Poreklo prezimena, selo Donji Krčin (Varvarin)

9. novembar 2014.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Donji Krčin, opština Varvarin – Rasinski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Temnić“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Donji Krčin, foto Radoslav Brkić
Donji Krčin, foto Radoslav Brkić

Položaj sela.

Selo se nalazi na levoj obali Kalinićske Reke, u jednoj strani ili proplanku blagog nagiba. Celo selo je okrenuto jugu. Kad se reka izlije čini štetu ključu. Na reci ima nekoliko vodenica.

Vode.

Selo pije ponajviše bunarsku vodu. Postoji samo jedan izvor, zvani Buban, blizu Radosavljevicke familije. Ovaj izvor nikada ne presušuje.

Zemlje i šume.

Veći deo seoskog atara je sastavljen od slabe zemlje – polnjače i kamenite prljuše. Najbolja zemlja je pored reke a naročito su dobre njive i livade u Krčinskom Polju, koje se nalazi na desnoj obali reke, između Karanovčića, Toljevca i ovog sela. Ovo polje je dugačko oko 4 a široko više od dva kilometra.

Šume ima dosta, ali je većinom sitna. U mestu zvanom Duboki Potok opštinma ima 10 hektara šume od kojih prihod ide u opštinsku kasu.

Tip sela.

Selo je zbijenije od Srednjeg i Gornjeg Krčina. Između kuća je prosečno odstojanje 50-60 metara. Selo se deli na familije.

U selu je 63 kuće i 84 poreske glave.

Ime selu.

Kako je ovo selo dobilo ime vidi se u tekstu za Srednji Krčin.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Stari ljudi pričaju kako su slušali od dedova da su oni zapamtili kada je u sva tri Krčina postojala samo jedna kuća. To će svakako biti za vreme Kočine Krajine, kada su gotovo sva sela u ovom delu Temnića raseljena. Najpre je naseljen Srednji potom Donji i na kraju Gornji Krčin. Nije bilo slučajeva preseljavanja iz jednog u drugi Krčin.

U selu su ove porodice:

Maričići su iz Golače u Toplici, slave Nikoljdan.

Radosavljevići i Andrejići su doseljeni iz Srema, slave Nikoljdan.

Milići su iz okoline Vranja, slave Nikoljdan.

Veljkovići su iz Toplice, slave Stevanjdan, zimski i letnji.

Ljutići su iz Ratara kod Paraćina, slave Stevanjdan.

Perići su iz Srema, slave Nikoljdan.

Vasići su od Mišića iz Karanovčića, slave Đurđic i Alimpijevdan.

U selu je nekoliko dućana, jedna mehana, škola i sudnica.

Seoska slava je Sv. Nikola Mladi, a zavetina Makiveja – za zdravlje stoke.

U selu je samo jedno groblje koje se nalazi u dnu sela, do same seoske mehane.

 

IZVORStanoje Mijatović – Temnić. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Bojan Marinkovic

    Selo je bilo naseljeno jos u srednjem veku. Prvo pominjanje u Turskom popisu 1528 godine. Pominje se kao napusteno (mrtvo) naselje Kercin . Verovatno je naselje bilo naseljeno pa ponovo raseljeno krajem 17 veka kada se raseljava i stanovnistvo okolnih mesta. Ponovno naseljavanje je pocelo oko 1741 godine i tada je naseljen deo oko usca Krusevickog potoka u Kalenicku reku.Poreklo imena sela je tesko rastumaciti jer ne postoji legenda prenosena kroz narod , jer je ime prezivelo vise raseljavanja i dugo bilo napusteno.Ime se prenosilo turskom administracijom pa time verovatno i iskrivilo.Danasnje ime je dobilo tek naseljavanjem pocetkom 19 veka, prvo 1806 iz Vranja, Leskovackog kraja i Toplice a 1809 iz Zupe i Krusevackog kraja. Tada su naseljena i okolna sela Toljevac , Pajkovac i Karanovcic (u njemu je ostalo i nesto starosedelaca 5 kuca) . Osim Male krusevice. A zbog razudjenosti je Krcin dobio Donji i Gornji a u jednom trenutku i Srednji Krcin , taj se naziv u narodu i danas koristi. Otuda tri Krcina.

    • Bojan Marinkovic

      Ispravka, doslo se do novih saznanja. Prevedeni su Defteri za godinu 1471 i u njima ima sva tri Krcina kao zasebna sela. Samim time moracemo da revidiramo neke stvari. ove 2021 imamo ravno 550 godina od pominjanja Donjeg, Srednjeg i Gornjeg Krcina u nekom dokumentu. Administrativno danas su Donji i Srednji Krcin jedno selo vec dva veka.