Poreklo prezimena, selo Brnjica (Sjenica)

7. februar 2015.

komentara: 24

Poreklo stanovništva sela Brnjica, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Brnjica-crkva

Brnjica se nalazi u severoistočnom delu Sjeničke kotline i od Sjenice je udaljena 18 km. Sa njom je povezana asfaltnim putem. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.180 m. Selo je locirano oko asfaltnog puta Sjenica – Duga Poljana, pri čemu je od Duge Poljane odvajaju brda Krivaje i Kapura. Naselje je razbijenog tipa i okruženo planinom Golijom (Jankov kamen, 1083 m). Selo čini više zaseoka koja nose imena po bratstvima: Karličići, Biočani, Milevići i Spasojevići. Na osnovu istraživanja na terenu vidi se da meštani u zaseoke svrstavaju Sušicu, Vrapce i Ravnu Brnjicu. Površina seoskog atara iznosi 1.397 ha, a katastarske opštine 2.694 ha, koja obuhvata i atare sela Vrapci (površine 698 ha) i Sušica (površine 599 ha). Prema popisu 2002. godine u Brnjici je živelo 218 stanovnika.

Selo se nalazi na dolinskim stranama Brnjičke reke, desne pritoke Kamešničke reke (sliv Vape), okruženo brdima Tanaskova glavica, Kapura, Ograje i Blatno brdo. Na ovim brdima se nalaze i glavne pašnjačke površine, dok su bukove šume neznatne (Spasojevića šuma i šuma Drpa). Stočarski stanovi se nalaze na brdu Ograje (Karličić Straja i Blagoja), kod Sulazove ćuprije (Milić Petra) i na Kapuri (Karličić Dragana i Vladimira).

Na teritoriji Brnjice su vršena arheološka istraživanja koja govore o njenoj davnašnjoj naseljenosti. Na osnovu tih istraživanja utvrđeni su tragovi gvozdenog doba. Na lokalitetu Glavica u Brnjici utvrđena je humka koja se vremenski može vezati za kraj gvozdenog doba, tj. za VI i početak V veka pre nove ere [Premović-Aleksić, 1989, 80]. Pod ovim imenom selo se pominje u turskim popisima 1465, a 1528. godine za njega se navodi i drugo ime Lisičić, kada je imalo 44 domaćinstva i imalo je veliki značaj, jer se nalazilo na karavanskom putu koji je vodio od Dubrovnika, preko Bosne i Novog Pazara, do Carigrada [Šabanović, 1964, 4-5]. Godine 1912. selo je imalo 54 muslimanska i 15 srpskih domaćinstava. Na početku XXI veka nema ni jedno muslimansko domaćinstvo. Najveći deo muslimanskog stanovništva se između dva Svetska rata iselio u Novi Pazar.

Selo je dobilo ime od reči brlja ili bronja, koja u starosloveiskom jeziku znače: oklop, pancir. Ovo govori da je u srednjem veku Brnjica bilo mesto u kom su izrađivani viteški oklopi [Nedeljković, 1985, 67-69].

Na osnovu podataka koje je za selo (podaci za selo, domaćinstva i iseljenike) u anketnom listu dao Radoslav Spasojević, vidi se da se u Brnjici nalazi crkva, koja je građena u periodu 2001-2005. godine. Četvororazredna škola počela je sa radom 1926, a škola je podignuta 1933. godine. Nova školska zgrada sagrađena je 1993. godine. U selu je otvorena jedna prodavnica 1987, sajednim radnikom i kafana koja je otvorena 1992. godine, sa jednim radnikom. Struju je selo dobilo 1970, vodovod 1977, telefon 1990. i asfaltni put 1969. godine. Selo se delimično snabdeva vodom sa kaptiranog vrela “Grohot”. Pored vodovoda, stanovnici se vodom snabdevaju iz seoskih izvora, a poznatiji su Stublina i Spasojevića bunar. Na Brnjičkoj reci ranije je bilo više vodenica od kojih danas ni jedna ne radi. U selu postoji i begova kula, mada neki meštani tvrde da je to Petrova kula.

Stanovništvo se bavi stočarstvom i zemljoradnjom.

Dnevne migrante čine: 10 radnika, 13 učenika srednjih škola i 20 učenika osnovnih škola, koji u školu idu u Štavalj.

