Порекло презимена, село Бубе (Зубин Поток)

6. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Бубе, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

BubeОво село, некада средиште бупске кнежине, лежи на пространој површи испод Бупског Шиљка, који се са заравни уздиже као каква купа. Испод овога брда истичу два потока, који се користе за појило; иначе воду пију са извора Смрдљаче и Бегаруше под Кршом. Називи појединих крајева у селу су: Равниште, Станков До, Крково Брдо, Клековац, Плијевниште, Ђукова Ливада. Заједница (поље и ливаде), Бупско Поље, Васиљевићи. Станков До се назива по најстаријем претку Бубљана, а Васиљевићи по неком роду који је некада овде живео.

Куће су груписане у два краја и распоређене су по ободу дола и у подножју страна одакле се може лако користити испаша, вода и зиратно земљиште.

У Бубама има остатака из даље прошлости. На Бупском Шиљку, који се види из свих крајева Колашина, постоје незнатни трагови неке старе грађевине. Испод њега на јужној страни виде се рушевине двеју зграда, чији су стубови и довратци рељефно украшени. Они појединачно леже разбацани по њиви и у кориту потока. Вероватно да су ове грађевине биле у вези са утврђењем на Шиљку. Стручним испитивањем могло би се утврдити из којег су времена и какве су природе. У Бубама је старо и ново гробље на истом простору. И овде се види, у старом „латинском” делу гробља, неколико споменика са стилизованим ликовима људи помоћу шестара. Поред гробља, на његовој западној страни, постојала је зградица, вероватно црква.

У Бубама живи само један род: Лопаћани (30 к., Св. Јован и недеља по Петровдану). Њихови преци су се доселили, како кажу стари људи, из Лопота у Црној Гори пре 6 појасева. Интересантно је да се једно муслиманско братство у Пољима (Црногорски Колашин) презивало као и ово. Доселила су се три брата. Од двојице, Станка и Стојка, воде порекло данашњи Бубљани; они се сада презивају Михаиловићи (Јаков 85 година, Вучић Радован, Михаило). Рођакају се са суседним Заграђанима и Бојовићима у Луковом Долу.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

ДОДАТАК: Текст о селу Бубе из листа “Јединство”: Ни асфалт не оживљава село

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.