Poreklo prezimena, selo Boguti (Sjenica)

8. mart 2015.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Boguti, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Boguti

Boguti su selo razbijenog tipa smešteno na desnoj dolinskoj strani reke Vape na obodu Sjeničke kotline. Nalaze su u neposrednoj blizini puta Sjenica – Duga Poljana – Novi Pazar. Prostorno, selo zauzima visinski pojas 1.020-1.050 m i udaljeno je 7 km istočno od Sjenice. Smešteno je između Štavljanske breze i Višnjičkog brda. Seoski atar, površine 795 ha, pripada Katastarskoj opštini Štavalj. U selu su prema popisu 2002. godine živela 72 stanovnika.

Atar je poznat po izvorima Belan i Vrelo, koje se nalazi u centru sela i formira Bogutski potok. Ispod sela protiče reka Vapa. Selo js bogato pašnjacima i livadama, koje se nalaze u Bogutskoj kotlini.

O poreklu imena sela postoji nekoliko mišljenja. Stanovnici sela smatraju da ime vodi poreklo od begova koji su živeli u selu, ili od plodnosti zsmlje – “Bogato”. Drugi smatraju da js selo dobilo ime po Bogutu (muško ime), kao osnivaču naselja. Stanovnici sela tvrde da naselje potiče još iz srednjeg veka mada neki smatraju da je nastalo oko 1804. godins. Ovo je jedino selo ovog naziva u Srbiji.

Današnje selo se pominje kao zaselak 1921. godine i tada js imalo 40 domova i 127 stanovnika. Status samostalnog naselja dobija 1964. godine.

Selo struju dobija 1960, vodovod sa vrela Ćulumi 1974-1975, tslefon 1984, a domaćinstva dobijaju telsfon 2006. godins. Selo ima makadamski put dužine 3 km (koji je u lošsm stanju) i asfaltni dužine 4 km.

Stanovništvo ss bavi stočarstvom. Dnevne migrante čini 12 radnika, 3 srednjoškolca i 11 osnovaca, koji u školu odlaze u Čipalje.

Dsmografski pokazatelji koji se odnose na ovo seosko nassljs ukazuju na to da ono nema dsmografsku budućnost. Samo u psriodu 1948-1953. godins broj stanovnika js porastao za 15%. Od tada pa do 2002. godine broj stanovnika stalno opada (smanjio se za 67%). U periodu 1948-1961. broj domaćinstava js porastao za 30% da bi se do 2002. godine smanjio za 31%. Prossčan broj članova u domaćinstvu je u stalnom opadanju od 1948. godine, tako da js 1991. bilo 8 domaćinstava sa 5 i više članova (44,45%), a 2002. godine 5 domaćinstava (20,84%).

Broj apanovnika i domaćiistava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina     Broj stanovnika      Broj domaćinstava     Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                       191                                    27                                             7,07

1953.                       219                                    33                                             6,63

1961.                       202                                    35                                             5,77

1971.                        135                                    29                                             4,65

1981.                        107                                    25                                            4,28

1991.                          78                                     18                                            4,33

2002.                         72                                     24                                            3,78

Domaćinstva u sslu Boguti:

   1.Šaponjić Milan

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenics 10 km, od osnovns škole 5 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i strujom (od 1960. godine). U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole i 2 učenika srednje škole. Bave se uzgojem goveda i živine. Dva lica traže posao.

Poreklo: Familija potiče iz Radijevića, odakle su se 1956. godine doselili u Bogute.

2.Rakonjac Ljubomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno js od Sjenice 10 km, od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i strujom (od 1960. godine). Jedno lics js zaposleno u Sjenici. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: Doseljeni su iz Crne Gore pre 100 godina.

Rod: Slovići.

   3.Rakonjac Labud

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenics 10 km, od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i strujom (od 1960. godine). Jsdan član domaćinstva je zaposlen u Štavlju, a 3 pohađaju osnovnu školu. Gaje ovce, goveda i živinu.

