Poreklo prezimena, selo Bube (Zubin Potok)

6. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bube, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

BubeOvo selo, nekada središte bupske knežine, leži na prostranoj površi ispod Bupskog Šiljka, koji se sa zaravni uzdiže kao kakva kupa. Ispod ovoga brda ističu dva potoka, koji se koriste za pojilo; inače vodu piju sa izvora Smrdljače i Begaruše pod Kršom. Nazivi pojedinih krajeva u selu su: Ravnište, Stankov Do, Krkovo Brdo, Klekovac, Plijevnište, Đukova Livada. Zajednica (polje i livade), Bupsko Polje, Vasiljevići. Stankov Do se naziva po najstarijem pretku Bubljana, a Vasiljevići po nekom rodu koji je nekada ovde živeo.

Kuće su grupisane u dva kraja i raspoređene su po obodu dola i u podnožju strana odakle se može lako koristiti ispaša, voda i ziratno zemljište.

U Bubama ima ostataka iz dalje prošlosti. Na Bupskom Šiljku, koji se vidi iz svih krajeva Kolašina, postoje neznatni tragovi neke stare građevine. Ispod njega na južnoj strani vide se ruševine dveju zgrada, čiji su stubovi i dovratci reljefno ukrašeni. Oni pojedinačno leže razbacani po njivi i u koritu potoka. Verovatno da su ove građevine bile u vezi sa utvrđenjem na Šiljku. Stručnim ispitivanjem moglo bi se utvrditi iz kojeg su vremena i kakve su prirode. U Bubama je staro i novo groblje na istom prostoru. I ovde se vidi, u starom „latinskom” delu groblja, nekoliko spomenika sa stilizovanim likovima ljudi pomoću šestara. Pored groblja, na njegovoj zapadnoj strani, postojala je zgradica, verovatno crkva.

U Bubama živi samo jedan rod: Lopaćani (30 k., Sv. Jovan i nedelja po Petrovdanu). Njihovi preci su se doselili, kako kažu stari ljudi, iz Lopota u Crnoj Gori pre 6 pojaseva. Interesantno je da se jedno muslimansko bratstvo u Poljima (Crnogorski Kolašin) prezivalo kao i ovo. Doselila su se tri brata. Od dvojice, Stanka i Stojka, vode poreklo današnji Bubljani; oni se sada prezivaju Mihailovići (Jakov 85 godina, Vučić Radovan, Mihailo). Rođakaju se sa susednim Zagrađanima i Bojovićima u Lukovom Dolu.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

DODATAK: Tekst o selu Bube iz lista “Jedinstvo”: Ni asfalt ne oživljava selo

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.