Poreklo prezimena, selo Toponica (Knić)

13. mart 2015.

komentara: 17

Poreklo stanovništva sela Toponica, oština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Položaj sela – topografske prilike.

Seoske kuće su po stranama doline Toponičke Reke. Kuće Donjeg Kraja su i u Bečevičkom Potoku a jedan deo je pored puta – koji vodi od Dragušice za Borač. Najsevernije su seoske kuće do ispod Vršeljka – na granici sa brestovačkim atarom.

Vode.

Selo je bogato izvorima: U Gornjem Kraju je Studenac – kod Vučaka Potok – Slatina, Izvor pod Teveridžom i dr; u Sredini su Izvor u Bankovića voćnjaku, Izvor u Barankuši i Hajdučka ili Mrlješka Voda dok su u Donjem Kraju samo kopani bunari, ali se voda i tu vrlo lako dobija, jer je blizu vodena izdan.

Zemlje i šume.

Selo nema više ni utrine ni šume.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Rastojanje između kuća je od 150 do 300 metara, ali često kod srodničkih kuća samo 30-50 metara. Sredina je od Donjeg Kraja udaljena do 1000 metara. Kuće su svuda nepravilno raspoređene osim što su pored puta, gde su dućani, kafana i opština, ušorene. Selo se deli na Grnji Kraj, Sredina (Brđani) i Donji Kraj.

Ime selu.

Ime selu se objašnjava ovako: Neke spahije su gonile mazge natovarene novcem. Kad su došli na reku oni se potope. Onda Turci nazovu reku Potopaonica, te otuda i selu ime. Neki opet pričaju da su se ti neki svatovi potopili. Nesumnjivo da ova predanja nisu bez osnova, jer doita reka i danas može iznenada da nabuja, da mnogo potopi i silne štete načini.

Starine u selu.

Od starina ima Grobljište u Vučaku, gde je bila i crkvica od koje sada nema ni traga. Džinovsko groblje je u Sredini. Staro seosko Groblje je bilo u Sredini, danas tu više niko ne ukopava.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Izgleda da stanovništvo ovoga sela nije mnogo starije od Kočine Krajine. Stanovništvo se počelo doseljavati od Sjenice, Pive i susednih oblasti. Pojedinačnih doseljenika bilo je iz najrazličitijih krajeva – to su obično trgovci i zanatlije u selu.

U Gornjem Kraju su ove familije:

-Jocovići (Jocovići, Vukašinovići i Lazarevići) su došli od Sjenice. Po starini su rod sa Bankovićima u Sredini. Slave Nikoljdan.
-Mandići (Aleksići, Blagojevići i Krsmanovići). I oni su od Sjenice došli za vreme Karađorđeve vlade i do skoro su se zvali Sjeničanima. Slave Đurđevdan.
-Popovići (Mrlješi) su od Mrlješa u Donjem Kraju.

U Sredini su ove familije:

-Bankovići (Bankovići, Pavlovići, Petronijevići i Jankovići). Došle čukundede Jovko, Toma i Đeka iz sela Bačije kod Vape u Sjeničkom Polju nekoliko godina pre Karađorđevog ustanka. Slave Nikoljdan.
-Đokovići su od mrlješke familije. Slave Jovanjdan.
-Koturovići (Bojovići). Došao čukunded Bogdan iz sela Kotora – južno od Starog Kolašina po čemu su dobili prezime. Slave Đurđic.
-Matkovići (Matkovići i Preljići). Najpre su ovi došli od Sjenice pre Karađorđa. Janoševići u Vrbici ili Vlaškom Polju su im familija. Slave Aranđelovdan.
-Damnjanovići su došli iz Konjevića kod Čačka pre 60 godina. Slave Đurđic.