Broj stanovnika i domaćinstava sa indeksima i prosečnim brojem članova u domaćinstvu            

Godina   Broj stanovnika    Broj domaćinstava   Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.               461                                  44                                           10,47

1953.               509                                  57                                            8,92

1961.               492                                  68                                             7,23

1971.               423                                  82                                             5,15

1981.               317                                  83                                             3,81

1991.               254                                  73                                             3,47

2002.              218                                  65                                             3,35

 

Brnjica je u periodu 1948-1953. godine ostvarila porast broja stanovnika za 10%. Od tada pa do 2002. godine broj stanovnika se smanjio 57%. Ovaj podatak ukazuje na intenzivan proces depopulacije i migracije. Broj domaćinstava 1948-1981. godine je porastao 89%, da bi se za sledećih 20 godina smanjio za 22%. Prosečan broj članova u domaćinstvu u stalnom je opadanju od 1948. godine. Sa 5 i više članova 1991. bilo je 22 (30,14%), a 2002. godine 17 (26,15%) domaćinstava.

Domaćinstva u selu Brnjica:

1.                  Karličić Radomir

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 20 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1970. godine. Dva lica traže posao, a jedno studira. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: doseljeni su iz Durmitorskog kraja. Vreme doseljavanja nije poznato.

Rod:Karličići.

2.                  Milević Radoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 20 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 0,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1970. godine. Jedno lice je zaposleno van teritorije Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: doseljeni su iz Novovaroškog kraja. Vreme doseljavanja nije poznato.

Rod: Milevići.

3.                  Spasojević Stanimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 20 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 0,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1970. godine. Jedno lice je zaposleno u drugim naseljima Sjeničkog kraja, 2 lica traže posao. U domaćinstvu su i 2 studenta.

Poreklo: doseljeni su iz Bioča u Crnoj Gori, u XVII veku.

Rod: Spasojevići.

4.                  Lazović Radenko

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 20 km, od autobuske stanice 1,5 km i od osnovne škole 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1970. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Prihode ostvaruju uzgojem goveda.

Poreklo: doseljeni su iz okoline Nove Varoši oko 1935. godine.

Rod: Lazovići.

5.                  Biočanin Slobodan

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćin se bavi poljoprivredom.

6.                  Karličić Živorad

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

7.                  Karličić Rade

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Dva lica su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja, a 2 lica pohađaju osnovnu školu. Nosilac domaćinstva je službenik u SUP-u.

8.                  Karličić Dragan

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Dva lica su zaposlena (jedno u rodnom selu, a jedno u drugim naseljima Sjeničkog kraja), a 1 član traži posao. Nosilac domaćinstva je službenik, a bave se i poljoprivredom.

9.                  Karličić Stanoje

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Dva lica su zaposlena (jedno u rodnom selu, a jedno u drugim naseljima Sjeničkog kraja), a jedno traži posao. Dva člana domaćinstva pohađaju osnovnu školu. Nosilac domaćinstva je zaposlen u SUP-u, a bave se i poljoprivredom.

10.              Karličić Radovan

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Dva lica su zaposlena (jedno u rodnom selu, a jedno van Sjeničkog kraja). Nosilac domaćinstva je radnik, a bave se i poljoprivredom.

11.              Karličić Vladisav

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Dva lica su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja, a 2 lica su učenici osnovne škole. Nosilac domaćinstva je radnik, a bave se i poljoprivredom.

12.              Karličić Risto

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 lica traže posao. Bave se poljoprivredom.

13.              Karličić Milanko

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 1 traži posao. Nosilac domaćinstva je poštar.

14.              Karličić Rako

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

15.              Karličić Miloje

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se poljoprivredom.

16.              Karličić Blagoje

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Domaćinstvo se bavi šumarstvom.

17.              Biočanin Živka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća poseduje vodu i sanitarne uređaje. Domaćica se bavi poljoprivredom.

18.              Biočanin Branko

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljsna vodom i sanitarnim ursđajima. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo ss bavi poljoprivrsdom.

19.              Biočanin Ivan

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim ursđajima. Jedan član domaćinstva traži posao, a 1 je student. Bave se i poljoprivredom.

20.              Biočanin Stojko

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljsna vodom i sanitarnim uređajima. Domaćin se bavi poljoprivredom.

21.              Biočanin Andrija

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljsna vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice js zaposleno na tsritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Dva člana domaćinstva pohađaju osnovnu školu. Nosilap domaćinstva je zaposlen kao vozač.

