar, koji se stropoštava sa krečnjačkih odseka Leskovika.
Selo je vezano za glavni drum seoskim putem, koji su pruža dolinom Poružničke Reke. Isto tako preko Resnika vodi seoski put za Banju. Za Golak i manastir Sv. Stevana vodi put uz dolinu Poružničke Reke.

Tip sela.

Pored Reke su kuće dosta zbijene. Ukoliko se ide uz desnu dolinsku stranu kuće su sve ređe. Selo je jako izduženo, nije podeljeno na krajeve i male, već se pojedini krajevi nazivaju po većim familijama.

Zanimanje stanovništva, zemlje i šume.

Meštani se bave zemljoradnjom i stočarstvom. Imanja su im ispod sela, u Ravnoj Šumi – sa leve strane i u Rusaliji – sa desne strane Poružničke Reke. Njive u dolini Reke se veoma slabe, jer Poružnička Reka veoma često nadolazi pri čemu nanosi velike količine oblutaka, šljunka i peska, koje se taloži po njivama i livadama. Letnje pojate su na utrini u Brestanskom, Kozarnici, Šiljenoj, Ravnjaku i Ajdučkoj Poljani. Tamo je i seoska šuma.

Starine u selu.

Na mestu Crkvini meštani su otkopavali kandila i krstove. Tu je bila, kako se priča, crkva Ružica. Meštani su to mesto ogradili i misle da na tom mestu obnove crkvu.

Ime selu.

Priča se da se selo ranije zvalo Zlatica. Jednom nadođe voda, zatrpa i odnese kuće i sve opustoši i od tada se, vele, selo nazove Poružnica.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je postalo doseljavanjem i grupisanjem. Prvi doseljenici, Kitanci, su bili naseljeni u Selištu, potom su prešli na današnje mesto. Za vreme bugarske okupacije, od 1915-1918. godine selo je jako nastradalo, zbog toga što je prišlo ustanicima Topličke Bune. Bugari su, nakon što su ugušili bunu, dođu u selo te popale skoro sve kuće i pobiju veliki deo stanovništva. Neke su porodice sasvim uništene.
Seoska zavetina je Sv. Trojica.

U selu su ove familije:

-Šumerci, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Pojata – Ražanj – u Kaljevac a iz Kaljevca pređu u Poružnicu. Bugari su za vreme okupacije uništili pet kuća ove familije.
-Gajinci, Mratindan, su doseljeni iz Lapova – Šumadija. Sa njima su jedna familija i:
-Marići, Belkići i Stojkovići.
-Kitanci, Ignjatijevdan, su doseljeni iz Lapova – Šumadija. Zovu ih Kitanci zbog toga što j njihov praded nosio kite na dozlucima kao u Šumadiji, pa mu se podsmevali. Bugari su im uništili jednu kuću.
-Jovanovići, Sv. Đorđe, su doseljeni iz Bobovišta – Morava. Zovu ih „Bugari“.
-Ilinci, Sv.Đorđe, su nepoznatog porekla. Staro kumstvo ime je bilo u Kravlje – Golak, pa pošto je bilo preko granice, to su ga promenili. Bugari su im uništili jednu kuću.
-Krupčani, Aranđelovdan, su doseljeni iz Gornjeg Krupca – Golak. Bugari su im uništili dve kuće.
-Savići, Nikoljdan, su doseljeni „iz Oblu Glavu“, staro im je kumstvo u Lipovcu. Bugari su im uništili jednu kuću.
-Stašići, Mitrovdan, su doseljeni iz Mozgova – Aleksinac – u Kaljevac a odatle u Poružnicu. Bugari su uništili od ove familije šest kuća.
-Gmitrići, Nikoljdan, su doseljeni iz Pojata – Ražanj – u Kaljevac a odatle u Poružnicu. Familija su sa Čvrgićima u Resniku. Staro im je kumstvo u Praskovču – Morava.
-Kukarci, Nikoljdan, su doseljeni iz Trubarevca od familije Kukića. Ova familija je doseljena u Trubarevac iz Bovana.
-Pavlovići, Jovanjdan, su doseljeni iz Resnika od familije Kukuljci, koji su doseljeni iz Skrobnice.
-Mladenovići, Alimpijevdan, su doseljeni iz Jelašnice – Crna Reka.
-Marinkovići, Tomindan, su doseljeni iz Vrmdže od familije Lalića, koji su doseljeni „od Jedrene“.
-Milojevići, Lazarevdan, su doseljeni iz Mužinaca. Njihova familija je doseljena u Mužinac od Sjenice.
-Ibrići, Sv. Vasilije, su Cigani-Romi po zanimanju kovači. Ne kaže se odakle su doseljeni.

IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.