Poreklo prezimena, Zubin Potok

28. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva (nekad) sela Zubin Potok, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Crkva Svete Trojice u Zubinom Potoku
Crkva Svete Trojice u Zubinom Potoku

Selo je na izlazu Zubodolskog Potoka iz planine u Radič-Polje. U ovaj utiče još jedan potočić. Oko jednog i drugog je grupisano naselje, koje od vetrova štite Gradina, Ješa i Gutin Brijeg. Ovakav položaj je uticao i na tip sela. Ono je dosta grupisano. Iznad sela je uzvišenje u obliku kose, koje se strmo uzdiže sa podnožja. Na njemu je „Gradina“. Tu je bio neki grad od koga su ostale ruševine dveju većih građevina i zaštitnog bedema oko njih. Doskora su zidovi bili iznad površine zemlje, pa su sa njih stanovnici okolnih sela odneli kamen za podizanje kuća. Po pričanju meštana, tu su iskopali rimski novac i ljudske „glave“. Položaj ovoga mesta i tragovi na njemu odgovaraju položaju srednjevekovnih župskih gradova. U ravni ispod gradine nailazi se pri oranju na tragove naselja, verovatno podgrađa grada.

Današnji rodovi u ovom selu su:

– Kompirovići (7 k., Sv. Đorđe); ranije su se prezivali Drobnjaci. Sadašnje njihovo prezime je došlo otuda što je njihov predak Milić trgujući sa Sarajevom prvi otuda doneo i zasadio krompir. Kompirovići su doseljeni iz sela Presjake pre 120 godina. Najpre su se nastanili na aginoj zemlji u Dobroševini, a nešto kasnije kupili od vučitrnskih begova Zubin Potok.

Bogdanovići (6 k., slava Petkovdan), došli su iz kolašinskog sela Buba pre 150 godina, a tamo iz „Brda“; pre dolaska ovamo bili su neko vreme u Međeđem Potoku.

Đorđevići (2 k., Sv. Nikola), doseljeni iz Kuča; imaju rođake u Malom Svinjaru (Kosovu).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.