22.              Biočanin Dragomir

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim ursđajima. Jsdan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, a 1 traži posao. Dva lica su učenici srednje škole. Nosilac domaćinstva js zaposlsn kao vozač, a bave se i poljoprivredom.

23.              Biočanin Puniša

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća js opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

24.              Biočanin Miodrag

Jednočlano domaćinstvo. Kuća js opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćin ss bavi poljoprivredom.

25.              Biočanin Boško

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

26.              Biočanin Radomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća js opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

27.              Spasojević Stanimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je oprsmljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom sslu. Nosilac domaćinstva radi u prosvsti.

28.              Spasojević Stevo

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća js opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

29.              Spasojević Tomo

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Nosilac domaćinstva radi u prosveti, a bave se i poljoprivredom.

30.              Spasojević Marinko

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno traži posao. Nosilac domaćinstva je rudar, a bave se i poljoprivredom.

31.              Spasojević Milomir

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Nosilac domaćinstva je zaposlen u SUP-u, a bave se i poljoprivredom.

32.              Spasojević Milovan

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanigarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Nosilac domaćinstva je zaposlen u SUP-u. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

33.              Spasojević Vidoje

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 2 člana su učenici osnovne škole. Nosilac domaćinstva je zaposlen u SUP-u. Bave se i poljoprivredom.

34.              Spasojević Dragiša

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

35.              Spasojević Spasoje

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

36.              Spasojević Strajo

Domaćinstvo ima 9 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 4 člana su učenici osnovne škole. Nosilac domaćinstva je zaposlen u SUP-u. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

37.              Spasojević Belko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

38.              Biočanin Strajo

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 2 člana pohađaju srednju školu. Nosilac domaćinstva je zaposlen u rudarstvu, a bave se i poljoprivredom.

39.              Rajković Velizar

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

40.              Novčić Ratko

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Dva člana domaćinstva pohađaju osnovnu školu. Bave se poljoprivredom.

41.              Spasojević Vlađa

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

42.              Spasojević Sibinka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljsna vodom i sanitarnim uređajima. Jedini član domaćinstva bavi se poljoprivredom.

43.              Biočanin Dragoljub

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

44.              Biočanin Zagorka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedini član domaćinstva bavi se poljoprivredom.

45.              Biočanin Mileta

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

46.              Biočanin Mina

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedan član domaćinstva traži zaposlenje. Prihode ostvaruju iz poljoprivrede.

47.              Biočanin Vule

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

48.              Popadić Vukman

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. U domaćinstvu su 1 srednjoškolac i 1 student. Bave se poljoprivredom.

49.              Biočanin Blagota

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

50.              Šarac Luka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćin se bavi poljoprivredom.

51.              Pantović Njegoš

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

52.              Pantović Milunka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćica se bavi poljoprivredom.

53.              Pantović Radoica

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

54.              Pantović Mile

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

55.              Popadić Hristivoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom i rudarstvom.

56.              Popadić Vule

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Glavni izvor prihoda domaćinstva je poljoprivreda.

57.              Popadić Tomo

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

58.              Milević Ivko

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnnm uređajima. Dva lica su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

59.              Milević Rajko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

60.              Milević Desimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Bave se poljoprivredom.

61.              Milević Simona

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćica se bavi poljoprivredom.

62.              Milević Mirjana

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćica se bavi poljoprivredom.

63.              Milević Radosav

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedan član domaćinstva traži posao. Prihode ostvaruju iz poljoprivrede.

64.              Milević Milan

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

65.              Milević Života

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

66.              Milević Ratko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

67.              Petrović Rade

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedan član domaćinstva traži posao. Prihode ostvaruju iz poljoprivrede.

68.              Vranić Dragoje

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom i rudarstvom.

69.              Vranić Dragoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. U domaćinstvu je 1 student. Bave se poljoprivredom.

70.              Sredojević Novak

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom i rudarstvom.

71.              Sredojević Radojko

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice traži posao. Glavni izvor prihoda domaćinstva je poljoprivreda.

72.              Vranić Dražo

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Nosilac domaćinstva radi u SUP-u, a bave se i poljoprivredom.

73.              Topalović Pavle

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedan član domaćinstva traži posao, a 1 studira. Bave se poljoprivredom.

