Poreklo prezimena, selo Kladnica (Sjenica)

21. februar 2015.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Kladnica, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Kladnica

 

Kladnica je seosko naselje razbijenog tipa, smešteno u visinskom pojasu 1040-1220 m, između Ograđenika, Ljeskovca, Ogorijevca i Homara. Nalazi se na dolinskim sgranama Kladničke reke i padinama Javora. Udaljena je 20 km severno od Sjenice. U okviru sela nalaze se zaseoci: Zornići, Tarići, Višnjići, Prašovići i Šabanovići. Površina seoskog atara iznosi 1438 ha, a katastarske opštine 1643 ha, koja obuhvata i atare sela Boroviće (površine 103 ha) i Kalipolje (površine 102 ha). U Kladnici po popisu 2002. godine živela su 362 stanovnika. Godine 1921. Imala je 131 domaćinstvo i 531 stanovnika.

U ataru sela ima kraških oblika reljefa, od kojih su najpoznatije pećine: Kljuna i Suljagina pećina. Selo je bogato vodom, pa su česta vrela i izvori: Ejupovo (Hamzino) vrelo (u klisuri), Krečnica, Memove vodice, Vrelo ispod Petrovog krša, Duboki izvor, Beli izvor (u klisuri). Kroz selo protiču reke: Kladnica, Studena reka, Radevska reka i Muhova reka, i potoci: Beli potok, Zornića potok, Ramov potok, Ćupov potok i Duboki potok. Reka Kladnica je posle Vape najveća pritoka Uvca. Nastaje od Studeničke reke, sa izvorom na 1390 m nadmorske visine, i Radevske (Jevičke) reke, sa izvorom na 1320 m nadmorske visine, koje teku sa Javora. Od sastavka ove dve reke, Kladnica teče kroz duboku klisuru, do ušća u Uvac na 905 m nadmorske visine. Kladnica sa Studeničkom rekom ima dužinu od 16 km. Ova bistra i čista planinska reka bogata je ribom, i to krkušom i potočnom pastrmkom.

Struktura obradivih površina ukazuje da je stočarstvo vodeća privredna grana u ovom selu. Katuni se nalaze na Kalipolju, Homaru i Ljeskovcu. Od posebnog značaja je strogi prirodni rezervat “Paljevine”, u šumi Ogorijevac, na površini od 9,45 ha. To je stanište piramidalne jele (Abies alba Mull), kojih ima samo 4. Ogorijevac predstavlja značajan šumski kompleks, ne samo u Kladnici, već jedan od većih i lepših u Sjeničkom kraju.

Kladnica se pominje prvi put u jednom turskom popisu sa kraja XVI veka (popis nahije Barče – Nova Varoš iz 1585. godine), ali pod imenom Gornji i Donji Kladenci, za koje Ejup Mušović tvrdi da je to današnje selo Kladnica. Stanovnici ovog sela su bili stočari, odnosno vlasi. Gornja Kladnica je tad imala 48, a Donja Kladnica 5 kuća [Mušović, 1984, 241]. Ovo selo se pominje u XVIII veku kao mesto iz koga su se u Dragačevo iselili Glibići, što ukazuje da je tada nosila današnje ime [Selimović, 1993, 282].

O poreklu imena sela postoji nekoliko tumačenja. N. Vučo smatra da Kladnica znači “obligacija, papir, kojim država garantuje da će nešto isplatiti.” [Vučo, 1951, 191-203]. Međutim, meštani naziv sela vezuju za klade, koje je nosila reka Kladnica, ili kladencima (izvori i česme). Ovo je jedino naselje ovog naziva u Srbiji.

U selu ima ostataka starih “grčkih” grobalja na nekoliko lokaliteta. Na lokalitetu “Hanovi” postoje i ostaci veoma stare crkve. U Kladnici postoji i lokapitet “Gomile”, što je karakteristično za mesta gde su se sahranjivali Srbi [Selimović, 1993,282].

Od 1959. godine centar mesne kancelarije i mesne zajednice nalazi se u selu Ponorac, ali ostao je naziv Mesna kancelarija i Mesna zajednica Kladnica. Mesna kancelarija je vraćena u Kladnicu 10. 11. 2008. godine.

