Poreklo prezimena, selo Kokošiće (Sjenica)

13. mart 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Kokošiće, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Kokošiće

Kokošiće je selo koje se nalazi 13 km istočno od Sjenice, na dnu Sjeničke kotline. Kroz atar sela prolazi magistralni put Sjenica – Duga Poljana – Novi Pazar. Selo je razbijenog tipa i nalazi se u visinskom pojasu 1.090-1.140 m između brda Cmiljevac i Popova glavica. Obuhvata tri zaseoka: Biorci (Jelići), Madžgalji (Pejčinovići) i Lončari (Ašani). Seoski atar, površine 199 ha, pripada Katastarskoj opštini Štavalj. Selo je prema popisu 2002. godine imalo 124 stanovnika.

U ataru Kokošića nalazi se više izvora – Cmiljevac, Grozničavac, Vrelo, Miljeva česma, Surov izvor i Belan. Sa ovih izvora stanovništvo se snabdeva vodom. Vode izvora Belan formiraju rečicu Klešnicu. Atar sela je poznat po livadama koje su locirane u tzv. Kokošića kotlini.

Na osnovu istraživanja na terenu, postoji predanje da naziv sela potiče od divljih kokoški, kojih, po kazivanju meštana, i danas ima u selu.

Naselje je 1921. predstavljalo zaselak u okviru Štavljanske opštine i imalo je 10 domova i 74 žitelja. Statutom opštine Sjenica 1964. godine dobija status samostalnog naselja i danas se smatra zaseokom Štavlja.

U selu se nalazi Udruženje farmera “Belan”, osnovano 2005, fabrika “Minel FAD”, osnovana 1990. godine, dve kafane i dve trgovinske radnje. Kafana Divna je počela sa radom 1985, kafana Gvozden 1990. godine, prodavnica Bogućanka 1998, a prodavnica Gvozden 2003. godine. Ukupno je zaposleno oko 30 radnika. U selu postoji osnovna škola (OŠ „Branko Radičević”), a škola je u selu postojala još 1892, zdravstvena ambulanta (od 1984.), pošta (od 1988.), mesna kancelarija (od 1946.), dom kulture (od 1952.) i otvoreni sportski tereni (od 1978. godine). Selo je struju dobilo 1960, vodovod 1974. (zbog nedovoljnog kapaciteta vodovoda 1980. godine je izvršena rekonstrukcija vodovoda, ali ni njegov kapacitet ne može zadovoljiti potrebe sela). Domaćinstva su telefon dobila 1990. godine. Asfaltni put je izgrađen 1969. godine, to je put Sjenica – Novi Pazar. Neki delovi sela sa asfaltnim putem povezani su makadamom na dužini od 1 km. Na zgradi škole nalazi se spomen ploča poginulima u Drugom svetskom ratu: Todoru Kaličaninu, Milanu Grboviću i Mirku Kaličaninu.

Od ukupnog broja dnevnih migranata u selu, 3 su radnici, 6 učenici srednje škole i 12 učenici osnovns škole.

Glavna zanimanja stanovništva su stočarstvo i ratarstvo (41,9% agrarnog stanovništva).

Podatke i za ovo selo, domaćinstva i iseljenike dobili smo od profesora Bore Jelića.

Kretanje broja stanovnika u ovom selu js obeleženo usponima i padovima. Broj stanovnika js od 1948. do 1953. uvećan za 16%, a u sledećih 10 godina (do 1961.) smanjen za 7%, a zatim povećan do 1971. za 8% i do 2002. godine smanjen za 28%. Selo js od 1971. godine zahvaćeno kontinuiranim procesom depopulacije. Broj domaćinstava je u periodu od 1948. do 2002. godine povećan za 132%. Prosečan broj članova u domaćinstvu bio je nestabilan zbog neujednačenih populacionih procesa, pa js 1991. bilo 13 domaćinstava sa 5 i više članova (39,39%), a 2002. godine 7 (15,91%).

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečiim brojem članova u domaćinstvu

Godina       Broj stanovnika        Broj domaćinstava      Srednji broj članova u domaćnnstvu

  1.                    148                               19                                  7,78
  2.                    172                               20                                 8,60
  3.                    160                                21                                  7,61
  4.                     173                               40                                 4,32
  5.                     137                                34                                4,02
  6.                     136                                33                                 4,12
  7.                     124                                44                                 2,81

Domaćinstva u selu Kokošiće:

            1.Pejčinović Stojan

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, jedno traži posao. U domaćinstvu su 2 učenika osnovne škole i 1 učenik srednje škole.

2.Pejčinović Milenko

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Nema zaposlenih lica, 2 člana traže posao. U domaćinstvu su 1 učenik osnovne škole i 2 učenika srednje škole.

