Порекло презимена, село Чешановиће (Зубин Поток)

13. децембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Чешановиће (раније Ћешеновиће), општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Češanoviće

 

Село је на странама била. Од Бојиновића га дели само Милачки Поток, а од других села Бабудовачка Главица, Томашевића Брдо и Бупска Ријека. Ћешеновићу припадају засеоци Леденик и Момље на страни према Лучкој Ријеци, који су удаљени од села само 1 1/2 км. И овде као и у другим селима има доста воде преко целе године (Горња Вода и Точак код Врбе). Имена појединих крајева у селу су: Бачевиште и Јасик (њиве), Вуки Бријег, Околиште, Компириште, Плочник, Вирови, Горња Ливада, Јасење (њиве), Међугора, Озрењача, Томашево Брдо.

Да су се у овом селу често смењивали родови види се и на гробљу, које лежи на једном купском узвишењу. Ту се поред црквине виде типови гробова из ранијих времена. Данашње становништво прича само то да су овде живели неки Лазаревићи па су од крви морали побећи. Данашњи родови су:

Мојсиловићи (7 к.) и

Радојевићи (2 к.); они су од два брата (Св. Петка); кажу да су пореклом из Црне Горе. Броје од Мирка, који је први досељен, 6 појасева. Неко време су били у Букошу на Косову, па се отуда вратили пре 100 година и потисли поменуте Лазаревиће.

– Ракићевићи (2 к.),

Миленковићи (2 к.) и

Аксентијевићи (1 к.), у Леденику, скоро су се оделили од својих рођака у Ћешановићима и тамо основали ново гробље, јер им је било далеко и тешко да носе узбрдо мртваце.

У засеоку Можљу је само једна кућа досељена из Ћешеновића. Њихови су рођаци исељени у Топлицу и у село Тириџу (Косово).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.