U selu se nalazi osmorazredna osnovna škola “Vuk Karadžić”. Odobrenje za rad škola je dobila 1923, a sa radom je počela 1924. godine. Do 1948. je bila četvororazredna škola, a 1949. godine izašla je prva generacija koja je završila peti razred. Godina 1957. prerasla je u osmorazrednu osnovnu školu. U školu dolaze deca iz svih sela koja pripadaju Mesnoj zajednici Kladnica. Godine 1972. selo dobija zdravstvenu ambulantu i u nju dolaze stanovnici iz svih sela koja pripadaju ovoj mesnoj zajednici. Selo je struju dobilo 1974, makadamski put 1913. i asfaltni put 1991. godine. Kroz atar sela prolazi asfaltni put Sjenica – Ivanjica. U Kladnici postoji mesna kancelarija za 8 naselja: Boroviće, Jevik, Kalipolje, Kladnica, Papiće, Ponorac, Sugubine i Ursule. Selo ima džamiju za koju se pretpostavlja da je izgrađena u četvrtoj deceniji XIX veka. U selu se nalaze i 3 trgovinske radnje sa 3 zaposlena radnika, i 2 kafane sa 2 radnika. Jedna prodavnica je otvorena 1988, a druga 1990. godine. Prodavnica, koja je bila u vlasništvu kombinata “Pešter”, radila je od Drugog svetskog rata, do 1997. godine. Autobuska veza sa Sjenicom je uspostavljena 1969. godnne. Kladnica je imala telefon pre Drugog svetskog rata, još u vreme formiranja zemljoradničke zadruge. Domaćinstva su telefon dobila 2006. i 2008. godine. Voda je dovedena do škole i džamije 1960. godine.

Najvažnija zanimanja stanovništva su stočarstvo i ratarstvo. Od ukupnog broja dnevnih migranata 13 je radnika i 130 učenika osnovne škole (učenici dolaze iz svih sela Mesne zajednice Kladnica u školu u Kladnici).

Broj stanovnika u Kladnici je porastao od 1948. do 1953. godine 15%, a do 2002. godine se smanjio 51%. Broj domaćinstava je u opadanju od 1953. godine za 11%. Prosečni broj članova u domaćinstvu je u blagom opadanju. Domaćinstava sa 5 i više članova bilo je 1991. godine 42 (40,38%), a 2002. godine 36 (36,54%).

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina    Broj stanovnika     Broj domaćinstava    Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                 645                                    105                                           6,14

1953.                 742                                     117                                           6,34

1961.                  693                                     115                                          6,02

1971.                  638                                     112                                          5,69

1981.                  630                                    108                                          5,83

1991.                   439                                    104                                          4,22

2002.                  362                                    104                                          3,48

 

Domaćinstva u selu Kladnica:

Tarić Hasim
Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 0,5 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, jedno traži posao, a jedno je učenik osnovne škole. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: Tarići su doseljeni od reke Tare, gde su se prezivali Karovići. Došli su kao već islamizirani dva brata, Sejdo i Ahmet, poznati kao Tare, pa su kasnije dobili prezime Tarići. Posle Zornića, Tarići su najstariji rod u Kladnici.

Rod: Tarići, Baltići, Sejdovići, Malagići, Karišici.

Šabanović Mumin
Domaćiistvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 19 km, osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1977. godine. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 3 člana traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doseljeni su u Kladnicu iz Kušića pre 150 godina, ranije su se prezivali Kušići.

Rod: Šabanovići, Višnjići, Kurtovići.

Zornić Sulejman
Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 3 lica van teritorije Sjeničkog kraja. Jedan član domaćinstva je penzioner. Posao traži jedno lice. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: muslimani Zornići potiču od srpske porodice Zornića i posle islamiziranja zadržali su staro prezime. Predak se zvao Sava Zorna i došao je iz Crne Gore. Zornići imaju rođake u Lukama kod Ivanjice. U Starom Vlahu su Srbi Zornići bili poznati u XVII veku. Ovo je najstariji rod na prostoru Kladnice.

Rod: Ibrovići, Čarkadžići, Zemovići, Jahovići, Šabovići, Tarići, Višnjići, Biberovići.

Čarkadžić Džafer
Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 1 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice pohađa osnovnu školu, a 3 traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče od Zornića koji su poreklom iz Crne Gore.