U Donjem Kraju su ove familije:

-Đokovići. Doselio se praded Đoko. Došao je za vreme Kočine Krajine. Oni su od iste familije od koje su Miškovići u Borču, dakle od Vasojevića. Slave Srđevdan.
-Mrlješi (Pavićevići i Sinđići). Doselili su se od Pive („iz travničkog sandžaka“). Oni su od one pivljanske familije od koje su su i Bačarevići u Radmilovićima i Mićići u Oplanićima. Mrlješ se rodio u Potočanima. Slave Jovanjdan.
-Miljkovići su došli kada i Bankovići od Sjenice. Slave Andrijevdan.
-Ćosovići su po starini rod sa Bankovićima. Slave Nikoljdan.
-Kićovići (Lazovići, Dmitrovići i Radičevići) staro prezime Trnčići. Braća Lazo, Dmitar i Radič su se doselili od Sjenice, verovatno u vreme Karađorđa, jer za Laza znaju da je učestvovao u boju na Ljubiću. I oni su familija sa Bankovićima. Lazo je nosio kiku pa i po tome zovu – Kićovići. Slave Nikoljdan.
-Veličkovići (mehandžija). Otac došao pre 40 godina iz Kusovca od Simonovića. Slave Trifundan.
-Veljkovići (trgovac). Otac došao pre 35 godina iz okoline Vranja. Slave Nikoljdan.
-Rašići (dućandžija). Otac došao pre 11 godina iz Aleksinca. Slave Aranđelovdan.
-Markovići (terzija). Otac došao pre 6 godina iz sela Bare od tamošnjih Markovića. Slave Nikoljdan.
-Ćirovići (terzija). Otac došao pre 4 godine iz Oplanića od tamođšnjih Ćirovića. Slave Jovanjdan.
-Gajovići (terzija). Otac došao pre 3 godine iz Oplanića od tamošnjih Gajovića. Slave Nikoljdan.
-Prodanovići (kovač). Otac došao pre 2 godine iz Oplanića. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

DODATAKArački tefter iz 1829/1930. za selo Toponica, priredio saradnik portala Poreklo Saša Zarić.

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Ljupče

    Cenim savaku napisanu reč a kamo li tekst. Obzirom da imam uvid u nastanak familija u ovom selu mnogo ima ne tačnih podataka koji se navode u ovom tekstu. Ima izostavljenih familija na primer Jestrovići se ne pominju a zna se pouzdano da su žitelji Toponice, pa Nikolići tj.Aničići i da ne nabrajam. Srodnički odnosi su ispreskakani. U familiji Banković ne postoje Pavlovići. Jankovići su familija koja je srodna sa Novićevićima i Petrovićima. Bankovići su srodni sa Milojevićima i Antonijevićima.Sve u svemu to nije mnogo bitno bitno je da postoji bilo kakav pisan trag, a kome je ne jasno neka traži svoje korene…

  2. Milodan

    Ne isključujem greške koje ste pomenuli, ne mogu vam pomoći, jer sam koristio knjigu u kojima piše onako kao je ovde preneto. Inače, niste prvi koji imaju zamerke na podatke napisane, i ovde prenete, u knjizi Mihaila Dragića. U svakom slučaju, i pored – kako kažete – evidentnih grešaka, ova knjiga, kao i ostale iz perioda s’ početka XX veka ipak imaju svoju vrednost.
    Pozdrav Vama!

  3. Janko Blagojević

    Ja sam od Blagojevića iz Toponice.U tekstu stoji da smo došli iz Sjenice,što je samo delimično tačno.Blagojevići,Mandići i Krsmanovići potiču od familije Živković (od babe Mande Živković koja je na prostor Toponice došla 1807. godine sa sinom Aleksom i deverom Simom).Oni su došli iz Sjenice,ali im je Sjenica bila samo privremeno prebivalište.Istraživanjem došao sam do rezultata da je Manda Živković rodom iz plemena Drobnjak,selo Donje Crkvice-između reka Pive i Tare.U tom selu je postojalo četiri kuće Živkovića i svi su slavili Đurđevdan (kao što to i ove familije čine).Smatra se da ova familija ima krvnu povezanost sa Bajom Pivljaninom.Možda vam ovaj podatak bude značio u dopunjavanju istine,ali isto tako ne isključujem mogućnost ni neke svoje greške (svedeno no promile).Pozdrav administratorima.

