Poreklo prezimena, selo Židilje (Despotovac)

22. novembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Židilje (Džidilje), opština Despotovac – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Resava“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je na Makvištanskom Potoku.

Vode.

Jedini izvor u selu zove se Jasikar.

Zemlje i šume.

Delovi Židiljske Planine su: Velika Aršica (Šica), Mala Aršica, Crveno Polje, Antrvelj, Ćerčeg, Vrelski Vrh i Srednji Vrh.

Delovi seoskog atara su: Krajište, Bara, Vrelski Potok, Makvište, Selište, Leskovica, Ostri Vrh, Đuča, Orlovac, Majdan, Babina Glava, Strnjak, Megin, Pasuljski Vrh, Dobra Voda, Strana i Rakita.

Tip sela.

Selo se deli na Srpsku i Vlašku Malu. Ima oko 160 kuća i 7 rodova.

Godine 1819. selo je imalo 9 kuća i 12 poreskih glava a 1870. godine imalo je 97 (piše kuća) mislim da je ovo broj poreskih glava, op. Milodan.

Starine u selu.

U Selištu su, ispod Vlaške Male, razvaline od crkve Sv. Pantelije. Nedaleko od ove crkve je i Džidovsko Groblje. Na mnogimm mestima po planini i ataru ima ostataka od rudarskih okana, oko kojih sase nalaze mnoge starinske rudarske i vojničke stvari, stari novac i komadi posuđa.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ne zna se pouzdano kada je selo zasnovano. Po očuvanom predanju i po nekim tragovima ljudskih rukotvorina, kao i po imenu sela izgleda da je ovde bilo odavno naselje, samo su se stanovnici menjali. I ovo selo je premeštano, bilo je u Selištu – ispod današnjeg sela – pa se ovamo pomestilo iz nepoznatih razloga. Izgleda da je staro Selište sasvim raseljeno a ovo današnje ponovo naseljeno, bez ikakve veze sa starim naseljem. Vlasi (Rumuni) su se doselili pre Srba, te su bolji položaj zauzeli.

U Srpskoj Mali su:

Lekići, slave Sv. Petku. Doselili su se pre 70 godina iz Mutnice kod Paraćina.

Omoljci, slave Trifundan. Došli su iz Šarbanovca u Timočkoj Krajini.

Malečkanovići, slave Sv. Atanasije. Ne zna se odakle su.

U Vlaškoj Mali:

Vujići, slave Nikoljdan. Oni su iz Erdelja.

Prvulovići su se doselili iz Crne Reke, slave Jovanjdan.

Murdžilovići, slave Alimpijevdan su došli sa Homolja.

Birovci, slave Aranđelovdan. I oni su sa Homolja.

Seoska slava je Pantelijevdan a zavetina Petrove Verige- za zdravlje dece. I slavu i zavetinu Srbi slave odojeno od Rumuna.

 

IZVORStanoje Mijatović – Resava. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ljiljana Djordjević

    U “Vlaškoj mali” kako im i naziv govori su živeli —
    – VLASI – Rumuna tada nije postojalo ni na današnjij teritoriji Rumunije jer se tada zvala Država Vlaška, shvatite da su u Židilju oduvek živeli Vlasi a kasnije se doselili Srbi. Nikakvi Rumuni. Rumunija je veštački stvorena država od strane Evrope da bi im bila poslušna kolonija a Vlasi su prolivali krv za zemlju Srbiju u svim srpskim ratovima i to je autohtoni narod koji živi od Rimskog carstva pa do danas na istim ovim prostorima.