Sveti Jevstatije

4. oktobar 2014.

komentara: 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici 3. oktobra (20. septembra po julijanskom kalendaru) slavi svetog velikomučenika Jevstatija. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave ovog sveca.

Sveti Evstatije ili Sveti Jevstatije je bio rimski vojskovođa u vreme careva Tita i Trajana. Plakida – kako mu je bilo ime pre krštenja, beše čovek pravedan i milostiv, sličan kapetanu Korniliju, kojega je krstio apostol Petar.

Kada je jednom išao u lov, on potera jelena. Božijim promislom, među rogovima jelena se pojavi svetli krst i Plakidi dođe glas koji ga upućivaše da ode hrišćanskom svešteniku i da se krsti. Plakida se krsti sa svojom ženom i dva sina i na krštenju on dobi ime Jevstatije, a njegova žena Teopistija (Bogovjerna), a njihovi sinovi Agapije i Tepoist. Posle krštenja Jevstatije otide na ono isto mesto gde je preko jelena dobio otkrovenje, te kleknuvši, zablagodari Bogu što ga je priveo istini. U tom su opet javi glas Gospodnji i predreče mu stradanje za Njegovo ime i ukrijepi ga. Tada Jevstatije tajno napusti Rim sa svojom porodicom, imajući nameru da se povuče među prost narod i da u nepoznatoj i skromnoj sredini posluži Bogu.

Došavši u Egipat, odmah na njega navališe iskušenja. Neki zli varvarin ote mu ženu, a oba sina uhvatiše mu zverovi i odnesoše. No ubrzo taj varvarin poginu, a decu mu spasiše čobani. Jevstatije se naseli u egipatskom selu Vadisis i tu kao seoski najmnik poživi petnaest godina. Posle toga, napadoše varvari na rimsko carstvo, i car Trajan žaljaše što mu nema hrabroga vojvode Plakide, koji je svuda gde je ratovao odnosio pobede.

Tada car posla svoja dva vojnika da po celom carstvu traže velikog vojvodu. Po Božijem promislu, ti oficiri, nekadašnji Jevstatijevi drugovi, nađu Jevstatija i dovedu ga caru. Jevstatije skupi vojsku i pobedi varvare. Na putu natrag u Rim, Jevstatije pronađe i svoju ženu i oba sina. Kada stiže u Rim, car Trajan beše umro, a umesto njega carovaše Adrijan. Kada Adrijan pozva vojvodu Jevstatija da prinesu žrtve bogovima, Jevstatije mu reče da je on hrišćanin. Car ga baci na muke zajedno sa ženom i sinovima, no kako im zverovi ništa ne naškodiše, baciše ih u usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njihova tela mrtva, ali nepovređena od ognja.

IZVOR: Vikipedija

Naredni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.