Poreklo prezimena, selo Pridvorica (Zubin Potok)

30. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pridvorica, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Manastir Duboki Potok kod Pridvorice
Manastir Duboki Potok kod Pridvorice

 

Pridvorica je staro naselje čije ime potiče iz Srednjeg veka, kada su u njemu živeli pridvorni ljudi verovatno susednog grada u Zubinom Potoku, Klopotnika ili kojeg drugog vlastelinskog zamka. Ali današnje naselje je relativno mlado. Sadašnje stanovništvo Pridvorice se počelo spuštati iz starog sela, u brdu, tek pre 120 godina. Inače su ovde bile utrine. Selo se prostire po terasama na levoj obali Ibra, a jednim delom i u aluvijalnoj ravni pored puta. Podeljeno je na mahale u kojima su kuće grupisane: Kršaci, Rovine, Matornik, Gornja Mahala, Srndaće i Ješa. Vodu pije sa bunara, čija se dubina kreće od 4 do 10 metara, što zavisi od blizine Ibra. Topografski nazivi pojedinih krajeva su: Joše pored Ibra (njive i bašte). Matornik, Kula i Zvečan (njive i livade), Sekuline (brdo), Čukara, Rasadnik.

Današnji rodovi:

Božovići(33 k., Sv. Dimitrije i Petrovdan), starinom su iz Pipera, ali pre nego što su došli u Pridvoricu živeli su neko vreme u Koritima (predeo između Bihora i Peštara). Došavši iz Korita pre 200 godina, njihov predak Milovan prvo se naselio u brdu iznad današnjeg sela u mesto Korita. Milovan i njegova žena Manda došli su sa 6 sinova (Nikola, Milisav, Radovan, Luka, Arsenije, a šesti sin kao kaluđer umro u Ćustendilu). Od četiri sina ima potomaka u Kolašinu, a peti se otselio u okolinu Kragujevca. Malo kasnije su se doselili kod Milovana dva njegova rođaka, koji su takođe Božovići: od jednoga su Tomnići, a od drugog Jovanovići. Pridvorica je u to doba pripadala begu Jatlagiću iz Vučitrna, koji je jedno vreme ovde imao i kulu (sadašnja kulina u Pridvorici). Dva brata Božovića, Nikola i Milisav, i jedan njihov rođak, Lazo, otišli su u tursku vojsku kao „bedeli“, zamena begova, i kao nagradu dobili u svojinu celu Pridvoricu.

Grigorije Božović
Grigorije Božović

Božovići su se brzo namnožili i naselili susednje selo Dobroševinu. Nekoliko se porodica iselilo u Toplicu, u Bukoš i Nevoljane (Kosovo) i u Tomislavac (Drenica). Iz njihovog bratstva su bili knezovi pridvoričke i kolašinske knežine: Radovan, Miladin, Ilija, Nešo i prota Vukajlo, preci književnika Grigorija Božovića.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.