Порекло презимена Шалајић Reviewed by Momizat on . ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Бранко Тодоровић Шалајићи су православни Срби пореклом из Барање. Први пут се спомињу у Попису који је спровела царица Марија Тер ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Бранко Тодоровић Шалајићи су православни Срби пореклом из Барање. Први пут се спомињу у Попису који је спровела царица Марија Тер Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Шалајић

Порекло презимена Шалајић

ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Бранко Тодоровић

Шалајићи су православни Срби пореклом из Барање.

Први пут се спомињу у Попису који је спровела царица Марија Терезија 1767. године, када су у селу Јагодњаку (мађ. Kácsfalu) пописана двојица домаћина са овим презименом, а они се завху Ninko Szalaits и Jovo Szalaits.

Ово презиме забележено је на Попису земље из 1828. године, када је у истом месту пописанo шесторо власника земље са овим презименом, а од којих се помињу следећи: Mathias Szalaics, Elias Szalaics, Nicolaus Szalaits, Michael Szalaics, Joannes Szalaics и Joannes Salaics.

Јагодњак је и матично место свих Шалајића.

Према попису становништва Републике Хрватске из 2001. године, презиме Шалајић је забележено у следећим местима: Тотовцу (1), Кнежевим Виноградима (1), Загребу (1), Вери (1), Товарнику (3), Ријеци (3), Чаковцу (3), Петровици (4), Белом Манастиру (4), Осијеку (4), Бршадину (7), Тењи (8), Вуковару (11) и Јагодњаку (24).

Београдски глумац Стеван Шалајић (1929-2002) био је од овог рода.

Крсна слава Шалајића је Аранђеловдан, али један део Шалајића слави и Ђурђевдан, који су наследили по женској линији.


Коментари (4)

 • Nada

  Dio Šalajića slavi Đurđevdan, ali jagodnjački Šalajići slave Svetog Arhangela Mihaila, kao i Stevan Šalajić koji jeste rodom iz Jagodnjaka.

  Одговори
 • NADA

  POštovani,
  zaintrigirao me je dio o slavi Đurđevdan, pa sam malo „čačkala“, slava Šalajića svih jeste Sv. Arhangel Mihailo, Đurđevdan nije slava Šalajića bila nikada, ali se dešavalo da djeca ponesu ime oca (Šalajić), ali kako su roditelji bivali razvedeni slave majčinu slavu (u ovom slučaju Đurđevdan), konkretan primjer je porodica iz Bršadina, ali to nije slava Šalajića, tako da molim Vas ispravite ovaj podatak, svi ostali slave Sv. Arhangela Mihaila, zapravo poreklo slave jako je važno, jer se njime dokazuje plemenska pripadnost nekog prezimena.

  Одговори
  • Defendor

   Аха. Хвала вам Надо на том малом истраживању. Унећу измену у текст. 😉

   Иначе, то што се тиче промене славе није реткост, па тако нечија женска слава после генерација постане некад и глава слава неког рода, а стара падне у заборав или у други план…

   С поштовањем,
   Defendor

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top