Poreklo: Doseljeni su iz Crne Gore prs 100 godina.

Rod: Kaličani.

   4.Zagrađanin Tomislav

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno js od osnovns škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog matsrijala, sa vodom, sanitarnim uređajima i strujom (od 1960. godins). Dva člana domaćinstva su zaposlena u Sjenici, a 2 traže posao. Bave se uzgojem ovaca i goveda.

    5.Zagrađanin Mijajlo

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i strujom (od 1960. godine). U domaćinstvu nema zaposlenih. Dva lica traže posao, 3 su učenika osnovnr škole i 1 učenik srednje škole. Osnovni izvor prihoda domaćinstva js stočarstvo – uzgoj goveda.

   6.Šaponjić Rade

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom, sanitarnim uređajima i strujom (od 1960. godine). Jedan član domaćinstva je zaposlen u Sjenici, a 2 traže posao. Glavni izvor prihoda vezan je uzgoj goveda.

7.Rakonjac Vukomir

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom, sanitarnim uređajima i strujom. U domaćinstvu nema zaposlenih. Dva člana traže posao, a 2 su učenici osnovne škole. Glavni izvor prihoda je stočarstvo – uzgoj goveda.

   8.Rakonjac Vukoica

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu i sanitarne uređaje. U domaćinstvu nema zaposlenih. Jedno lice traži posao, a 2 člana su učenici osnovne škole. Domaćinstvo gaji ovce i goveda.

          9.Đoković Simeun

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih, 1 član traži posao. Osnovni izvor prihoda je vezan za uzgoj goveda.

10.Rakonjac Vukosava

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Jedini član domaćinstva se bavi poljoprivredom.

  11.Tripković Živorad

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu. Jedan član domaćinstva je student. Bave se poljoprivredom.

    12.Šaponjić Milana

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedan član domaćinstva je učenik osnovne škole, a 1 traži posao. Bave se poljoprivredom.

   13.Stevanetić Mile

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Jedini član domaćinstva bavi se poljoprivredom.

  14.Prekić Miloš

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu. Jedini član domaćinstva je zaposlen na teritoriji Sjeničkog kraja.

  15.Zagrađanin Marko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

16.Rakonjac Grujo

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

17.Rakonjac Radoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Tri lica su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

    18.Zagrađanin Blažo

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Dva člana domaćinstva su zaposlena (1 na teritoriji Sjeničkog kraja, a 1 van). Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

             19. Zagrađanin Srbislav

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Dva člana domaćinstva su zaposlena van Sjeničkog kraja. Nosilac domaćinstva je radnik.

Iseljenici iz sela Bogute:

      1.Rakonjac Dragovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Čačak 1965. godine zaposlenja. Završio je srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

        2.Rakonjac Dragoslav

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Kragujevac 1970. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

3.Tripković Radoica

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Beograd 1998. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Petar.

4.Šaponjić Mirko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Beograd 2000. godine radi zaposlenja. Završio je srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

5.Šaponjić Darko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Novu Varoš 1972. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

          6.Zagrađanin Dragoljub

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1953. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Pantelija.

     7.Zagrađanin Miroslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1953. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Pantelija.

  8.Rakonjac Radoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1964. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

9.Rakonjac Radojlo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1985. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

10.Rakonjac Rodoljub

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1980. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

11.Rakonjac Mihailo

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Čačak 1980. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

    12.Rakonjac Momčilo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Kragujevac 1970. godine. Završio je srednju školu.

