Poreklo prezimena, selo Nerav (Kriva Palanka)

14. jun 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Nerav, opština Kriva Palanka (Makedonija). Prema studiji Jovana F. Trifunoskog “Gornja Pčinja”. Priredio saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković.

Nerav

 

Nerav je smešten u severoistočnom delu Republike Makedonije, blizu državne granice sa Srbijom (2 km). Od najbližeg većeg grada, Kumanova, selo je udaljeno 80 kilometara istočno. Selo Nerav se nalazi u istorijskoj oblasti Slavište. Naselje je položeno visoko, na zapadnim visovima planine German, na preko 1100 metara nadmorske visine.

Nerav je naseljen krajem 18. veka, a stanovništvo vodi poreklo iz okoline Preševa i susednih makedonskih krajeva. Selo je izdeljeno po mahalama, a skoro svi stanovnici slave Sv. Petku.

U Gornjoj Pčinji postoji jaka doseljenička struja iz okoline Preševa (60 rodova iz Preševske Crne gore, J. Trifunoski).

Veći rodovi u selu:

Nejkovci (34 kuće, Petkovdan) – starinom iz Železnice kod Kratova

Parapunci (19 kuća, Petkovdan) – nepoznato poreklo

Popovci, ili Asanci (15 kuća, Petkovdan) – starinom iz preševskog kraja

Balabanovci (13 kuća, Petkovdan) – najstariji doseljenici, nepoznato poreklo

Barci (9 kuća, Aranđelovdan), poreklom iz Krivog Kamena, kod Krive Palanke

 

Jedno od spornih pitanja između Srbije i Makedonije bila su sela u srezu Kriva Palanka: Magarence, German, Nerav, Meteževo i Ogut.

Inicijativu su 15. januara 1948. dali Srbi – stanovnici sela Nerav, koji su tražili da se njihovo selo pripoji opštini Trgovište u Srbiji. Savezna kontrolna komisija je 10. marta 1948. formirala Komisiju za razgraničenje između Srbije i Makedonije za sela Magarence, German, Nerav, Meteževo i Ogut u srezu Kriva Palanka i sela Maglenci u srezu Kumanovo.

U izveštaju Komisije sa predlogom za razgraničavanje konstatovano je da u selima German i Nerav većinu stanovnika čine Srbi, izuzev Srednje mahale sela Đerman, a u selima Ogut i Meteževo seljaci su se izjasnili kao Makedonci. Komisija je istakla da se na stanovništvo sela German i Nerav vršio pritisak da se izjasne kao Makedonci.

Na osnovu svega predložila je sledeće:

1) da se selo German, izuzimajući Srednju mahalu i selo Nerav, pripoje srezu pčinjskom (Trgovište) tj. Srbiji;

2) da se sela Ogut i Meteževo ostave krivopalanačkom srezu tj. Makedoniji, s tim što mahalu Pržaje sela Oguta treba još jednom pitati da li želi ostati u srezu Kriva Palanka.

Komisija je uočila veliki broj spornih teritorija i sela u srezovima krivopalanačkom i kumanovskom i predložila da mešovita komisija vlada Srbije i Makedonije izvrši definitivno razgraničenje. Do toga, međutim, nikada nije došlo.

 

Izvor:

– prof. dr Jovan F. Trifunoski, Gornja Pčinja, 1964

– Momčilo Pavlović, Srbi u Jugoslaviji 1945-1948

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.