Родословци, срећна вам Нова 2015.

2. јануара 2015.

коментара: 0

Поштовани пријатељи,

желимо Вам добро здравље, срећу и успех на сваком плану у 2015. години.

Иза нас је веома динамична и успешна година, у којој је Друштво српских родословаца “Порекло” остварило низ значајних искорака у раду.

Као једно од најважнијих достигнућа истичемо чињеницу да смо, поред активности на порталу и форуму Порекло као и припадајућем Српском ДНК пројекту, покренули и издавачку делатност. Јула 2014. објавили смо прву књигу из едиције Генетика и родословље – “Књигу о Мацурама”, која је наишла на веома добар одјек код најшире јавности.

Наше Друштво је крајем прошле године укључено у велики истраживачки подухват испитивања етногенезе Срба, који предводи Етнографски институт САНУ и чији се први резултати могу очекивати у првом делу 2015. године. Допринос чланова нашег Друштва, нарочито током последњих месеци прошле године је био знатан, чиме нам је заиста учињена велика част, али и дата потврда и признање да ово што радимо наилази на уважавање и код најеминентнијих научних установа у земљи.

Коначно, крајем године Управа за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије подржала је наш пројекат дигитализације Библиотеке Хронике села, у оквиру којег ће бити дигитализовано преко 400 књига из ове вредне едиције чији је издавач Културно-просветна заједница Србије и (раније) Одбор за село САНУ.

Друштво српских родословаца “Порекло” су током 2014. године појачали нови вредни сарадници (има их доста, да их сад не набрајамо), а сигурни смо да ће и у току 2015. године тај тренд бити настављен и да ће бити још више људи окупљених око овог лепог пројекта.

Што се тиче планова за 2015. годину можемо најавити да ћемо већ наредних дана на странице Српског ДНК пројекта поставити заиста јединствен `алат`, предвиђач хаплогрупа, што ће бити један од ретких садржаја те врсте уопште у свету.

У току 2015. године ћемо наставити нашу издавачку делатност објављивањем најмање три нове књиге, а сасвим сигурно ћемо се појавити на Сајму књига са сопственим штандом на којем ћемо представити наш рад.

Као што је напоменуто, Друштво ће се бавити дигитализацијом Библиотеке Хронике села, а истовремено са тим значајно ће унапредити и сопствену дигиталну библиотеку на порталу Порекло.

Поред наведених, у плану су још бројне друге активности, али више о томе неком другом приликом.

Још једном свима желимо срећну Нову годину!

Живели!

Уредништво портала Порекло

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.