74. Milević Milonja, domaćinstvo ima 2 člana;

75. Spasojević Cmilja, jednočlano domaćinstvo;

76. Bogdanović Ranko, domaćinstvo ima 7 članova;

77. Karličić Vukola, domaćinstvo ima 2 člana.

 

Iseljenici iz sela Brnjica:

1.                  Popadić Ljubica

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Kraljevo 1983. godine, radi školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

2.                  Milević Nešo

Jednočlano domaćinstvo. Iselilo se u Kraljevo 2001. godine. Porodična slava: Sv. Arhangel Mihailo. Nema školsku spremu.

3.                  Spasojević Drago

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kraljevo 1987. godine. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.                  Karličić Arsenije

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1958. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

5.                  Karličić Zoran

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1988. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

6.                  Karličić Radoica

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1985. godine u Pirot, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

7.                  Karličić Radosav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1968. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

8.                  Karličić Radmilo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

9.                  Karličić Vukoica

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1980. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

10.              Karličić Radivoje

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1955. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

11.              Karličić Miljojko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1980. godine u Gornji Milanovac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

12.              Karličić Vujadin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1972. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

13.              Karličić Miladin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1980. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

14.              Karličić Miljojko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1982. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku školsku spremu.

15.              Karličić Miloica

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1985. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

16.              Karličić Milisav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

17.              Karličić Anto

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Priboj, radi zaposlenja. Ima višu školsku spremu.

18.              Karličić Radojko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1983. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

19.              Karličić Milić

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1989. godine u Novi Pazar, radi zaposlenja. Ima visoku školsku spremu.

20.              Biočanin Veliša

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1958. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

21.              Biočanin Jovan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1958. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

22.              Biočanin Jevđen

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

23.              Biočanin Voimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

24.              Biočanin Milun

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Trstenik, radi zaposlenja. Ima visoku školsku spremu.

25.              Biočanin Radisav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1960. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

26.              Biočanin Božo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1959. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

27.              Biočanin Ljubiša

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1950. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

28.              Biočanin Milovan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1972. godine u Sjenicu, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

29.              Biočanin Stanoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

30.              Biočanin Veljo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1967. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

31.              Biočanin Milan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

32.              Biočanin Rado

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

33.              Biočanin Kirilo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

34.              Biočanin Rajko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1973. godine u Novi Pazar, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

35.              Biočanin Dragovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Trstenik, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

36.              Spasojević Dragomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

37.              Spasojević Dragovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku školsku spremu.

38.              Spasojević Aleksandar

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1974. godine u Novi Sad, radi zaposlenja. Ima visoku školsku spremu.

39.              Spasojević Radmilo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

40.              Spasojević Radonja

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1977. godine u Beograd,°radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

41.              Spasojević Radoica

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1976. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

42.              Spasojević Veljo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1978. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

43.              Spasojević Mladoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1978. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

44.              Spasojević Zdravko

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1970. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

45.              Spasojević Milan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

46.              Spasojević Miljojko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

47.              Spasojević Slobo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

48.              Spasojević Andrija

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1979. godine u Gornji Milanovac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

49.              Spasojević Borko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

50.              Spasojević Milan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

51.              Spasojević Bogoljub

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1978. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku stručnu spremu.

52.              Spasojević Jablan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

53.              Spasojević Vojo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1973. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

54.              Spasojević Bogoljub

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1977. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima višu stručnu spremu.

55.              Spasojević Petar

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1977. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju školsku spremu.

56.              Spasojević Dmitar

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

57.              Spasojević Miloica

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

58.              Spasojević Goran

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Smederevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

59.              Spasojević Kosta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

60.              Spasojević Ljubo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

61.              Spasojević Blagoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1965. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

62.              Spasojević Jovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1974. godine u, Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

63.              Karličić Milovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Čačak, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

64.              Rajković Anto

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

65.              Luković Milija

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1978. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

66.              Rajković Radenko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima višu školsku spremu.

67.              Rajković Radoš

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

68.              Rajković Krune

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1971. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju stručnu spremu.

69.              Novčić Slavoljub

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Novu Varoš, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

70.              Jakovljević Spasoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Čačak, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

71.              Jakovljević Budiša

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Beograd, radi zaposlsnja. Ima višu stručnu spremu.

72.              Biočanin Kovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1973. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

73.              Spasojević Jordan

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1965. godine u Ivanjicu, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

74.              Spasojević Radivoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1973. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

75.              Spasojević Mikailo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Novi Sad, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

76.              Biočanin Radoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1968. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

77.              Biočanin Josif

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1985. godine u Batočinu, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima višu školsku spremu.

