Poreklo prezimena, selo Kubatovina (Stolac)

16. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kubatovina, opština Hatelj (Stolac). Prema istraživanju Petra Šobajića  DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Ima 10 kuća zbijenih ispod brda Gradine pri polju i većinom slamom pokrivenih. Od Kubatovine do Suzine ima mnogo kućišta i među njima staro tursko groblje. To je bilo tursko naselje Ljubovića i drugih, pa su im Bajo i Limo popalili kuće i tada su Ljubovići prešli u Potkom.

Cmiljići su živeli gde su kuće Pejovića i uz bunu. 1875. otselili se u Stolac. Onde im je bila daleka starina, slavili su Aranđelovdan. Dedijer je zabeležio da je porodica Cmiljića stanovala u Donjem Poplatu kod Stoca i da je držala polovinu sela. Od njih su tamo Jokići i Mrkići.

 Kubati, muslimani, od zemanile živeli su onde, kuće su im bile ispod Gradine. Davno gradili kulu koja i sad stoji, a kad je zidana, vele, u celom Dabru bilo je 6 kuća. Bilo ih je do bune (1875) 4 kuće pa su se otselili u Tursku. Kako se i selo zove Kubatovina, verovatno da su Kubati bili od starih Dabrana, koji su se poturčili.

U selu su:

Novakovići 2 k. su od Abramovića iz Bjelica, dodigao im deda Novak pod Meču, pa crešli ovamo oko 1879, slave Jovanjdan.

Pejovići su takođe iz Prediša iz Bjelica, došao Bogdan i sinovi mu Marko, Sava i Pejo. Ima ih 2 k., slave Jovanjdan.

Milivojevići 1 k. iz susednih Dolova prešli Mitar i Risto oko 1879. g.

Pavići 1 k. su iz Ljubomišlja u Ljubinskom srezu, došao Šćepan oko 1879, slave Aranđelovdan.

Šinici 3 k. su iz susednih Strupića; prešli Spasoje, Đuro i Todor oko 1879. g-, slave Nikoljdan.

Kurtovići, muslimani, 1 k., prešao Alija iz Milavića oko 1874. na miraz i oženio se od Kubata. O svojoj starini ne znaju ništa.

 

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.