Poreklo prezimena Močić Reviewed by Momizat on . PIŠE: Saradnik portala Poreklo Branko Todorović Močići su pravoslavni Srbi poreklom iz Petrova kod Doboja. Na prostoru Bosne i Hercegovine ovo prezime je koncen PIŠE: Saradnik portala Poreklo Branko Todorović Močići su pravoslavni Srbi poreklom iz Petrova kod Doboja. Na prostoru Bosne i Hercegovine ovo prezime je koncen Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Poreklo prezimena Močić

Poreklo prezimena Močić

PIŠE: Saradnik portala Poreklo Branko Todorović

Močići su pravoslavni Srbi poreklom iz Petrova kod Doboja.

Na prostoru Bosne i Hercegovine ovo prezime je koncentrisano između reka Usore, Spreče i Bosne, koje se sastaju kod Doboja, a koje razdvajaju planine Ozren, Trebava, Krnjin i uslovno rečeno Borja.

S obzirom da se ovo prezime ne javlja u drugim krajevima BiH, možemo pretpostaviti da se radi o jednom rodu, koji se nekim dužim periodom raselio na ovom području.

Krsna slava Močića iz Petrova je Mala Gospojina.

O daljem poreklu prezimena Močić, možda je interesantno spomenuti selo Močiće (Mocichi, Mochichi, Močići), koje se nalazi u Konavlima nedaleko od Dubrovnika. Močići  se spominju još u XVI veku, a naziv su dobili po rodu Močića koji su mogli naseliti taj kraj još u XV veku, jer na popisima iz sredine XVI veka njih tamo već nema (bar ne pod tim prezimenom).

Prezime Močić u većem broju srećemo još i u Dalmaciji, a radi se najverovatnije o potomcima Močića koji su nekada davno u prošlosti naseljavali Močiće, uostalom kao što je najverovatnije slučaj i sa Močićima iz okoline Doboja.

Ono što ne treba još isključiti kao mogućnost, jeste da je prezime Močić nastalo od prezimena Miočić, koje se u latinskoj trankripciji lakim gubitkom slova i pretvaralo u Močić.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top