Poreklo prezimena, selo Češanoviće (Zubin Potok)

13. decembar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Češanoviće (ranije Ćešenoviće), opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Češanoviće

 

Selo je na stranama bila. Od Bojinovića ga deli samo Milački Potok, a od drugih sela Babudovačka Glavica, Tomaševića Brdo i Bupska Rijeka. Ćešenoviću pripadaju zaseoci Ledenik i Momlje na strani prema Lučkoj Rijeci, koji su udaljeni od sela samo 1 1/2 km. I ovde kao i u drugim selima ima dosta vode preko cele godine (Gornja Voda i Točak kod Vrbe). Imena pojedinih krajeva u selu su: Bačevište i Jasik (njive), Vuki Brijeg, Okolište, Kompirište, Pločnik, Virovi, Gornja Livada, Jasenje (njive), Međugora, Ozrenjača, Tomaševo Brdo.

Da su se u ovom selu često smenjivali rodovi vidi se i na groblju, koje leži na jednom kupskom uzvišenju. Tu se pored crkvine vide tipovi grobova iz ranijih vremena. Današnje stanovništvo priča samo to da su ovde živeli neki Lazarevići pa su od krvi morali pobeći. Današnji rodovi su:

Mojsilovići (7 k.) i

Radojevići (2 k.); oni su od dva brata (Sv. Petka); kažu da su poreklom iz Crne Gore. Broje od Mirka, koji je prvi doseljen, 6 pojaseva. Neko vreme su bili u Bukošu na Kosovu, pa se otuda vratili pre 100 godina i potisli pomenute Lazareviće.

– Rakićevići (2 k.),

Milenkovići (2 k.) i

Aksentijevići (1 k.), u Ledeniku, skoro su se odelili od svojih rođaka u Ćešanovićima i tamo osnovali novo groblje, jer im je bilo daleko i teško da nose uzbrdo mrtvace.

U zaseoku Možlju je samo jedna kuća doseljena iz Ćešenovića. Njihovi su rođaci iseljeni u Toplicu i u selo Tiridžu (Kosovo).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Katarina

    Poštovani,
    Tražim Rakiće ili Anđelkoviće iz Ledenika. Tako su se moji preci prezivali pre nego su napustili Ibarski Kolašin. Slava sv.petka