Poreklo prezimena, selo Plešin (Raška)

19. jul 2015.

komentara: 32

Poreklo stanovništva sela Plešin, opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radomira Ilića „Ibar“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Plešin se nalazi po strmim planinskim stranama sa obe strane Plešinskog Potoka. Kuće su po strani Crnog Vrha i Bauinog Groba.

Vode.

Meštani koriste vodu iz izvora, kojih ima dosta i oni su bez naročitih naziva.

Zemlje i šume.

Svuda oko sela nalaze se veći i manji komadi šuma. Zemlja je veoma neplodna, njiva ima malo i one su ispod kuća dok paša i livada ima nešto više.
Kuće su sve brvnare. Staje za stoku su sibare. Bačije su po podgorini golijskoj.

Starine u selu.

U Plešinu postoje razvaline od jedne stare crkve, koja odavno ne služi svojoj svrsi.

Poreklo porodica.

-Kutlačići, Perovići, Kučevići, Radomirovići, Jankovići i Marjanovići – slave Jovanjdan. Ovde su odavno i sebe smatraju za starosedeoce mada stariji meštani pričaju da su im preci govorili da su starinom iz Crne Gore.

Zaselak Žari.

Položaj zaseoka.

Zapadno od Plešina, na jedan sat hoda po strmim stranama Žarskog Potoka i stranama brda Lise je zaselak Žare. U Žarama je šest zbijenih kuća u kojima živi jedan rod:

-Džode, koji slave Aranđelovdan i starosedeoci su.

Zaselak Banjska.

Položaj zaseoka.

Banjska se nalazi južno d Žara na suprotnoj strani brda Lise i na samoj granici između Srbije i Novopazarskog Sandžaka.
Ispod zaseoka teče mala planinska rečica Banjska i uliva se u reku Deževu, koja teče kroz Novopazarski Sandžak.

Zanimanje stanovništva.

Ovaj zaseok, kao i ostali, čisto stočarsko mesto. Živi se samo od stoke, koju drže na golijskim pašama. Sve su im staje brvnare, krovinom i daskom pokrivene. Za stoku samo prave sibare. Od žita uspeva samo ječam, ovas, raž i proha.

Poreklo porodica.

-Šarkovići, Đurđevdan. Doseljeni su od Novog Pazara.
-Kulize, Aranđelovdan. Doseljeni su iz Crne Gore.

Zaselak Dvorište.

Položaj zaseoka.

Ispod Plešina, jedan sat istočno od Banjske, pod Kutima nalazi se mali zaseok Dvorište. Nad samim zaseokom brdo se zove Šanac, jer je tu, vele, Karađorđe iskopao šanac kada je išao na Novi Pazar.

Vode.

U strani Kuta, oko zaseoka, nalazi se nekoliko jačih izvora, koji obrazuju jedan porok – Kučevski Potok, koji sa Plešinskom i Banjskom Rekom obrazuju reku Deževu.

Poreklo porodica.

-Blagojevići i Vučkovići, slave Stevanjdan. Oni su starinci.

IZVOR: Prema knjizi Radomira Ilića „Ibar“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (32)

Odgovorite

32 komentara

  1. MILJANA

    Poštovani,
    u selu Plešin od davnina postoji i zaseok Kijevčani. Moja majka je iz tog kraja i jako mi je žao što je preskočeno u opisu. Moguće je da je vođeno pod Sinožeci, ali odavno je zaseok sela Plešina.

    • Milodan

      MILJANA!

      Nema u knjizi “Ibar” a ni u knjizi “Raška” (objavljenoj ovde u obliku komentara) se ne pominje zaseok Kijevčani. Šta je tome razlog meni nije poznato. Ovome ne bih imao ovome ništa da dodam.

      Pozdrav!

    • Maren

      Miljana pozdrav,

      Nisu Kijevčani preskočeni, nego nije navedeno u komentaru.

      U pomenutoj knjizi “Raška 2” na str. 127 piše za Sinožece, rodovi: “Marenovići 4k, Kijevčani 6k, sv Jovan, Kuči, Kijevčani su došli po pozivu Marenovića iz Kijevaca kod Sjenice oko 1880.”… što je očigledna greška jer se Filip i brat mu Simon Kijevčanin u Sinožecima pominju od marta 1834-te, po pripajanju Plešina Srbiji…
      Dakle, Sinožeci su zaselak Plešina (a ne Kijevčani), a dokaz toga je zajedničko groblje sinožečko u kome se sahranjuju familije Marenovići, Kijevčani, Lukovići i Maksovići…