Rod: Zornići, Ibrovići, Nuhovići, Zekovići, Isovići.

Zornić Jusuf
Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 0,5 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1977. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, 1 traži posao, 1 pohađa osnovnu, a 1 srednju školu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: tvrde da su starosedeoci.

Rod: Zornići, Prašovići, Totići.

Zornić Mehmed
Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 50 t. Kuća je zidana od tvrdog materijala, ali nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1977. godine. Tri radnosposobna člana traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Zornići potiču od srpske porodice Zornića i posle islamiziranja zadržali su staro prezime. Predak se zvao Sava Zorna i došao je iz Crne Gore. Zornići imaju rođake u Lukama kod Ivanjice. U Starom Vlahu su Srbi Zornići bili poznati u XVII veku.

Rod: po očevoj strani – Zornići, Prašovići, Nikšići i Zimonjići.

Prašović Hašim
Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 20 km, osnovne škole i autobuske stanice 0,5 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1977. godine. Posao traže 4 lica. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: familija potiče iz okoline Priboja.

Rod: Prašovići, Tarići, Zornići.

Višnjić Selman
Domaćinstvo ima 12 članova. Udaljeno je od Sjenice 20 km, od osnovne škole 2,5 km, a od autobuske stanice 0,5 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1979. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 5 članova traži posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: domaćin Selman je sin Bahtijara Višnjića, i tvrde da su starosedeoci u Kladnici.

Rod: po očevoj strani – Višnjići, Baltići, Tarići, Papići, Hodžići, Čarkadžići, Baždari, Zornići, Muminovići, Ramadanovići i dr.

Tarić Feriz
Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala, ali bez sanitarnih uređaja i sa vodom ispred kuće. Dva člana domaćinstva traže posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče od reke Tare. Doselili su se u Kladnicu pre 200 godina.

Rod: po očevoj strani – Zornići, Karišici, Kolašinci.

Tarić A. Hajro
Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 200 m, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje sanitarns uređaje i vodu. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 2 lica traže posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče od reke Tare. Doselili su se u Kladnicu pre 200 godina.

Rod: po očevoj strani – Baltići, Karišici, Zornići.

11.  Tarić Hilmo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole 0,8 km, a od autobuske stanice 200 m. Kuća je zidana od tvrdog materijapa, ali bez sanitarnih uređaja i sa vodom ispred kuće. Dva člana domaćinstva traže posao. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče od reke Tare. Doselili su se u Kladnicu pre 200 godina.

Rod: po očevoj strani – Zornići, Kolašinci, Hajradinovići, Šabanovići.

12.  Zornić Vehbija

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od osnovne škole 300 m, a od autobuske stanice 1,3 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje sanitarne uređaje i vodu. Dva lica su zaposlena u rodnom selu, a 1 je penzioner. U domaćinstvu su 3 učenika osnovne škols. Bavs se uzgojem govsda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Vasojevića. Doselili su se u Kladnicu pre 200 godina.

Rod: po očevoj strani – Šaljići, Papići, Prašovići, Višnjići.

13.  Prašović Enver

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škols 1 km, a od autobusks sganice 2 km. Kuća js zidana od tvrdog materijala i poseduje sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice je zaposleno van teritorije Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. U domaćinstvu je 1 učenik srednje škole. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče od Priboja na Limu. Doselili su se u Kladnicu pre 150 godina.

Rod: po očevoj strani – Zornići, Čolakovići, Šaljići.

14.  Prašović Nedžib

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno js od osnovns škols 1,5 km, a od autobuske stanics 2,5 km. Kuća js zidana od tvrdog materijala i poseduje sanitarns uređaje i vodu. Dva lica traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potičs od Priboja na Limu. Dosslili su ss u Kladnicu pre 150 godina.

Rod: po očsvoj strani – Tarići, Zornići, Čokovići.

15.  Višnjić Avdija

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljsno je od osnovns škole 2 km, a od autobusks stanics 300 m. Kuća je zidana od tvrdog materijala i poseduje sanitarne uređaje i vodu. Jsdno lice traži posao. Domaćinstvo ss bavi uzgojsm goveda i živins.

Poreklo: familija potiče iz Bihora u Crnoj Gori. Doselili su ss u Kladnicu prs 200 godina.

