Порекло презимена, село Бурлате (Зубин Поток)

6. децембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Бурлате, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Назив села потиче од неког старијег, вероватно несловенског становништва. Ђурово и Радово Брдо деле село на два дела: Соврлиће и Кушовиће. Први је део на левој страни Варашког Потока, а други у долини Штитске Ријеке. Око села и у селу су крајеви који носе називе: Ранска Ливада (њиве и ливаде), Соврлско Брдо, Соврлски Крш, Ђурово и Радово Брдо. На врху Радовог Брда је старо и ново гробље у које се сахрањују оба дела села.

Родови су:

– Кошани — Кушовићи, (6 к., Петковдан), досељени из колашинског села Табалија.

– Соврлићи (5 к., Св. Краљ дечански), досељени из Радића у Оклацима (Колашин). Одавде су исељени Соврлићи у Врби (Колашин), Кориљу код Звечана и у Спанце (околина Куршумлије).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.