Poreklo prezimena Šalajić

29. oktobar 2015.

komentara: 4

Šalajići su pravoslavni Srbi poreklom iz Baranje.

Prvi put se spominju u Popisu koji je sprovela carica Marija Terezija 1767. godine, kada su u selu Jagodnjaku (mađ. Kácsfalu) popisana dvojica domaćina sa ovim prezimenom, a oni se zavhu Ninko Szalaits i Jovo Szalaits.

Ovo prezime zabeleženo je na Popisu zemlje iz 1828. godine, kada je u istom mestu popisano šestoro vlasnika zemlje sa ovim prezimenom, a od kojih se pominju sledeći: Mathias Szalaics, Elias Szalaics, Nicolaus Szalaits, Michael Szalaics, Joannes Szalaics i Joannes Salaics.

Jagodnjak je i matično mesto svih Šalajića.

Prema popisu stanovništva Republike Hrvatske iz 2001. godine, prezime Šalajić je zabeleženo u sledećim mestima: Totovcu (1), Kneževim Vinogradima (1), Zagrebu (1), Veri (1), Tovarniku (3), Rijeci (3), Čakovcu (3), Petrovici (4), Belom Manastiru (4), Osijeku (4), Bršadinu (7), Tenji (8), Vukovaru (11) i Jagodnjaku (24).

Beogradski glumac Stevan Šalajić (1929-2002) bio je od ovog roda.

Krsna slava Šalajića je Aranđelovdan, ali jedan deo Šalajića slavi i Đurđevdan, koji su nasledili po ženskoj liniji.

Avatar photo

Autor članka:
Branko Todorović

Član Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo" od 2014. godine. Predsednik Odbora za heraldiku i glavni urednik Foruma Poreklo.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nada

    Dio Šalajića slavi Đurđevdan, ali jagodnjački Šalajići slave Svetog Arhangela Mihaila, kao i Stevan Šalajić koji jeste rodom iz Jagodnjaka.

  2. NADA

    POštovani,
    zaintrigirao me je dio o slavi Đurđevdan, pa sam malo “čačkala”, slava Šalajića svih jeste Sv. Arhangel Mihailo, Đurđevdan nije slava Šalajića bila nikada, ali se dešavalo da djeca ponesu ime oca (Šalajić), ali kako su roditelji bivali razvedeni slave majčinu slavu (u ovom slučaju Đurđevdan), konkretan primjer je porodica iz Bršadina, ali to nije slava Šalajića, tako da molim Vas ispravite ovaj podatak, svi ostali slave Sv. Arhangela Mihaila, zapravo poreklo slave jako je važno, jer se njime dokazuje plemenska pripadnost nekog prezimena.

    • Branko Todorović

      Aha. Hvala vam Nado na tom malom istraživanju. Uneću izmenu u tekst. 😉

      Inače, to što se tiče promene slave nije retkost, pa tako nečija ženska slava posle generacija postane nekad i glava slava nekog roda, a stara padne u zaborav ili u drugi plan…

      S poštovanjem,
      Defendor