Poreklo prezimena, selo Burlate (Zubin Potok)

6. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Burlate, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Naziv sela potiče od nekog starijeg, verovatno neslovenskog stanovništva. Đurovo i Radovo Brdo dele selo na dva dela: Sovrliće i Kušoviće. Prvi je deo na levoj strani Varaškog Potoka, a drugi u dolini Štitske Rijeke. Oko sela i u selu su krajevi koji nose nazive: Ranska Livada (njive i livade), Sovrlsko Brdo, Sovrlski Krš, Đurovo i Radovo Brdo. Na vrhu Radovog Brda je staro i novo groblje u koje se sahranjuju oba dela sela.

Rodovi su:

– Košani — Kušovići, (6 k., Petkovdan), doseljeni iz kolašinskog sela Tabalija.

– Sovrlići (5 k., Sv. Kralj dečanski), doseljeni iz Radića u Oklacima (Kolašin). Odavde su iseljeni Sovrlići u Vrbi (Kolašin), Korilju kod Zvečana i u Spance (okolina Kuršumlije).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.