Представљање књиге историчара Немање Девића: Смедеревски крај у Другом светском рату

19. октобар 2015.

коментара: 0

Сарадник портала Порекло, историчар Немања Девић представиће у уторак, 20. октобра 2015. у малој сали Коларчеве задужбине своју нову књигу “Смедеревски крај у Другом светском рату – људи и догађаји”. Овај значајан догађај почиње у 19,30, а у разговору о књизи ће, поред аутора, учествовати др Мира Радојевић, др Бојан Б. Димитријевић и мр Слободан Гавриловић. Улаз је слободан.  

Smederevski-kraj-u-Drugom-svetskom-ratu

Преносимо текст из Вечерњих новости о Девићевом новом истраживачком подухвату:

Стотине пређених километара, мноштво саговорника, фотографија, испричаних животних прича и страдања стало је на странице књиге “Смедеревски крај у Другом светском рату” младог историчара Немање Девића, која ће у уторак бити представљена у Задужбини Илије М. Коларца. Девић је истраживање започео још као средњошколац, обилазећи села у Шумадији и Поморављу и истражујући страдања 1941-1945.

Тада је објавио књигу “Истина под кључем”. “Новости” су тада прве писале о младом историчару, гимназијалцу. Године истраживања истој теми донеле су више слојева, нове закључке и сазнања.

Како тада, тако и сада, истраживао је сам, без помоћи државе, откривајући многе непознате чињенице, расветљујући историју свог родног краја. Ниједан део Србије нема овако детаљно пописане жртве и догађаје у Другом светском рату и непосредно након њега. Обишао је 52 села у три општине – родној Смедеревској Паланци, Смедереву и Великој Плани. Да би дошао до приватне документације политичке емиграције путовао је у Велику Британију, Америку и Канаду. Истраживао је, између осталих, и архиву Гестапоа и донедавно затворену документацију БИА.

– Резултат истраживања је и попис 4.100 жртава, са свим пратећим подацима – прича Немања Девић, који је сада докторанд историје Филозофског факултета у Београду. – Ту су чињенице које бацају ново светло на смедеревску експлозију 1941. године, на деловање Димитрија Љотића, на четнички злочин у селу Друговац, револуционарни терор ослободилаца 1944… Подаци показују да је много више људи страдало у злочинима и одмаздама грађанског рата, него у сукобима са окупатором.

У поглавља књиге уткана су многа породична сећања која су шест деценија била забрањена. Отваране су породичне шкриње, чуване у подрумима.

– Књига се бави прецима, али намењена је потомцима, јер они најчешће и не знају на којој страни су се њихови дедови борили за идеале. Прошлост јесте затамњена, али док њу не истражимо и расветлимо, док се не суочимо са истином, не можемо ни да одредимо правац којим ћемо ићи у будућности – поручује Девић.

Он најављује да ће до краја године изаћи и други део овог истраживања, са детаљним пописом свих жртава. Први део, са поднасловом “Људи и догађаји”, објављен је у издању Института за савремену историју.

Белешка о аутору

 

Немања Девић, фото В. Новости
Немања Девић, фото В. Новости

Немања Девић је рођен 1989. у Смедеревској Паланци. Основне и мастер студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду. Тренутно је докторанд на истом факултету. До сада је објавио више научних радова, међу којима се издвајају монографије „Истина под кључем, Доња Јасеница у Другом светском рату“ и „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“ (у коауторству са С. Цветковићем). Његова прва књига, коју је објавио као матурант гимназије, садржала је и јединствен попис свих жртава рата у једној локалној средини у Србији и за њу је 2009. године добио награду „Драгиша Кашиковић“. Примарна област његовог научног интересовања јесте историја српског народа у Другом светском рату. Живи и ради у Београду.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.