3.Ašanin Živan

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno js 14 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Struju su dobili 1968. godine. Kuća je zidana od tvrdog materijala i nema vodu. Dva člana domaćinstva su zaposlena u Sjenici. Bave se uzgojem goveda. Porodična slava: Đurđic.

4.Ašanin Miljan

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 0,2 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljenaje sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, jedno traži posao. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole.

5.Jelić Miljojko

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 0,2 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Dva lica su zaposlena u rodnom selu, 2 su učenici osnovns škole. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

6.Jelić Borisav

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Dva člana domaćinstva su zaposlena u Sjenici, a 2 su studenti.

7.Jelić Miodrag

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je 13 km od Sjenice, a od osnovne škole 200 m ,i autobuske stanice 100 m. Struju su dobili 1968. godine. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnnm uređajima i vodom. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 2 radno sposobna člana traže posao.

8.Jelić Radoica

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, jedno traži posao. U domaćinstvu su 2 učenika srednje škole i 1 student.

9.Jelić Radoslav

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je 13 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 100 m. Struju su dobili 1968. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena js sanitarnim uređajima i vodom. Tri lica su zaposlena, od čega jedno u rodnom selu i 2 u Sjenici, a 2 lica traže posao. U domaćinstvu js 1 učenik osnovne škole i 1 učenik srednje škole.

10.Jelić Slaviša

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na terigoriji Sjeničkog kraja, a jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

11.Jelić Radmilo

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedini član domaćinstva je penzioner i bavi se poljoprivredom.

12.Jelić Paun

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća js opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

13.Jelić Panto

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

14.Ašanin Miruna

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. U domaćinstvu su 1 učenik osnovne škole i 2 studenta.

15.Ašanin Biljana

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jsdno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. U domaćinstvu js 1 srednjoškolac i 1 student.

16.Ašanin Srbislav

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 2 člana su studenti.

17.Ašanin Cana

Jednočlano domaćinstvo. Kuća ne poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedini član domaćinstva bavi se poljoprivredom.

18.Ašanin Radojka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedini član domaćinstva je penzionsr i bavi se poljoprivredom.

19.Pejčinović Bojo

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 2 u ostalim naseljima Sjeničkog kraja. U domaćinstvu je 1 srednjoškolac. Bave se poljoprivredom.

20.Pejčinović Petar

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno js 14 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Struju su dobili 1968. godine. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Jedan član domaćinstva pohađa osnovnu školu, a 1 srednju školu. Prihode ostvaruju iz poljoprivrede. Porodična slava: Sv. Luka.

21.Pejčipović Gradimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je 1 km od osnovne škole i autobuske stanice. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno traži posao. U domaćinstvu su 2 učenika osnovne škole. Bave se uzgojem goveda.

22.Pejčinović Miloje

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a 2 člana su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

23.Pejčinović Milija

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Domaćinstvo ss bavi poljoprivredom.

24.Pejčiiović Milenko

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je 14 km od Sjenice, a od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Struju su dobili 1968. godine. Kuća js zidana od tvrdog materijala, ali ne poseduje vodu. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole i 3 učenika srednje škole. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

25.Kiković Vojislav

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Članovi domaćinstva su penzioneri.

26.Kiković Srđan

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno van. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole.

27.Aničić Mirko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu.

28.Nišavić Vučko

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja.

29.Spasojević Mila

Jdnočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jsdini član domaćinstva zaposlen na teritoriji Sjsničkog kraja.

30.Vlahović Milorad

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno lice traži posao. U domaćinstvu je 1 penzioner i 1 srednjoškolac.

31.Pavlović Bojana

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno van opštine Sjenica, a jedno je penzioner.

32.Kaličanin Dragić

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedan član zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja, a drugi je penzioner.

33.Rakonjac Radoslav

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Tri lica su zaposlena (jedno u Kokošićima, jedno na teritoriji Sjeničkog kraja i jedno van), a 1 član traži posao.

Iseljenici iz sela Kokošiće:

1.Pejčinović Vidoje

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kragujevac 1965. godine radi školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Luka.

2.Ašanin Dobrica

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Sarajevo 1969. godine radi školovanja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu. Porodična slava: Ćurđic.

3.Jelić Mileta

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se u Kraljevo 1965. godine radi zaposlsnja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

4.Jelić Savo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1965. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

5.Jelić Miodrag

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1962. godine u Smederevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima završen fakultet. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

6.Jelić Mlađen

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Smederevo 1970. godine radi zaposlenja i ženidbe. Završio je fakultet. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

7.Jelić Danilo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1965. godine u Kraljevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

8.Jelić Selimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1946. godine u Smederevsku Palanku radi zaposlenja. Završio je fakultet.

