Свети Јевстатије

4. октобар 2014.

коментара: 0

Српска православна црква и верници 3. октобра (20. септембра по јулијанском календару) слави светог великомученика Јевстатија. Уредништво портала Порекло честита свима који славе овог свеца.

Свети Евстатије или Свети Јевстатије је био римски војсковођа у време царева Тита и Трајана. Плакида – како му је било име пре крштења, беше човек праведан и милостив, сличан капетану Корнилију, којега је крстио апостол Петар.

Када је једном ишао у лов, он потера јелена. Божијим промислом, међу роговима јелена се појави светли крст и Плакиди дође глас који га упућиваше да оде хришћанском свештенику и да се крсти. Плакида се крсти са својом женом и два сина и на крштењу он доби име Јевстатије, а његова жена Теопистија (Боговјерна), а њихови синови Агапије и Тепоист. После крштења Јевстатије отиде на оно исто место где је преко јелена добио откровење, те клекнувши, заблагодари Богу што га је привео истини. У том су опет јави глас Господњи и предрече му страдање за Његово име и укријепи га. Тада Јевстатије тајно напусти Рим са својом породицом, имајући намеру да се повуче међу прост народ и да у непознатој и скромној средини послужи Богу.

Дошавши у Египат, одмах на њега навалише искушења. Неки зли варварин оте му жену, а оба сина ухватише му зверови и однесоше. Но убрзо тај варварин погину, а децу му спасише чобани. Јевстатије се насели у египатском селу Вадисис и ту као сеоски најмник поживи петнаест година. После тога, нападоше варвари на римско царство, и цар Трајан жаљаше што му нема храброга војводе Плакиде, који је свуда где је ратовао односио победе.

Тада цар посла своја два војника да по целом царству траже великог војводу. По Божијем промислу, ти официри, некадашњи Јевстатијеви другови, нађу Јевстатија и доведу га цару. Јевстатије скупи војску и победи варваре. На путу натраг у Рим, Јевстатије пронађе и своју жену и оба сина. Када стиже у Рим, цар Трајан беше умро, а уместо њега цароваше Адријан. Када Адријан позва војводу Јевстатија да принесу жртве боговима, Јевстатије му рече да је он хришћанин. Цар га баци на муке заједно са женом и синовима, но како им зверови ништа не нашкодише, бацише их у усијаног металног вола. Трећег дана извадише њихова тела мртва, али неповређена од огња.

ИЗВОР: Википедија

Наредни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.