Rod: po očsvoj strani – Brulići, Šabanovići, Tarići, Dolićanini.

16.  Višnjić Ramo

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljsno js od osnovne škols 1,2 km, a od autobusks stanics 200 m. Kuća nije zidana od tvrdog matsrijala, bez sanitarnih uređaja i sa vodom ispred kuće. Dva lica traže posao. Domaćinstvo ss bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Bihora. Doselili su se u Kladnicu pre 200 godina.

Rod: po očsvoj strani – Šabanovići, Ramičevići, Prašovići.

17.  Šabanović Avdo

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljsno je od osnovns škole 2 km, a od autobuske stanics 1 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jsdno lice je zaposleno nateritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao.

Poreklo: familija potiče sa Kušića. Doselili su ss u Kladnicu pre 150 godina.

Rod: po očevoj strani – Kurtovići, Muhovići, Višnjići, Ibrovići, Zornići, Tarići.

18.  Šabanović Šahin

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od osnovns škole 1,5 km, a od autobuske stanice 200 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. U domaćinstvu je 1 penzionsr, koji se vratio iz Mladenovca gde je radio kao policajac.

Poreklo: familija potiče sa Kušića. Doselili su se u Kladnicu pre 150 godina.

Rod: po očevoj strani – Lakote, Kadrići, Višnjići, Tarići, Rahići.

19.  Šaljić Ahmet

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovns škole 1 km, a od autobuske stanics 2 km. Kuća js zidana od tvrdog materijala, bez sanitarnih uređaja i sa vodom ispred kuće. Dva lica traže posao. Domaćinstvo uzgaja goveda i živinu.

Poreklo: familija potiče iz severns Albanije. Doselili su se sa Peštera u Kladnicu pre 150 godina.

Rod: po očsvoj strani – Tarići, Prašovići, Šabovići, Ibrovići.

20.  Tarić Zikret

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovns škols 100 m, a od autobuske stanice 1 km. Kuća nije zidana od tvrdog magsrijala i ne poseduje sanitarne uređaje i vodu. Dva člana domaćinstva pohađaju osnovnu školu. Bave se uzgojem goveda i živins.

Poreklo: familija potičs od reke Tare. Doselili su se u Kladnicu iz Bukovika prs 200 godina.

Rod: po očsvoj strani – Višnjići, Papići, Rožajci, Karišici.

 

Iseljenici iz sela Kladnice:

1.                  Popović Borka

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1975. godins u Prsljinu kod Čačka, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

2.                  Šabanović Nazif

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Istanbul, iz političkih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školsks spreme.

3.                  Čarkadžić Bahtijara Murat

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su ss 1972. godins u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva js završio srednju školu.

4.                  Tarić Hajdara Smako.

Domaćinstvo ima 9 članova. Iselili su se 1968. godine u Sarajevo, radi školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

5.                  Zornić Mehmeda Murat

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1972. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

6.                  Tarić Mumina Ejup

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1965. godine u Sarajevo, radi zaposlenja, školovanja dece i nesigurnosti zbog mogućih ratnih zapleta. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

7.                  Čarkadžić Paša Ramiz

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1965. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

8.                  Zornić Junuza Bahtijar

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1973. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

9.                  Prašović Rama Rašid

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1967. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

10.              Zornić Ejup

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1965. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

11.              Tarić Nail

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1969. godine u Sarajsvo, radi zaposlenja, školovanja dece i nesigurnosti, jer je otac streljan kao narodni neprijatelj 1949. godine. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

12.              Tarić Smail

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1966. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

13.              Ibrović Omer

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1956. godine u Sarajevo, radi školovanja dece i zaposlenja odraslih članova domaćinstva. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

14.              Višnjić Nazif

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1960. godine u Sarajevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

15.              Višnjić Fehim

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Beograd, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

16.              Višnjić Ibro

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1958. godine u Žitoše (Makedonija). Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

17.              Šaljić Nusret

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1973. godine u Sarajevo, radi školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

18.              Čarkadžić Pašo

Domaćinstvo ima 11 članova. Iselili su se 1964. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

19.              Čolaković Mujo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1956. godine u Gornje Orizare (Makedonija). Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

20.              Prašović DŽ. Haida

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1960. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

21.              Prašović Adem

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1960. godine u Tursku, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

22.              Šabanović X. Ramo

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1969. godine u Sarajevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

23.              Šabanović Ibro

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1948. godine u Beograd, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

24.              Šabanović Sabit

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1956. godine u Gornje Orizare (Makedonija). Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

25.              Šabanović R. Šefko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Trulju (Turska). Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

26.              Ivanković Miloš

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se 1946. godine u Bukovik kod Nove Varoši. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Jovan.