78.              Biočanin Dobrivoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

79.              Biočanin Rakić

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Čačak, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

80.              Biočanin Stanimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Čačak, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

81.              Biočanin Petko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

82.              Biočanin Sreto

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1980. godine u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

83.              Biočanin Sreto

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1967. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

84.              Lazović Radivoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1967. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

85.              Lazović Radovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

86.              Lazović Blagomir

Jednočlano domaćnnstvo. Iselio se 1980. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

87.              Lazović Vladimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1981. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

88.              Knežević Selimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1968. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

89.              Knežević Hranislav

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1968. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima višu školsku spremu.

90.              Knežević Krstivoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

91.              Sredojević Blagoje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Beograd, radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

92.              Bogdanović Ljubo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Završio je osmogodišnju osnovnu školu.

93.              Bogdanović Bećo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

94.              Munić Ratko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

95.              Munić Radovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

96.              Munić Slobodan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

97.              Munić Marinko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1972. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

98.              Munić Radonja

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

99.              Topalović Manojlo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1966. godine u Beograd, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

100.          Milević Radoica

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

101.          Milević Blagomir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Kragujevac, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

102.          Milević Selimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

103.          Milević Vinko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

104.          Milević Radenko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1979. godine u Trstenik, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

105.          Milević Lazar

Jednočlano domaćnnstvo. Iselio se 1974. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

106.          Milević Andrija

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1978. godine u Pančevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu spremu.

107.          Milević Obrad

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1979. godine u Obrenovac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

108.          Milević Tomo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1965. godine u Bor, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

109.          Milević Vujadin

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1964. godine u Bor, radi zaposlenja. Ima visoku stručnu spremu.

110.          Popadić Velizar

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1960. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školsku spremu.

111.          Popadić Bogdan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1976. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

112.          Popadić Blagota

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1975. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

113.          Popadić Ljubiša

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1975. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima višu stručnu spremu.

114.          Popadić Miljan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1999. godine u Kraljevo, radi zaposlenja. Ima srednju stručnu sprsmu.

115.          Popadić Stanimir

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Beograd, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

116.          Popadić Dragiša

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1968. godine u Nemačku, radi zaposlenja. Ima višu stručnu spremu.

Navedeni podaci, dobijeni anketiranjem stanovništva, ukazuju da su se žitelji Brnjice iseljavali uglavnom u Beograd, Kraljevo, Kragujevac, Čačak i Pančevo.

Broj mladog stanovništva u selu, u periodu 1991-2002. godine, smanjio se 10%, a stanovništvo preko 60 godina života povećalo se za 27%. Indeks starenja 1991. iznosio je 1,47, a 2002. godine 2,09 indeksnih poena, što ukazuje da stanovništvo ovog sela ulazi u zonu demografske starosti.

Stanovnššpvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavnn  254      100,00

muslimani     –           –

ostali –           –

Stanovnšitvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               218      100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

Selo js naseljeno srpskim stanovništvom koje se na ove prostore uglavnom doselilo u XVII i XVIII veku sa prostora Crne Gore. Većina meštana slavi Sv. Nikolu, Sv. Jovan, Sv. Luku. Sv. Arhangela Mihaila, Ćirilovdan i Ćurđic.

U Brnjici stanovnika sa preko 15 godina života bilo je 1981. godine 252; 1991. godine 228, a 2002. godine 180. Broj lica bez školske spreme 1981-2002. godine smanjio se 49%, sa 4 razreda osnovne škole sa 24% i sa osnovnom školom 45%, a sa srednjom školom povećao 24%. Sa višom školom 1981. bilo je jedno lice, 1991 godine 6. a 2002. godine 2 lica. Završeni fakultet 1991. imalo je 7 lica, a samo jedno 2002. godine. Nepismenih lica 1991. bilo je 43 (18,85%), a 2002. godine 17 (9,44%).