    13.Vučićević Radomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Arilje 1970. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

      14.Tripković Vojin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1992. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

   15.Šaponjić Jovan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kragujevac 1970. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

16.Stevanetić Dragan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u 1970. godine. u Novu Varoš. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

17.Stevanetić Petar

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1970. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

18.Stevanetić Mišo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Gornji Milanovac 1970. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

  19.Stevanetić Beli

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1975. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

           20.Stevanetić Stevan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Ljig 1975. godine. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

21.Jelinić Velimir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1968. godine, Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

22.Jelinić Velislav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Gornji Milanovac 1985. godene. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

23.Jelinić Milomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Požegu 1980. godine. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

       24.Jelinić Sredoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1968. godine. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

25.Rakonjac Mijajlo

Jednočlano domaćinstvo, Iselio se u Kragujevac 1970. godine. Završio je srednju školu.

26.Đoković Petar

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Čačak 1987. godine. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

27.Đoković Miroslav

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Beograd 1980. godine. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

  28.Đoković Jeroslav

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Arilje 1980. godine. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

29.Zagrađanin Milovan

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Rašku 1987. godine. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

    30.Zagrađanin Negosav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kragujevac 1960. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu (strugar).

Na osnovu rezultata terenskih istraživanja, žitelji ovog sela iseljavali su se pretežno u Čačak, Beograd, Kragujevac i Novu Varoš.

U selu se broj stanovnika do 19 godina starosti u periodu od 1991. do 2002. smanjio 18%, a povećao sa 60 i više godina života za 2004%. Prema podacima iz 1991. samo jedno lice je imalo preko 60 godina starosti, a 2002. godine je u ovu kategoriju spadalo 25 lica. Indeks starenja je 1991. bio 0,04 a 2002. godine 1,38 indeksnih poena. Indeksi starenja pokazuju da ovo selo ulazi u negativne demografske procese.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  78        100,00

muslimani     –           –

ostali             –           –

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi              72         100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

Selo naseljava srpsko stanovništvo koje živi u 24 domaćinstva. Meštani tvrde da su njihovi preci doseljeni krajem XVII i početkom XVIII veka iz Crne Gore. U selu se uglavnom slave Sv. Nikola, Sv. Stefan i Sv. Pantelija.

U ovom selu je 1981. godine bilo 86 stanovnika preko 15 godina starosti, 1991. godine 65 i 2002. godine 59. Od 1981. do 2002. broj stanovnika bez školske spreme se smanjio 29%, sa 4 razreda osnovne škole 42%, sa osnovnom školom 44%, a povećao se broj lica sa srednjom školom 36%, dok je 1981. bilo je po jedno lice sa višom školom i fakultetom, a 1991. je evidentirano 7 (10,76%) i 2002. godine 6 nepismenih stanovnika (10,16%).

Atar sela ima plodnu i pitomu zemlju, što stanovništvu omogućava da se bavi i ratarstvom. Izvori, pašnjaci i plodno zemljište dobar su preduslov za proizvodnju zdrave hrane. Proizvodnja zdrave hrane bi trebalo da bude opredeljenje stanovništva koje je ostalo da živi na selu, ali i značajan izvora prihoda. Plasman ovih proizvoda omogućio bi poboljšanje životnog standarda stanovništva u selu.

Struktura zemljišnog fonda, kao i ostvareni izvori prihoda domaćinstava, ukazuju na to da je osnovna privredna grana poljoprivreda, a njena dominantna grana govsdarstvo iako je u poslednjoj popisnoj deceniji prepolovljeno. U istom popisnom periodu i ovčarstvo je zabeležilo drastičan pad.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Bico

    Zanimljivo gdesu podatci o iseljenim Bosnjacima koisu u seli cinili90%stanovnistva.Jasam samo jedan od njih .Vraticuse uskoro i kupiti svu zemlju od tih starosedioca Bosnjaka

  2. Bico

    neverujem dacete ovo objaviti jer istina o kojoj govorim nekome neodgovara

  3. Bico

    Boguti selo dobilo ime po begu Begovicu.Jasam Begovic rodjen u tome selu i begov sam unuk

  4. Jelikic Kristivoje

    Prezime velislava vojmira milomira sredoja nije JELINIC vec JELIKIC poz