9.Jelić Milutin

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1946. godine u Mramorak (Vojvodina) iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

10.Jelić Dragiša

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1960. godine u Kosovsku Mitrovicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva js završio osmogodišnju osnovnu školu.

11.Jelić Jevrem

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1934. godine u Čačak iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je nepismen.

12.Jelić Dragoslav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1937. godine u Čačak iz ekonomskih razloga. Završio je srednju školu.

13.Jelić Milomir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1953. godine u Čačak iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

14.Jelić Dobrosav

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1962. godine u Čačak iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

15.Jelić Milisav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

16.Jelić Radiša

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1955. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

17.Jelić Radovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1964. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

18.Jelić Jovan

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1964. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

19.Jelić Željko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

20.Jelić Rodoljub

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

21.Jelić Blagomir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

22.Jelić Dušan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

23.Jelić Momir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su ss 1958. godine u Priboj radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

24.Jelić Preto

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1965. godine u Beograd iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

25.Jelić Dragomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1965. godine u Beograd iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

26.Jelić Desimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1965. godine u Beograd iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva js završio osmogodišnju osnovnu školu.

27.Jelić Vujadin

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1990. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

28.Jelić Blagoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1998. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

29.Jelić Miladin

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1994. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

30.Pejčinović Janjo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1960. godine u Čačak iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je nepismen.

31.Pejčinović Ratko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1959. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

32.Pejčinović Jugo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio ss 1969. godine u Kragujevac iz ekonomskih razloga. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

33.Pejčinović Stanimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Kragujevac iz ekonomskih razloga. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

34.Pejčinović Vladeta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1976. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

35.Pejčinović Mile

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Kragujevac radi zaposlsnja. Završio je srednju školu.

36.Pejčinović Desimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1977. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

37.Pejčinović Boško

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1982. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio js srednju školu.

38.Pejčinović Dobromir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1995. godine u Gornji Milanovac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

39.Pejčinović Vatomir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1964. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

40.Ašanin Tomislav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

41.Ašanin Radisav. Jsdnočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Kragujevac radi zaposlsnja. Završio je srednju školu.

*

Prema podacima prikupljenim na terenu, meštani Kokošića su se iseljavali pretežno u Kragujevac, Čačak, Kraljevo i Beograd.

Broj stanovnika do 19 godina starosti se u periodu 1991-2002. godine smanjio za 17%, a preko 60 godina povećao za 4%. Indeks starenja je 1991. bio 0,48, a 2002. godine 0,60 indeksnih poena. Prema podacima iz 1981. evidentirana su 104 stanovnika sa preko 15 godina života, 1991. godine 97, a 2002. godine 102. Povećanje stanovništva u ovoj kategoriji ukazuje na to da selo ima demografsku budućnost izuzev ako stanovništvo, u potrazi za školovanjem i zaposlenjem, ne napusti selo.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  136      100,00

muslimani     –           –

ostali             –           –

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               124      100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

Iz podataka se vidi da je selo naseljeno pravoslaviim stanovništvom – Srbima. Familije Pejčinovići i Ašani doseljene su iz sela Kneževac 1909. godine. Stanovnici uglavnom slave Sv. Jovana, Sv. Luku, Kirilovdan i Ćurđic.

Od 1981. do 2002. godine broj stanovnika bez škole je smanjen za 50%, sa 4 razreda osnovne škole za 39% i sa višom školom i fakultetom 15%, a povećan sa osnovnom školom 24% i srednjom školom 50%. Prema podacima iz 1991. bilo je 16 nepismenih lica (16,49%), a 2002. godine 6 (5,88%).

Prirodna obeležja sela ukazuju na to da poljoprivreda (stočarstvo) nma dobre uslove za razvoj, ali podaci iz tabela govore suprotno. Stočarstvo je u stalnom opadanju, a domaćinstva izvore prihoda ostvaruju iz nepoljoprivrednih delatnosti (68,18%), radom u prosveti i u rudniku “Štavalj”.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Predrag T. Šćepanović

    Interesuje me koliko košta i kako može da se dođe do knjige Mila A. Pavlovića, Sela Sjeničkoga kraja, Beograd,2009.godine.
    Živim u Kolašinu,Crna Gora.Bavim se antropogeografskim istraživanjima Kolašinskog kraja ali i šire.
    Molim Vas obavijestite me kako bih što prije mogao doći do pomenute knjige.
    S poštovanjem Predrag T. Šćepanović

  2. Vojislav Ananić

    Sad već, ne znam. Svojevremeno sam je našao u PDF verziji.
    Pozdrav,
    Vojislav