Prirodni uslovi sela, ukazuju da poljoprivreda treba da bude vodeća privredna grana. Godine 1991. domaćinstva su prihode ostvarivala iz ove delatnosti (60,27%), a ovčarstvo sa 1047 grla ovaca i govedarstvo sa 562 grla goveda bili su vodeće stočarske grane. U 2002. godini situacija se znatno promenila. Iz poljoprivrede prihode ostvaruje samo 26,15% domaćinstva, dok je mešovitih 50,76%. Kakvo je stanje u stočarstvu najbolje govori podatak da je 2002. godine u selu bilo samo 78 ovaca i 387 grla goveda. Do smanjenja broja ovaca došlo je zbog nedostatka čobana, jer za to su potrebni mladi ljudi, a u selu je uglavnom starije stanovništvo, koje se preorijentisalo na gajenje goveda. I za ovo selo može se reći da je ekonomski jako. Ovu konstataciju potkrepljuje činjenica da je 2002. godine bilo 52,29% aktivnih lica, 15,60% lica sa ličnim prihodima i 32,11% izdržavanih lica. Da je ratarstvo u ovom selu nekada bilo razvijeno (gajenje žita), ukazuje i postojanje vodenica na Brnjičkoj reci, koje nisu više u funkciji.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

 

 

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Tomo

    U Selu Brnjica zivela je i velika porodica Komatina koja se 1960ih iselila u Kraljevo. Moj cukundeda po kom sam dobio ime imao je tri sina i sva trojica su zivote ostavili u okolini Brnjice za vreme II svetskog rata.
    Originalno, Komatine su se u Brnjicu doselile jos 30 godina iz sela Vasojevice nedaleko od izvora Vape.

    • Nikola

      Iz koje Brnjice su vaši otišli za Kraljevo Tomo ? Ima dve Brnjice .
      Ja sam iz Gornje ,a ima i Donja Brnjica , mada je nekad bilo to jedno selo.Koje je vaše Prezime?

    • Vladimir Spasojević

      Gospodine Tomo,

      Evo i moj otac (1948 god) potvrdjuje da je bilo Komatina u Brnjici, koliko se otac seća da je učiteljica u selu bila iz Komatina, Draga ili Dragica.

  2. Nerko Čolić

    Jednom prilikom sam pisao ovde al ocigledno nekom je smetalo i izbrisao post. U Brnjici su u periodi 16 veka i 20 vek ziveli Bosnjaci koi su i osnivaci same Brnjice koi su iseleni u periodu 1932/34 god pod pritisak tadasne vlasti a zemlja him je normalno oteta i podeljena Vlasima is okolnih mesta . Brnjicani vode poteklo sa Skadra od plemena Vuklje i svi su jedna krv . Zato ta vasa teza i istorija puna je lazi i morate radit da vise budete ubedljivi mozda nekoga uspete slagati . U celu Brnjicu je imalo jedno ili dve domacinstva Vlaha koi su bili najamnicinu samo selo .

    • Vladimir Živaljević

      SRBI NISU VLASI, KADA ĆE TE TO DA SHVATITE. I U 16 VEKU NISU POSTOJALI BOŠNJACI… A VEĆINA MUSLIMANA KOJI ŽIVE NA PEŠTERSKOJ VISORAVNI SU ISLAMIZIRANI SRBI PRAVOSLAVNE VEROISPOVESTI.

  3. Zorica

    Da li neko zna bilo šta o familiji Gajević koja je živela u Brnjici?

    • Milo

      Gajevići su jedno od najpoznatijeg i najviđenijeg bratstva na pešteru. Gajevići su danas Biočani. 1913. godine smo promenili prezime u Biočanin. Malo prije 1900. godine smo se doselili u Brnjicu iz Bjelopoljskog kraja- Stožer i okolina,. Gajevići i Jelići su u rodbinskim vezama, veže nas zajedničko porijeklo. Gajevići- Biočani su iz Rovaca od kneza Bogdana Lješnjanina, a daljim porijeklom sa Čeva (Cetinje).

  4. Spasojević Vladimir

    Da dodam informacije što se tiče porodice Dragoslava Spasojevića:
    Najstariji Sin Radonja, po dolasku u Beograd izučio zanat mesara, sada penzioner, naseljen u Padinskoj Skeli, oženjen, ima sina Vladimira.
    Drugi sin Radoica, po dolasku u Beograd izučio bravarski zanat, ozenjen,penzioner, živi u Borči, ima sina Vuka i ćerku Danijelu, kao i unuke.
    Radmilo, najmladji sin, preminuo. Bio nastanjen u Kragujevcu, ima dva sina Miloša i Marka.
    Kćer Magra, preminula, živela u Opovu (Banat) ima sina Gorana i ćerku Draganu.
    Miloica Spasojevic,rodjak, penzioner, živi u Padinskoj Skeli, ozenjen, ima sina Sretka i ćerku Sladjanu.

    Radoš Rajkovic. Preminuo, ima ćerku Suzanu i sina Slobodana (Uspasan fudbaler, nastupao za reprezentaciju, i u inostranstvu)