    • Nesovic RADOSAV

      Nema u knijzi Dragicevoj ni familije Nesovic koja takodje vodi poreklo od loze baba MANDINE a u TOPONICI trenutno postoje dve kuce Nesovica u zaseoku JOCOVICA.
      CERKA JOVANA KRSMANOVICA ,DOBRIJA BILA JE UDATA ZA MIJAILA STEVANOVICA IZ LJULJAKA KOJI JE DOSAO NJOJ U KUCU I PROMENIO SVOJE PREZIME U NESOVIC 1901 GODINE

  4. Lela

    Moj deda Milija Gajovic se 1919 god. posle ženidbe naselio u Toponicu. Njegova porodica je ostala u Oplanicima, gde i danas žive potomci. Medjutim, u podatcima o selu Oplanici se familija Gajovic uopšte ne pominje. Molim vas da mi pomognete da dodjem do podataka kada i odakle su dosli. Koliko znam slavili su Nikoljdan. Hvala!!!!

  5. Milodan

    Lela!

    Mihailo Dragić je prikupljao podatke o Gruži u periodu od 1909. do 1911. godine, tako da Vaš deda Milija, budući da se naselio u Toponicu 1919. godine, nije mogao naći u ovom tekstu.
    Pozdrav!

    • Lela

      Nismo se razumeli…. Podatke za mog dedu imam, pise:-Gajovići (terzija).” Otac došao pre 3 godine iz Oplanića od tamošnjih Gajovića. Slave Nikoljdan” . Meni problem predstavlja što ne mogu da nadjem podatke za dedinu familiju koja je tada živela u Oplanićima i od kojih je moj deda došao u Toponicu. Z naci interesuju me Gajovici iz Oplanica. Čudno mi je da se u popisu za Oplanic Gajovici ne pominju,a znam da su u to vreme živeli tamo. Uostalom za mog dedu se i kaže da je u Toponicu došao iz Oplanića od tamošnjih Gajovića. Hvala Vam na angažovanju! nadam se da mi možete pomoci, a ako ne bar me uputite kako da dodjem do informacija koje me interesuju.

      • Milos

        Postovana
        moj pradeda i Vas deda su bili braca po majci.Anica Obradovic iz Knica se preudala i posle smrti mog cukundede Trifuna sa 3 deteta otisla za Vaseg pradedu koji je imao dosta dece tada.Jedino dete iz tog braka je Vas Milija.
        Inace Vas deda je bio izuzetno bogat covek koji je u vreme drugog rata imao autobus i kamion i bavio se trgovinom.On je sacekao mog pradedu koji se sa sluzbe u Makedoniji,Skoplju, vratio u Srbiju i spasao svoju familiju od bugara i nemaca tamosnjih.Moj pradeda je sa svojom zenom i 5toro dece bio kod njega ali se sklonio nakon sto je zakljucio da ga mnogo posecuju razni tadasnji borci.Cetnici,komunisti a i nemci koji su ga terali da ih gosti.Moj deda se tada sklonio u Dragusicu gde i dan danas imamo zemlju.Poslednje sto znamo o Miliji je da su ga streljali nemci u Kapislani u Kragujevcu.

        • Lela

          Postovani Milose,
          obradovala me je Vasa objava. Moj pradeda se inace zvao Dmitar Gajovic, a prababa Anica po kojoj smo znaci rodjaci. Imam neke podatke da su pored Milije imali jos jednog sina koji je poginuo u ratu, ne znam da li Balkanskom ili Prvom.
          Imam i sliku na kojoj su Dmitar i Anica sa Milijom, jos jednim predpostavljam sinom i devojkom za koju mislim da je cerka jer je to portretna porodicna fotografija.
          Ako ovo procitate saljem Vam br. telefona, jako bih volela da se cujemo.
          S postovanjem, Lela Stankovic
          tel. 063 429 659