27.              Tarić Mujo

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su ss 1956. godine u Žitoše (Makedonija), iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske sprems.

28.              Tarić Hajro

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1965. godine u Beograd, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

29.              Tarić Hamo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su ss 1965. godine u Žitoše (Makedonija), iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

30.              Tarić Šako

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1960. godine u Pobrđe kod Novog Pazara, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

31.              Zornić Bahtijar

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1973. godine u Sarajevo, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

Navedeni rezultati terenskih istraživanja ukazuju da su se stanovnici Kladnice iseljavali uglavnom u Sarajevo, i u manjoj meri u okolinu Čačka, Novog Pazara, Nove Varoši i u inostranstvo (Turska, Makedonija).

Broj stanovnika do 19 godina starosti u Kladnici opao je od 1991. do 2002. godine 42%, a sa 60 i više godina života povećao se 15%. Indeks starenja stanovništva iznosio je 1991. godine 0,49 a 2002. godine 0,96 indeksnih poena. Broj stanovnika i starosna struktura pokazuju da selo ima demografsku budućnost.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     432      98,41

ostali             7          1,59

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               –           –

Crnogorci     2          0,55

Bošnjaci        357      98,62

Muslimani    3          0,83

Ostali            –           –

U Kladnici je 1991. godine po veroispovssti bilo 98,41% muslimana i 1,59% ostalih. Po popisu 2002. godine u selu js, po nacionalnoj pripadnosti, bilo 98,62% Bošnjaka, 0,83% Muslimana i 0,55% Crnogoraca. Stanovništvo smatra da vodi poreklo iz Crne Gore, a da se u Kladnicu naselilo u XVIII i XIX veku.

U Kladnici je sa 15 i više godina starosti 1981. bilo 439, 1991. godine 328 i 2002. godine 303 stanovnika. Od 1981. do 2002. godine broj stanovnika bez škole opao je 66%, sa 4 razreda osnovne škole 26%, sa osnovnom školom 11%, sa srednjom školom 94% i sa višom školom i fakultetom 63%. Sa nepoznatom školskom spremom bilo je 2002. godine 48 lica. Nepismenih lica bilo je 1991. godine 60 (18,29%), a 2002. godine 27 (8,91%).

Struktura domaćinstava po izvoru prihoda ukazuje da je 1991. godine 65,38% domaćinstava živelo od poljoprivrede. Godine 2002. i dalje js poljoprivreda osnovni izvor prihoda domaćinstava, ali u nešto manjem iznosu 49,03%. Iz tabele 10. se vidi da je u selu 66,85% aktivnog stanovništva, što je dobar pokazatelj ekonomskog stanja.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. nurija

    u ovom tekstu ima dosta netacnih informacija ovoje testirano tako reci na blef

  2. Zlatko

    2. Šabanović Nazif

    ”Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Istanbul, iz političkih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.”

    Jel oni ovde nas zezaju? Kako mogu da napišu ovoliko laži na ovom sajtu
    Stric koji se čujem sa njim često, živi u Sjenici i završio je kao automehaničar!Ima brata Mumina i Avda koji žive u selu i trećeg brata Ćamil koji živi u Sjenici! Nemamo nijednog rođaka koji se preziva Kurtović nego Zornić!
    Jedino ne razumem ovu rečenicu ”u Istanbul, iz političkih razloga” i ovu drugu rečenicu ‘bez školske spreme.’! Strašno!

  3. Slobodan

    Zna li neko poreklo Zornica koji su se doselili u Ljubic (Knic). Dosla su braca Radivoje, Maksim, Mirceta i Milic iz Goseva odakle ih je spahija proterao. Iz Goseva su bezali u Kladnicu pa odatle izgleda preko Dragaceva u s.Ljubic???