Poreklo prezimena, selo Gazivode (Zubin Potok)

1. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gazivode, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Jezero Gazivode, veštačko jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem reke Ibra u njenom gornjem toku
Jezero Gazivode, veštačko jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem reke Ibra u njenom gornjem toku

 

Selo je poglavito na terasama Ibra u rečnoj okuci, gde se Javlja veće proširenje. Na tom mestu je Ibar plitak i lako se preko njega gazom prelazi, zbog čega je i naselje dobilo ime. Ibar se koristi za pojila, a za piće u donjem ravnom delu sela služe bunari, a u gornjem izvori: Šljivak, Janića i Stružnička Voda. Nazivi pojedinih krajeva su: Lazov Brijeg, Donje Livade, Bratuša, Lukin Vir, Protuka, Ledina, Laz, Stružnica (šuma). I u ovom selu ima tragova ranijeg stanovništva, koji su sačuvani u topografskim nazivima (Janića Voda) i grobljima. U Livadama ostalo je još 5—6 grobova pokrivenih velikim pločama. Na drugoj strani Ibra, na mestu gde u ovaj utiče Lučka Rijeka, uzdiže se kupasto brdo, na čijem se vrhu vide tragovi grada i oko njega zaštitni zid.

Stanovništvo ovoga sela se smenjivalo poslednjih 100 godina. Ovde su ranije živeli Stučići i Lomigore, Janići i drugi, pa su se svi iselili u Srbiju.

Rodovi su:

Jakšići (6 k., Petkovdan), doseljeni iz D. Jasenovika.

— Košani (4 k., Petkovdan), došli iz Vitakova.

— Šiljkovići (Trifunovići i Vasiljevići) (3 k., Sv. Jovan), doseljeni pre 70 godina, a pre toga su bili u Vitkojeviću, Ćešenoviću i Rezalima. Rođaci su im Bubljani u Bubama i Lomigore u Lučkoj Rijeci.

— Stevanovići (2 k., Sv. Jovan), došli su iz Zagrađa posle 1878. g. U sastavu Gazivoda je i zaselak Malo Štuoce, s leve strane Ibra. U njemu su nastanjeni isti rodovi kao i u Gazivodama: Košani (1 k.) i Šiljkovići (1 k.).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.