Novo u digitalnoj biblioteci: Kuprešani u Lici, Slavoniji i Dalmaciji

21. avgust 2015.

komentara: 0

Digitalna biblioteka portala Poreklo dopunjena je sa vrednim prilogom o rodu Kuprešana, autora Jova Bajića, objavljenom u Zborniku o Srbima u Hrvatskoj br. 8 (str. 163-188), iz 2011. godine. 

“Među Srbima koji su se u drugoj polovini šesnaestog i početkom sedamnaesetog veka naseljavali u Liku, Slavoniju i Dalmaciju bilo je i Kuprešana, žitelja Kupreške visoravni u jugozapadnoj Bosni. Istovremeno, sa Kurešanima, u te predele, prisilom ali i namamljivanjem turskih, a zatim i austrijskih i mletačkih vlasti doseljavali su se i stanovnici ostalih kraških polja jugozapadne Bosne – Glamočkog, Livanjskog i Duvanjskog i njihovih rubnih područja. Time su kupreški Srbi, zajedno sa svojim sunarodnicima iz jugozapadne Bosne, bili uključeni u seobe srpskoga naroda kome je “prvo turska, a potom ugarska, mletačka i austrijska populaciona politika namenila nezahvalnu ulogu da učestvuje u naseljavanju, privrednom oživljavanju i odbrani delimično ili potpuno opustelih pograničnih oblasti.

Da se tada sa Kupreške visoravni i okolnih prostora jugozapadne Bosne stanovništvo naseljavalo u Liku, Slavoniju i Dalmaciju svedoče prezimena Kuprešanin, Šujica, Glamočlija, Grahovljak, Janjanin, Prusac, koja su, uprkos prohujalim vekovima, sačuvala potvrdu o starom bosanskom zavičaju iz koga se krenulo u seobu.”

Kompletan tekst pročitajte putem ovog linka:

Jovo Bajić – Kuprešani u Lici, Slavoniji i Dalmaciji

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.