  6. Milodan

    Evo gde se pominju Gajovići u knjizi Mihaila Dragića “Gruža”:
    Selo Vitanovac. Gajovići (Spasojevići). Starinci. Familija sa Radojčićima u Pavlovcu. Slave Sv. Vrače.
    Gajovići su od Radojevića u Pavlovcu. Slave Sv. Vrače.
    Selo Guberevac:
    Gajovići (Mijatovići). Jedna su familija sa Pantovićima u Osredku. Slava. Sv. Đurđe (može biti Đurđic, Đurđevdan pa čak i Alimpijevdan).
    Selo Zakuta:
    Gajovići. Ovi s uod Dragutina, brata Kojina, dakle ista familija sa Kojićima. Slave Sv. Petku.
    Selo Pečenog:
    Gajovići. Starija familija, doseljena iz Deževe. Slave Tomindan.
    Selo Toponica:
    Gajovići (terzija). Došao pre 3 godine iz Oplanića (od tamošnjih Gajovića). Slave Nikoljdan.
    Oplanići se pominju u pomenutoj knjizi:
    U ovakvu ograničenu oblast dolaze ovih 58 sela, među kojima su i Oplanići.
    Znatan broj krajeva nosi ime po familiji, gde se između ostalih, pominju Kovačevići u Oplanićima.
    Između Grivca i Oplanića su na tom putu pri kopanju nailazili na neke stare podrume i zidine. A nalazili su i mnogo austrijskog novca.
    Od tog puta se u Oplanićima odvajao jedan krak na zapad preko Selišta u Bečevici (gde je bečevačka crkvina)….
    Poreklo stanovništa u Gruži, tu se navodi da su iz Oplanića na područje Gruže doseljene dve familije koje su u tri kuće..
    U opisu sela Borač, napominje se da su kuće ušorene pored sreskog puta, koji odavde polazi za Oplaniće ili Knić.
    U opisu porekla rodova u Zabojnici pominju se Matovići koji su došli iz Oplanića, u Oplanićima su im familija Kvrge. Slave Mitrovdan.
    U opisu sla Ljuljaci sa Markovićima su familija i Mićići u Oplanićima, a ovi su od čajetinskih Mićića.
    U opisu sela Oplanići NE POMINJU SE Gajovići.
    Brnjička Reka nastaje od potoka Oplavnica i Pločan.
    Selo Sumurovac:
    -Jovanovići. Ded došao iz Oplanića u Otašku familiju (ženi u kuću). Slave Mitrovdan.
    I na kraju, pomenuti Gajović, terzija

  7. Luković

    Pomaže Bog!

    Nedostaje i familija Luković….
    Slava: Sv. Nikolaj (i letnji i zimski)
    Vode poreklo od Luke Dmitrovića, a on od Dmitra Krsmanovića (popis stanovništva Toponice iz 1829.) čije je staro prezime TRNČIĆ (selo Bačije, kod Vape u Sjeničkom polju).

    Bilo bi lepo znati poreklo Trnčića.

    • Milodan

      Luković!

      Lukovića u ovom selu nema. Od ostalih, pomenutih u gornjm tekstu piše ovo:
      -Kićovići (Lazovići, Dmitrovići i Radičevići) staro prezime Trnčići. Braća Lazo, Dmitar i Radič su se doselili od Sjenice, verovatno u vreme Karađorđa, jer za Laza znaju da je učestvovao u boju na Ljubiću. I oni su familija sa Bankovićima. Lazo je nosio kiku pa i po tome zovu – Kićovići. Slave Nikoljdan.
      Pozdrav!

      • Marko Trmcic

        Ja sam Trmcic poreklom iz Sjenice selo Aljinovici slavimo sv. Nikolu i znam da su se nasi stari selili davno u Sumadiju samo sam mislio da su Gornji Milanovac Takovo po pricama nekim… Uglavnom poreklo Trmcica (Trncica) je iz Crne Gore iz Kuca i ogranak su Prelevica oko 1790 su dosli u sela oko Sjenice i Prijepolja. Ima i muslimana Trncica ali ne znam da li su nam oni rod uglavnom Trncici i Trmcici koji slave Sv. Nikolu su svi od istog pretka koji se doselio iz Crne Gore

      • Luković

        Pomaže Bog,
        Kako možete tvrditi da nema Lukovića, kad ih eno živih i danas, a, i groblje ih je puno.
        Hvala svakako..
        Svako dobro želim

        • Zoran

          Dosta grešaka ima i previše, Kićović prezime nije iz Sjenice nego iz Peći morate malo bolje da se informišete , svako dobro.

  8. Mene zanimaju Ignjatovici koji su se doselili iz Toponice u Santarovac da li ima nekog iz te familije da je ostao u Toponici